fbpx
fatbike

3 tips om je fiets mee te nemen in de trein

04 jun 2024 16:36

Ga je regelmatig met de trein, maar moet je eerst met de fiets naar het station? Dan is het misschien nog handiger om je fiets mee te nemen in de trein. Vooral wanneer je ook vanaf het station nog een stukje moet lopen naar je werk of school, scheelt het je een  hoop tijd als je de fiets meeneemt. Toch kunnen we ons ook goed voorstellen dat het meenemen van een normale fiets, e-bike of fatbike best een uitdaging kan zijn. Dat is ook precies de reden waarom wij deze tips graag met je willen delen. Dus stel dat je net een nieuwe fatbike hebt gekocht, maar niet precies weet hoe je deze makkelijk mee kunt nemen in de trein, dan zijn wij er om je te helpen. Doe er je voordeel mee dus!

Check de reisplanner van de NS

Voordat je met je fiets de trein instapt, is het belangrijk om de reisplanner te raadplegen. Hier vind je actuele informatie over de beschikbaarheid van fietsplekken in de trein. Het kan namelijk voorkomen dat er beperkte ruimte is voor fietsen. Door dit van tevoren te controleren voorkom je teleurstellingen. Daarbij gelden er vaak in de spits ook andere regels en is het kopen van een vouwfiets elektrisch vaak de verstandigste keuze, zodat je hier geen rekening mee hoeft te houden. Het enige waar je alleen wel even rekening mee moet houden, is dat je de fiets goed vastzet, zodat het veilig is voor iedereen. Stel dat er dan iets gebeurt, dan hoef je niet bang te zijn dat je fiets ineens aan de andere kant van de coupé ligt.

Zorg voor een goede voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk, ook als het gaat om het meenemen van je fiets in de trein. Zorg ervoor dat je fiets klaar is voor de reis. Dit lijkt een heel verhaal, maar stelt in de praktijk allemaal niet zo heel veel voor. Handig is om even de bandenspanning, remmen en ook verlichting na te kijken. Maar als het goed is, heb je dit standaard in orde op het moment dat je regelmatig fietst. Wat wel handig is, is een extra slot voor in de trein. Vooral tijdens de spits kan het voorkomen dat je de fiets een stukje verderop moet zetten, hoe fijn is het dan dat je deze op slot kunt zetten, terwijl je zelf rustig een plekje in de trein kunt zoeken om te gaan zitten.

Stap op de juiste manier in en uit

Wanneer je de trein instapt met je fiets, is het belangrijk om dit op de juiste manier te doen. Dit zorgt voor een vlotte doorstroming en voorkomt dat je andere reizigers tot last bent. Vooral in de spits wil je niet dat iemand door jouw toedoen zijn of haar overstap mist omdat ze struikelen over je fiets. Zorg er dus ook voor dat je de fiets op de plek zet die hiervoor is bedoeld en let bij het uitstappen ook goed op dat je niemand in de weg loopt. Ons advies om eerst even te wachten totdat de meeste mensen zijn uitgestapt, zodat jij de tijd hebt om samen met de fiets de trein te verlaten.