Mat ’64: nostalgisch voor sommigen, een kwelling voor de rest
19 mei 2025 15:51
Hiep hiep hoera, Mat ’64 is terug in dienst! Weliswaar alleen op de Valleilijn en alleen in de ochtendspits, maar voor de liefhebbers is het genieten. Wat een feest om de iconische bolle neus te zien rijden, strak in het wit-blauw van de Valleilijn. Leuk voor iedereen die graag met een spiegelreflex langs het spoor rondhangt, maar een nieuwe klap in het gezicht voor de gewone reiziger.
Dit is een maandelijkse colomn van Karolien van Wijk – opinieblog.
Niet meer van deze tijd
Begin mei werd de herintrede van het oude werkpaard gevierd met een paar extra ritten voor de liefhebbers. Het was een mooi stukje op Treinreiziger.nl en hoewel ik incognito weleens rondloop op dergelijke feestjes liet ik deze aan me voorbijgaan. De laatste 41 stellen Mat ’64 werden in 2016 uit dienst genomen, en dat had ik graag zo gelaten. “Dag Apekop, met je onduidelijke muffe luchtje, bekraste ramen en zweterige plastic bekleding. Nooit meer schuddend door Twente of blauwbekkend door Limburg” schreef ik voor OV-Magazine.
Hoe prachtig de kenmerkende ronde neuzen ook zijn, ze zijn niet meer van deze tijd; geen plek om je telefoon op te laden, ergonomisch onverantwoorde bankjes, niet rolstoeltoegankelijk en het binnenklimaat kan slechts geregeld worden door het raam open te schuiven. ‘Het raam kan open? Vet!’ hoor ik de jongere liefhebbers denken. Speciaal voor hen; een open raam betekende dat de voorste helft van de coupe nog steeds snikheet was, terwijl in de achterste helft de reizigers tegen de bankjes geblazen werden, wat alleen verklaart waarom die bankjes zo raar hoog waren.
Begrijp me goed; ik ben dol op antieke treinen, maar dan wel in het Spoorwegmuseum. Het was geloof ik ook niet de bedoeling dat een van de drie rijvaardige Apekoppen weer in dienst zou treden, maar Keolis kwam door de renovatie van hun eigen materieel een trein tekort.
Spiegelreflexcamera
Nou was materieeltekort al voorspeld toen de laatste Mat ’64 stellen uit dienst werden genomen, maar tot nu toe was er blijkbaar altijd een oplossing, al was dat soms de haringen-in-een-ton-methodiek. Blijkbaar zijn er zo weinig treinstellen beschikbaar dat spitsreizigers voorlopig vervoerd
worden in een stukje antiek.
De optimist zal zeggen dat deze reizigers in kwestie blij mogen zijn dat ze in elk geval vervoerd worden, en dat de situatie bovendien eindig is. Op een dag staan alle zes de stellen van Keolis immers weer fris gerenoveerd op het spoor tussen Amersfoort en Barneveld. Natuurlijk is dat waar, maar ik benijd de reizigers die tot die tijd in Mat ’64 rondhobbelen niet. Tenzij het natuurlijk die Mat ’64-fans zijn. Zet jullie spiegelreflexen maar vast klaar voor een Apekop in de lentezon.
Verder zijn de dubbeldeksrijtuigen met de groene bankjes, die Keolis ook nog voorradig had zonodig minder comfortabel en minder ventilatie opties en ook geen laadfuncties en ook niet rolstoel toegankelijk. – https://treinposities.nl/foto/328302
Uiteraard is het altijd ook nog beter een trein dan geen trein.
Gaat Keolis deze DD-AR “stam” ook inzetten op de valleilijn?
Volkomen met je opmerking eens Baardstaart. Wat zeurt dat mens oftewel Karolien van Wijk met haar nietszeggende opmerkingen.
Iedere generatie kent z’n inspiratie en in in 1964 toen Plan T en de afgeleide Plan V Mat 64 werden ontworpen wist men niet beter en mobieltjes kende men nog niet moest nog worden uitgevonden wel hoe je met het beschikbare materieel in het OV mobiel kon zijn. Ze zeurt over een bokkesprong traject en ofschoon niet gelijkvloerse instap er staan ook speciale hulpvoorzieningen om mensen met een rolstoel in de trein te krijgen. Dat laatste is nog steeds nodig bij de VIRM, ICM en DDZ.
