fbpx

Voorlopig nog geen Fyra naar Breda

04 okt 2010 20:05

Voorlopig rijden er vanuit Breda nog geen treinen via de HSL-Zuid naar Rotterdam en Amsterdam. De invoering stond gepland per 13 december, maar deze datum gaat niet gehaald worden. Dat meldt BN de Stem.

Volgens BN de Stem is het verschil in elektrische spanning op het hogesnelheids- en het conventionele spoor de oorzaak van de nieuwe vertraging. ProRail, de beheerder van het spoor, is bang dat het treinverkeer in de soep loopt, zodra de hogesnelheidstreinen het conventionele spoor bij Breda oprijden waar het voltage op de hoogspanningsleiding veel lager ligt.

De spoorbeheerder is met testritten begonnen om de problemen op te lossen. NS International, de exploitant van de hogesnelheidslijn, zegt Breda pas te willen aandoen als ´zeker is dat er volgens de dienstregeling gereden kan worden.´

Donderdag liet NS International tegenover treinreiziger.nl nog weten dat december nog steeds de streefdatum was. Wel liet de woordwoerdster doorschemeren dat er kans was dat de aansluiting twee maanden vertraging zou oplopen. Volgens BN de Stem is echter de duur van de vertraging nog niet duidelijk.

In mei hoopte NS International nog dat Breda wellicht al vóór december kon worden aangesloten. Die hoop is nu definitief vervlogen. Wel rijdt de Fyra sinds vandaag twee keer per uur tussen Rotterdam en Amsterdam.