fbpx

Zeer ernstig treinongeluk in België

Twee reizigerstreinen zijn nabij het Belgische Halle maandagmorgen frontaal op elkaar gebotst. Bij het ongeluk zijn tenminste 18 mensen om het leven gekomen. Het ongeluk gebeurde omstreeks 8:30 uur.

De gouverneur van Vlaams-Brabant, Lodewijk De Witte, heeft gemeld dat er 10 doden te betreuren zijn. Eerder had de burgemeester van Halle gesproken over ongeveer 20 doden. Naast de dodelijke slachtoffers zijn er ook zwaar gewonden. Een aantal gewonden hebben uren lang tussen de brokstukken bekneld gelegen.

Het ongeval gebeurde rond om 8.28 uur op de lijn tussen Brussel-Zuid en Quiévrain. De ene trein kwam vanuit Leuven richting ´s Gravenbrakel, de andere reed van Quiévrain richting Luik. Er zaten op beide treinen zo´n 250 à 300 passagiers. Andere bronnen spreken echter van 100 a 150 reizigers per trein.

De oorzaak van de ramp is nog onbekend, mogelijk heeft een van de treinen een rood sein genegeerd. Er is een criscentrum opgericht. Slachtoffers en inzittenden worden opgevangen in sporthallen. De Belgische premier Yves Leterme heeft zijn reis naar de Balkan afgelast. De Vlaamse minister-president Kris Peeters heeft vanuit San Francisco zijn diepste medeleven met de slachtoffers van het treinongeluk en hun familieleden betuigd. 

Door het ongeluk is de bovenleiding zwaarbeschadigd en ligt het treinverkeer tussen Brussel en het zuidwesten van België stil. Daardoor rijden er geen treinen vanuit Brussel naar Doornik en Bergen is stilgelegd. De Thalys tussen Amsterdam en Parijs rijdt niet. Vanuit Brussel kan eveneens de Eurostar en de TGV niet rijden. 

Update: 
Er is inmiddels nieuwe informatie beschikbaar. Het blijkt bijvoorbeeld geen frontale botsing te zijn.