Die ARKO heeft voor en nadelen maar dat kun je ook zeggen van AIRCO. Als dat laatste eens uitvalt heb je helemaal g e e n frisse lucht in de trein is mij eens in een FLIRT overkomen, dan wenste je een ARKO, niets voor niets hebben de verbouwde VIRM klap ramen gekregen die een conducteur met een speciale sleutel kan openen als de airco eens uitvalt.
Tot slot laten we blij zijn voor de fans van “antiek” materieel. in België rijden nog oncomfortabelere treinen en als mensen met bussen ook als haringen in een ton moeten reizen, dan begint men ook weer te klagen. Het is voor de niet liefhebbers van Plan V even door de zure trein appel heen bijten.
Misschien zijn mensen te snel-en-te-veel-verwent en klagen of zeuren te snel als men voor korte tijd een klein stapje terug moeten doen. Of het nu een Plan V is waar ik veel mee gereisd heb, of FLIRT of hoe dat nieuwe beestje ook mogen heten, het voornaamste is dat mensen ongeacht welk vervoermiddel altijd VEILIG en GEZOND op hun plaats van bestemming aankomen, want het tegendeel heb ik ook helaas meegemaakt.
Zeuren en klagen dan moet Karolien volgende keer maar lopen i.p.v. de trein nemen en dan niet klagen of zeuren dat men eelt aan de voeten krijgt of spierpijn…!
“Tot slot laten we blij zijn voor de fans van “antiek” materieel. in België rijden nog oncomfortabelere treinen en als mensen met bussen ook als haringen in een ton moeten reizen, dan begint men ook weer te klagen.”
Klopt zowel de Varkenskop MS-75 (Roosendaal – Antwerpen) en de Break MS-80 (vervangtrein Maastricht – Liege) hebben nog banken in de 2+3 configuratie, terwijl de banken/stoelen in Nederland bijna allemaal in de 2+2 configuratie zitten. Dus zo slecht is het in Nederland nog niet. Verder heeft de GTW’s van Veolia / Arriva ook nog bank-stoelen in 2+3 configuratie staan. Let wel dat GTW’s wel ruime treinen zijn.

Duidelijk is dat 2+3 duidelijk minder comfortabel is dan 2+2, maar als er meer mensen kunnen zitten hoeven er ook minder mensen te staan en dat je met 2+3 ook meer capasiteit kan maken in dezelfde materieel. Denk als je op een gegeven moment gaat kiezen voor goedkoop of gratis OV zal 2+3 in sprinter materieel (korte afstanden) wel een relatief makkelijke manier zijn om de capaciteit te vergroten.
Verders rijden er in Nederland ook nog ander materieel rond waar we doorgaans de stoelen wat minder succesvol vinden. SNG waar notabene reizigers zelf de stoelen hebben mogen kiezen uit een aantal keuzes door proefzitten. En verder is het succes van een stoel of niet ook voor een flink deel afhankelijk van de persoonlijke smaak van de reiziger. Wat de een lekker vind zitten vind de ander een martelwerktuig.
Volgensmij bent uw de gene die zeurt als er iets nieuws is? En niet andersom
Ik zeur niet, maar kijk kritisch naar nieuwe dingen meneer of mevrouw Mar en omarmt ook de goede dingen des levens gaat en zeker in het Openbaar Vervoer. Uw opmerking is dus onjuist.
Ooit heb ik op basis van diverse modellen mijn mening mogen geven over welke zitmeubilair er in de SNG geplaatst zullen worden en dat was best lastig om een goede afweging te maken. De zit test vond eertijds plaats in de hal van het nieuwe Rotterdam Centraal.
Op Java heb ik in 1975 eens dik 7 uren lang op een houten bank zonder airco en hurk wc van Surabaya naar Semarang gereisd bij een temperatuur van 35 graden Celsius waar tijdens de lange rit menige ambulante verkoper allerlei waar tijdens de rit probeerde te verkopen. De stoptrein was niet super schoon en reed langzaam waardoor ik met de zon op mijn neus goed van het landschap kon genieten, maar je accepteert het ongemak een en ander en bedenk dan dat elke treinrit ginds of hier betrekkelijk is. Ik had de rit overleeft en dan te bedenken dat daags ervoor men een nachtbus had gehad en ik twee dagen zonder slaap het avontuur beleefde en dat op een leeftijd van veertien jaar.
Mijn opmerking t.a.v. het artikel is om te relativeren en doe dat met veel dingen. Overigens maakte ik enkele jaren later ook op Java een zeer comfortabele treinreis mee met airco, verstelbare stoelen met voetensteun en veel beenruimte, schone wc en zeer goede catering van Jakarta naar Semarang en nog behoorlijk snel ook tijdens deze sneltrein rit.
Kritisch relativeren, omdat het anders kan en soms zelfs moet Mar, maar zonder zelf zeurderig te zijn
In 1964 reden de allerallereerste stoptreinen die toegankelijk waren voor mindervaliden en moeders met rolstoelen – heel verschillend tov. onze Mat ’64. Het enige nadeel was dat je om met deze trein te reizen een stukje de grens over moest, achter het IJzeren Gordijn zelfs, richting Praag. Ondanks de vele complicaties van het socialistische systeem daar werd het namelijk zeer belangrijk gevonden dat iedereen deel kon nemen aan de samenleving.
Uw bent een bejaarde persoon die nog leeft in de jaren 80
Ik ben niet bejaard, maar ik ben wel conservatief. En er is genoeg redenen waarom er niets vies aan is aan een gezonde vorm van conservatisme. Ben onder andere absoluut geen vriend van big tech, big data en AI.
Wat een nutteloos stuk eigenlijk.
Zou ik ook zeggen als oude uneducated persoon
Hoe komt men in godsnaam bij de naam Apekop? Het is Hondekop. Maar kennelijk heeft een of andere betweter gemeend dit treintype voortaan Apekop te gaan noemen…
Wees blij dat zulke oude treinen nog rijvaardig zijn en toelating hebben om over het Nederlandse spoor te mogen -blijven- rijden. Beter dan een statisch object in een museum.
Vast een een of andere trol die deze desinformatie steeds zit te verspreiden en deze reactie uit te lokken. Maar om te voorkomen dat dit nu een hardnekkig misverstand wordt, hier de duidelijkheid:
Dit is géén hondekop. Een hondekop is het type Mat’54.
De bedoelde trein is een Mat’64. Sommige mensen noemen dat een apekop, maar dat is niet de officiële naam. Een Mat’64 is echter nooit een hondekop.
Opgelost, zo simpel is het!
Hondekop = Mat ’54
Apekop = weinig gebruikt, maar naam die volgens wikipedia gebruikt werd voor Mat ’64, in feite werd de naam met name door media gebruikt, overgenomen van wikipedia, omdat Mat ’64 wel heel nerdy klinkt.
Muizekopje?
Misschien voor in de toekomst: een zwaardvis, of een vogelbekdier?
Muizekop was weer een niet veel gebruikte naam voor Mat 46.
Nee, dat was het aloude groene Mat ’46 😉
Nu verschillen Mat ’54 en Mat ’64 vrij weinig van elkaar qua uiterlijk, dus in de volksmond en ook onder hobbyisten spreekt men vaak over hondekop, ook over de Mat ’64.
Mat 54 en Mat 64 verschillen vrij weinig qua uiterlijk????
Ik kan uit mijn hoofd al 20 verschillen noemen die met het blote oog waarneembaar zijn. Wat een klinkklare onzin.
Das echt letterlijk appels met peren vergelijken.
Voor het gros van de mensen is een trein een trein.
Een busachtig iets wat op rails staat.
Of soms weten ze dat ze in een dubbeldekker zitten, want dan komen ze een trap tegen als ze instappen.
Alleen “wij” treingekken weten uit ons hoofd welk type trein het is.
In zekere zin klopt het, maar hondekop, de blauwe engel waren toch wat meer ingeburgerd, en dat gold denk ik ook voor de Koploper en Sprinter (SGM). Hielp natuurlijk ook dat op de trein stond.
Voor de leek waren ze lastig te onderscheiden, omdat ze wel zelfde uiterlijke kenmerken hadden. Ik bedoel, ze lijken natuurlijk veel meer op elkaar dan de ICM met Mat ’64. Inderdaad ook heel veel verschillen. Maar ik heb nooit liefhebbers mat ’64 hondekop horen noemen. Eerder andersom dat niet kenners van hondekop spraken, en treinliefhebbers dat dan toch even wilde corrigeren.
Ik heb ook nooit anders geweten.
Apekop is een slechte naam en sociaal nauwelijks aanvaardbaar. Net zoiets als wesp voor ICng. Bijnamen moeten leuk en pakkend zijn. Zonder negatieve asociatie.
Materieel 64 heeft als bijnaam de Apekop. Materieel 54 de Hondekop !!!! Dat zie je terug in de neus van deze treinen.
Nee , tot 10 jaar geleden sprak niemand over apekop. T is heel slechte bijnaam. Gewoon Mat’64 of Plan V/ Plan T.
Apekop stond idd eerst vooral op Wikipedia maar nauwelijks gebruikt, pas in de laatste periode, vanaf 2015 kwam de trein meer in het nieuws en werd die naam vaker gebruikt. In elk geval in media.
Kattenkop is beter! Hondekop is nòg ouder en de neus is groter!
De SGMm trein nr 2995 welke nog is uit gesprint staat ook in Amersfoort opgeslagen en is weer wat moderner dan deze Apekop, , materieel 64 of Plan V. Beide treinstellen hebben hogere treinvloeren en raampjes die open kunnen! Voor mensen die moeilijk zelfstandig in of uit de trein kunnen, kan reisassistentie gevraagd worden. Maar dan moeten de Valleistations ook bruggen op de perrons hebben, net als de overige stations in Nederland. Dat er op oudere treinexemplaren wordt gekeken voor de tijdelijke inzet er van is beter dan vervangbussen inzetten. Zo kunnen mensen met een rollator, scootmobiel of driewielfiets al met extra hulp met deze oude treinen mee. Met een bus lukt ze dat niet of het moeten lagevloerbussen zijn, maar die hebben minder capaciteit dan een trein. Het is ook een leuke afwisseling om naast het gewone aanbod aan treinstellen wat nostalgisch te zien. Over 2 jaar hoopt men de huidige Protos en Flirttreinstellen weer aangepast te hebben na een ingrijpende verbouwing. Voor de oude treinen is rijden ook beter dan stilstaan, dus vandaar dat Keolis de hulp heeft ingeroepen van Crew 2495 die daar hun museale treinen heeft staan te Amersfoort!
De Crew is van de 2454, niet van de 2495.
Tijdens de Open Monumentendag 2024 werden door het Spoorwegmuseum pendeltreinen ingezet Mat 54 – tweedelig – en Mat 46 – Muizeneus – tussen Amersfoort en het museum en wie dacht dat er geen belangstelling was om er een ritje mee te maken heeft het mis.
Soms is het leuk om even terug te gaan in de tijd om te beseffen hoe mooi sommige dingen ten goede zijn veranderd als men daarna met een VIRM of ICM verder reist. De belangstelling was zeer groot om het maar eens netjes uit te drukken. We mogen dankbaar zijn dat er nog aan een alternatief gedacht wordt, stel je eens voor dat men dat niet doet, dan zijn de rapen pas gaar.
I.p.v. een MAT 64 had men ook een Mat 54 nummer 766 met schuifdeuren aan de buitenkant kunnen kiezen of een Blokkendoos, nu is het een Plan V en kan je tenminste nog op een knop drukken om de deur te openen wat bij een Mat 54 niet het geval is…
In 2016 was Mat64 de enige trein op bepaalde trajecten en hadden reizigers geen keuze. Nu hebben reizigers wel keuze. Kiezen tussen Barneveld en Amersfoort voor of Mat64 of Protos of Flirt. De tijden waarop Mat64 rijdt zijn bekend. Wil je niet met Mat64 reizen, neem dan een trein die uit Ede komt of de trein van precies een half uur later.
Wat een kwelling om te lezen, dit stuk. Alsof alles slecht is… niet meer van deze tijd is de slechtste smoes allertijden. Het wordt en onrechte vaak misbruikt. De tijd is zoals je hem invult, laat jezelf niet te zeer beïnvloeden door de tijd. De doorsnee reiziger merkt amper verschil. Opladen? Dat kon ook nog niet in de bestaande Protossen. Airco? Dat zijn die dingen die defect kunnen raken, en die in de ochtendspits nog niet echt nodig zijn. Kijk anders eens naar onze oosterburen. Daar worden handenvol treindiensten aangeboden met antiek materieel (TRI op RB37, RB31 en RE3, TCS op RE13, GfF op RE19). Waar hebben wij het dan over? Is het verwendheid of een overschot aan tijd om hier over te gaan ‘zeiken’? Het zou sierlijker zijn om eens positief te gaan schrijven over de spoorwegen, zo’n stukje samenwerking met de bewaarders van ons erfgoed moet juist worden gekoesterd
Precies. Dit stuk is geschreven door een zuurpruim die waarschijnlijk nooit tevreden is, laat staan op de hoogte is dat het gros van het materieel op het Nederlandse spoorwegnet niet met stopcontacten is uitgerust.
Het grootste deel van het (V)IRM materieel is niet met stopcontacten uitgerust. SLT heeft geen stopcontacten en heeft niet eens WiFi aan boord. ICM en DDZ alleen in de eerste klas. Lint en GTW hebben helemaal geen stopcontacten.
Informatiesystemen in de treinen functioneren vaker niet dan wel en internet op je telefoon is sneller en stabieler dan in de trein.
Vroeger reden reden goederentreinen niet voor reizigers treinen en stoptreinen niet voor sneltreinen of intercity’s. Conducteurs en treindienstleiders wachten bij vertraging op de aansluitende treinen bij een vertraging van 5 minuten of minder. Enzovoort Enzovoort. Als je dan toxh wilt zeuren zeur dan over de zaken die het gros van de reizigers dagelijks meemaken.
Dus dit artikel is zeuren om maar een artikel vol te krijgen de hedendaagse journalistiek in 2025.
Hoewel ik veel mensen tegen kom die een hekel aan SLT hebben vanwege o.a. het ontbreken van wifi, geen stopcontacten en te weinig beenruimte, vind ik zelf echt wel een fijne trein. Het rijdt heerlijk over het spoor en voor sprinter afstanden is het meer dan prima. En lekker veel capaciteit t.o.v. SNG.
Maar ja, ik snap wel dat mensen het minder vinden vanwege de beenruimte, lijkt me ook wel een ontwerpfout te zijn geweest denk ik.
Zelf vind ik Critical D ook nogal zuurpruimerig door te beweren dat de info systemen het vaker niet dan wèl werken.
Over ‘vroeger geen goederentreinen voor reizigerstreinen’ en geen stoptreinen voor ic’s, daar valt ook heel wat op af te dingen.
Ik zou zeggen, niet waar!
Standaard 5 minuten wachten op vertraagde treinen voor overstap was ook niet normaal.
Het gebeurde vaker, maar 5 minuten is nogal lang.
Enzovoort Enzovoort
Je reactie heeft, lijkt mij, eerder te maken je eigen ontevredenheid over wat jij meemaakt, niet wat het gros van de reizigers meemaakt.
Walgelijke zijkers je word vervoert 5 of 10 minuutjes je zegt het personeel niet een gedag, je wil alleen maar naar Hoevelaken of Barneveld stelletje kakkers jank niet zo!
Dit is opiniestuk, dat mag prikkelen.
zij-kers? Net zoiets als een middenkers?
Waarom walgelijk?
Zijn ‘walgelijk’ of ‘niet walgelijk’ de enige oordelen die je weet te gebruiken?
Ik moest hier om lachen. Wat zijn we nu eigenlijk verwend. Ik heb vele jaren rond gebobbeld in mat 64. En er nooit wat van gekregen.
Verwend??? Uw bent de reden dat we nu achteruit gaan…..
Blijf maar roepen dat we verwend zijn tot de rest ons heeft ingehaald en je dan afvragen hoe dat kan?
Of we achteruit gaan wordt bepaald door de stoel of bank, die u kiest in de trein. Ongeveer de helft van de stoelen / banken gaan vooruit en ongeveer de helft achteruit.
Door een bank in de rijrichting te nemen ga je ook in een Mat ’64 ook vooruit. Dit geldt ook voor de Belgische Varkenskop en Break treinstellen met hun 2+3 bank opstelling.
Sowieso liever een trein, die iets minder modern is dan geen trein. En als we mochten gaan voor echt goedkoop of gratis OV dan is de minder comfortable 2+3 bank opstelling een praktische manier om de capaciteit te vergroten.
Deze mevrouw pist alleen maar azijn
De Mat ’64 is niet van deze tijd, maar we zijn denk ik ook gewoon te veel verwend tegenwoordig et WiFi, oplaadpunten en andere nieuwigheden in het openbaar vervoer. Tegenwoordig gaat iedereen zowat met een bijna-lege telefoon de deur uit “want opladen doe ik wel in de trein”. En als dat dan een keer niet kan, omdat de trein ze niet heeft of de oplaadpunten defect zijn… RAMP! Alsof je in die hooguit twintig minuten tussen Amersfoort en Barneveld per se je mobiel moet opladen…
Laat het Mat ’64 gewoon lekker rijden. In Amersfoort kun je weer overstappen op de zo moderne treinen van tegenwoordig…
Ik heb zelf liever een trein zonder wifi en stopcontacten die wel betrouwbaar is en me veilig van A naar B brengt zoals SLT.
Ik laad m’n telefoon voor zover het kan altijd thuis op of desnoods op school ofzo. Ik blijf het maar raar vinden dat mensen die een SNG of FLIRT op hun traject hebben dan ineens klagen dat SLT ze niet heeft…
Wifi in de trein werkt sowieso vaak niet, maar met de huidige grote databundels en de veiligheidszorgen rond onbeveiligde WIFI is wifi in de trein eigenlijk een achterhaald concept. Dus mij maakt het weinig uit of WIFI in de trein wel of niet aanwezig is. Sluit je nieuwe abo af op black friday om nog extra kortingen te krijgen om een bel en grote databundel. Verder heb je ook powerbanks om je telefoon meer power te geven en wat is er mis mee om je telefoon voor het vertrek op te laden. Verder zou ik gewoon met plastic reizen, zoals OV Chipkaart of bankpas. Deze werkt zonder telefoon. Als trein reist en stroom van je mobiel wilt uitsparen.. Probeer eens een goed boek of een puzzelboekje. Ik ben zelf al een keer van smartphone (Nokia N900) naar dumbphone terug gegaan (Ik zag al in 2010 / 2011 al mis gaan met Android) en deze oudere vormen van vermaak werken nog echt hoor. Nu gebruik ik een telefoon zgn Gedegooglde telefoon. Trouwens deze zijn ook zuiniger qua stroom gebruik.
Het hele traject duurt 20 minuten! Wat maakt het dan uit wat voor trein je in zit? Weleens in Milaan met de tram geweest? Het heeft ook wel wat, af en toe een gouwe ouwe.
Materieel dat op het Nederlands spooornet kan en mag is niet zo makkelijk gunstig te huren.
Bij de NS een sprinter huren? Als ze al aan een concullega verhuren, ook zo een gunstige prijs?
Dan is de gekozen oplossing toch beter dan bussen.
Eigenlijk dat materieel 64 nooit als tegenvaller ervaren.
Over muf gesproken. De gerenoveerde en nieuwe treinen en trams zijn muf met hun recirculatiesystemen, als ze vol zijn of in de voorafgaande uren vol waren.
“Besparing” en op groene stroom ook nog, belangrijker dan frisse lucht voor reizigers.
Zo onfrisse lucht is ook een stiekeme onderdrukking van de reizigers.
En open ramen zijn tenminste nog iets dan niets.. Heb zelf vaak zat in de Utrechtse tram gezeten (en gestaan) in de zomer en dan is het echt snikheet zonder een goed functionerende aircosysteem of open ramen. En die airco werkt zovaak niet eens dus dan zijn open ramen wel echt een verademing.
Mensen mensen, relativeer eens. Dit is een opiniestuk.
En alle nostalgie ten spijt, tis wel een misser van jewelste voor het Nederlandse OV. Stonden we een half jaar geleden ons niet te amuseren om de Belgische motorstellen die eindelijk uit dienst gingen? We noemden het ding in studietijd wel eens ‘The Soviet Submarine’.
Uit vervlogen tijden is mooi, maar we waren in het Limburgse al wat blij toen we eindelijk een upgrade kregen van de Mat ’64 naar de SGM. Het leek rond 2010 wel een sprong in de tijd, ook al waren die treintjes al 30 jaar oud.
Het is een opiniestuk om te prikkelen dus bij deze de prikkel: als je een mening wil spuien, loop dan niet te blèren wanneer iemand anders een eigen opinie over het opiniestuk heeft en geeft. Mijn opinie over het opiniestuk is dat de auteur daarvan de boom in kan -maar niet te dicht bij het spoor, want dan wordt de treindienst wegens “spoorlopers” stilgelegd. En dan kan ze daarover zaniken…
Te blèren. Aldus de onbekende nickname die regel twee van mijn verhaaltje niet gelezen heeft. Comments, het was weer een genoegen.
Het grootste probleem met opiniestukken als dit is, als niets zeggende auteurs of journalisten refereren naar de gewone man/vrouw of in dit geval de “gewone” reizigers.
Het is een klap in het gezicht van de “gewone reiziger” schrijft ze nog.
En hier mee suggereert ze dus dat het gros van de gewone reiziger dus een probleem zou hebben met de (beperkte) inzet van een enkel oud treinstel op een onrendabel spoorlijntje tussen Amersfoort en Barneveld.
Er wordt er gesproken alsof de NS van plan is om alle 245 Plan V treinstellen weer terug op het spoor te brengen en er een volledige dienstregeling mee is gaan rijden.
Een niets zeggend opiniestuk van een voor mij totaal onbekende schrijver met een mening die weinig mensen delen op dit forum. Van dit soort type mensen hebben we er al genoeg in Nederland, die ons een mening proberen aan te praten alsof het allemaal feiten zijn.
Ik weet niet of deze schrijver betaald heeft gekregen voor haar opiniestuk of dat dit gewoon een hobby is.
In ieder geval is mijn opinie dat
we moeten stoppen met deze individuen een podium te geven.
Je kunt van de Apekop en overigens ook Hondekop zeggen wat je wilt, maar de 1e klas in deze treinen met de destijds zeer luxe velours banken en stoelen waren ongeëvenaard. Daar kan die rotzooi van tegenwoordig niet aan tippen. Bovendien is het aantal 1e klas zitplaatsen ook nog eens gehalveerd van 24 naar slechts 12 per stoptrein. Gelukkig heb ik meer dan 30 jaar in dit materieel mogen reizen. “Leve de vooruitgang”.
Herstel : Meer dan 40 jaar !!!
Wat een gezeur zeg! Wees blij dat je dit nog eens mag meemaken! Als je ècht zo “ dol bent op antieke treinen “ dan zou je dit buitenkansje met beide handen moeten aangrijpen !
De mooiste treinen staan……..in het Spoorwegmuseum in Utrecht. De enige moderne treinen, die zeer het aanzien waard zijn, zijn naar mijn mening de internationale hogesnelheidstreinen. Als je toch eens in drie kwartier of een uur met de trein van Zuid-Limburg naar de Randstad zou kunnen reizen en in 1,5 uur naar Groningen. Het kan helaas niet in dit te kleine land maar wat zou het rustig worden op de autosnelwegen……met een maximum snelheid van 120 of 130 km per uur…
Men moet niet zeuren! Wees blij, dat-ie rijdt, anders viel er een trein uit, waardoor er geen plek meer is voor passagiers!
Deze column (niet colomn) is net zo achterhaald als de schrijfster die het het spiegelreflexcamera’s heeft
De Mat ‘64 is na vele jaren kennelijk nog steeds in staat reizigers te vervoeren. Met iets minder poespas maar wel degelijk. En dat notabene door een groep toegewijde vrijwilligers die het materieel onderhouden.
Want waarom moet er beroep worden op deze gouwe ouwe? Kan een professionele vervoerder niet goed het materieel indelen? Of hebben we te maken met een verziekt systeem sinds de “aanbestedingen” dat er te weinig materieel is tijdens revisies? Of dat er materieel is waar geen aanspraak op gedaan mag worden?
Zou zeggen, schrijf daar eens een opinie over in plaats van dit azijnstuk over een prima trein.
Is dit een website voor lolbroeken? Dit stuk is niet serieus te nemen.
Iemand met iets meer deskundigheid zou op zijn minst opperen dat deze concessie misschien toch te klein is, als men het onderhoud alleen op deze manier kan uitvoeren.
Of nagaan hoe andere concessiehouders het oplossen.
Had de schrijver misschien liever vervangend busvervoer gezien? Met nostalgisch langere reistijden?
Een column is om een prikkelende opinie in te nemen, wat Karolien ook echt vind, ze heeft nog wel overwogen om het wat te nuanceren (ik deel haar mening niet), maar ik vond het juist wel prima.
Ik denk dat was: of haringen in een ton / uitval vier ritten, of dit. Busvervoer zou niet aan de orde zij n.
Juist! In een paar uur tijd meer dan 30 reacties, waarin mensen over het algemeen wel zeggen dat ze het niet met Karolien eens zijn, terwijl ze nauwelijks in staat blijken er inhoudelijk op te reageren. Vooralsnog blijft de opinie van Karolien dan ook overeind.
Op een nauwelijks inhoudelijk stuk is het lastig inhoudelijk reageren…
Blijkbaar is er meer dan genoeg inhoud om mensen te prikkelen.
Mischien moeten je gewoon toegeven dat met dit “opiniestuk” totaal de plank hebt misgeslagen i.p.v. onder meerdere reactie je gelijk willen behalen. Ik weet niet wat je met dit “prikkelen” probeert te bereiken maar in iedergeval reageren de mensen wel.
Wat een verwend nest, de schrijfster van dit stuk.
Ach jee, je kan je telefoon niet opladen… Koop er dan een met een grotere accu.
Maak je liever druk om de Lelylijn.
Het was wel een slow-motion wereld. De acceleratie was toch van een oude auto. Modern materieel gaat wel wat soepeler uit de startblokken.
Ironisch, want de Mat ’64 was juist ontworpen om drastisch harder op te trekken dan haar voorganger – volgens bronnen ruim dubbel zo snel van 0-120km/u. Zo konden er in dezelfde reistijd meer stations bediend worden en kwamen op drukke stations de perrons weer sneller vrij. De Mat ’64 is tegenwoordig bijna lachwekkend ouderwets, maar toentertijd juist vooruitstrevend.
Ik feliciteer Karolien met dit leuke opiniestuk waarin ze de lange tenen van menig treinliefhebber treffend weet te raken. Ga zo door! Ik heb erg gelachen om sommige reacties.
Let op minnetjes!
Volgende keer gaat ze vast een wanproduct de hemel in prijzen. Zet je schrap!
Was Karolien van Wijk dan blij geweest als de provincie en keolis hadden besloten om de ritten van de 904 te laten vervallen? En geen plek om je telefoon op te laden? Het zijn ritjes van 20 minuten.
De ritten helemaal laten vervallen, dat is pas een “klap in het gezicht” van de reiziger.
Nee, maar Keolis had zich wel aan de concessie moeten houden en geen museumstel moeten huren.
Dat ze tijdens de renovatie een treinstel te kort zouden komen wisten ze natuurlijk vooraf al.
Ik zie het probleem niet.
Wacht maar tot het hard vriest. Dan rijden deze treinen nog vrolijk rond terwijl de dubbeldekkers barsten van problemen en uitval.
Grappig hoor dat deze reactie draad vol met mensen zit die over het interieur van de ICNG klagen, maar er heel veel moeite hebben als andere mensen hun nostalgie trein niet waarderen.
Zeikerd.
In Zwolle RGS, het opstelterrein, staan nog zeker 15 treinen, eigendom van Keolis. De zogenaamde Lintjes. Staan er al vele maanden. Hadden ze deze niet kunnen inzetten? Ik weet het, het is diesel, maar het is tijdelijk.
Ik ben het niet met je eens over ”ergonomisch onverantwoorde bankjes”. De plan V banken zitten echt veel beter dan die kaarsrechte stoelen in de SNG. Daar krijg ik rugklachten van en in de Plan V merkte ik weer hoe lekker de banken zitten voor zowel m’n rug als geheel. Ik heb op 3 mei 4 uur lang rond gekard tussen Amersfoort – Barneveld_Zuid met de 904. En 30 jaar geleden zat niemand te zeuren dat er geen oplaadpunten waren voor telefoons. Men is veels te verwend wat dat betreft. Ik las net in comments over de Veolia/Arriva spurts die op de maaslijn rijden. Die plankjes zitten heel ONcomfortabel.
Nog een duit in de zak over comfort. Ruim 45 jaar geleden reisde ik een half jaartje in India, soms over hele lange trajecten, en vaak met stoomtractie
Rond etenstijd kwam de conducteur langs om de wensen voor een warme maaltijd op te nemen. Die lijst werd doorgeseind naar het volgende station waar de maaltijden kant-en-klaar aan boord werden gebracht.
‘s Avonds kwam dezelfde conducteur langs, klapte de rugleuning een kwartslag omhoog, dat was de 2e slaapplaats. Het bagagerek de 3e…
Ik heb nog nooit in m’n leven zo plezierig gereisd als toen.
Wanneer ik nu lees waar mensen al niet over zeuren, dan vind ik die mensen maar verwende papklantjes die niks beter te doen hebben dan op hun mobieltje te staren.
Op welke tijden rijd de trein?
Als je plan V zo kut vindt, ga je toch een kwartier later. Op de meeste trajecten rijden sowieso maar 2 treinen/uur/richting. Beetje luxeprobleem als je het mij vraagt. In Duitsland laten ze n-wagens meerijden in een uursdienstregeling