fbpx
Foto: Stefan Verkerk / Treinreiziger.nl (archief)

“Mijd drukte, maar voel je welkom in trein, bus en metro”

17 mei 2021 17:30

De Nederlandse Spoorwegen kijkt ernaar uit om alle reizigers weer in de trein te verwelkomen. Ook de Mobiliteitsalliantie, een samenwerkingsverband van 25 organisaties zoals GVB, HTM en RET, is verheugd om te horen dat het openbaar vervoer weer helemaal wordt opengesteld.

Voor elk doel met het ov

De aangekondigde versoepelingen van de coronamaatregelen gaan door en het ov kan daarom met ingang van woensdag weer voor elk reisdoel gebruikt worden. Het advies om het openbaar vervoer alleen te gebruiken bij noodzakelijke reizen komt vanaf woensdag te vervallen.

Vermijd drukte

“Nu de Nederlandse samenleving zich langzaam opent en ook de vrijheid om te reizen terugkomt, kan onze blik weer naar voren. NS wil niets liever dan Nederland bereikbaar houden en reizigers naar hun plek van bestemming brengen. Met 20.000 collega’s doen we er alles aan die reis zo prettig mogelijk te maken. Tegen onze reizigers zeg ik: mijd drukte, maar voel je welkom in de trein”, aldus Marjan Rintel, president-directeur van de NS.

Het openbaar vervoer is in combinatie met andere vervoermiddelen van groot belang nu mensen zich weer meer gaan verplaatsen, zegt de voorzitter van de Mobiliteitsalliantie, Steven van Eijck. “In deze fase van de pandemie is het nog wel van belang om grote drukte te mijden en altijd het mondkapje in het ov te dragen.”

Dienstregeling stapsgewijs hervat

NS liet in april al weten dat de dienstregeling stapsgewijs hervat zou worden. Inmiddels is het treinaanbod al uitgebreid, en per 24 mei gaat ook de Intercity Direct weer vaker rijden. Vanaf 14 juni rijden weer alle treinen, met uitzondering van het nachtnet bedoeld voor het uitgaansleven en extra forensentreinen bedoeld voor de spits.

Gerelateerde berichten

(c) ANP / Treinreiziger.nl

0 0 stemmen
Artikel waardering
15 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Baardstaart
3 jaren geleden

Vandaag een noodzakelijk treinrit gemaakt in de daluren en mij viel op dat het met de heenweg een korte trein (1 IC3 3 wagons) was en de trein redelijk gevuld 60 a 70% bezetting. Ben benieuwd of vanaf morgen de NS langere treinen inzet. Terugweg zat ik in de Berlijn trein richting het Oosten van het land. Volgende week ga ik weer een recreatief treinritje maken.

Wouter G.
3 jaren geleden
Antwoord aan  Baardstaart

Vergeet niet dat de DDZ treinen nog niet ingezet kunnen worden. Dus het opvangen van al die capaciteit moet met alle andere treinen. En de SGMm treinen zijn ook niet in staat om treinen aan te vullen door de lagere maximumsnelheid en lagere acceleratie dan de andere sprinters. Pas als de DDZ weer in dienst is, kunnen de meeste treinen weer verlengd worden.

Dani
3 jaren geleden
Antwoord aan  Wouter G.

Wanneer komt DDZ weer terug dan want je hoort daar ook niks meer over, wel weet ik dat er een paar defect zijn geraakt omdat ze nu weinig rijden.

Anoniem
3 jaren geleden
Antwoord aan  Dani

Op zijn vroegst in september komen de eerste DDZ stellen misschien weer in dienst. Geen garantie.

Tim
3 jaren geleden
Antwoord aan  Baardstaart

Wat is een IC3?

Treinreiziger.nl (Hildebrand)
3 jaren geleden
Antwoord aan  Tim

Een intercity uit 3 rijtuigen, in vaktermen een ICM3, de trein die vroeger koploper werd genoemd.

Johan
3 jaren geleden

In vaktermen staat ICM3 voor de derde serie koplopers, met treinstelnummers 4201 t/m 4230. Die hebben 4 bakken. Baardstaart zal inderdaad een ICM met 3 bakken bedoelen.

Jasper
3 jaren geleden

Vroeger, was het de bedoeling om ICM treinstellen IC3 te noemen. Alleen dat zou onhandig zijn met de vierwagenstellen. Dus in theorie zou de benaming moeten kloppen.

Brabo
3 jaren geleden

Ik denk dat de OV-bedrijven hier veel te veel van verwachten. In de praktijk trekken reizigers al een jaar lang hun eigen plan en laten zich weinig gelegen liggen aan reisadviezen. Ik denk dan ook niet dat er plotseling veel meer reizigers komen.

Een deel van het klantenverlies zal daarnaast blijvend zijn, net als bij winkels en horeca. Mensen hebben alternatieven ontdekt waarover ze ook tevreden zijn.

Baardstaart
3 jaren geleden
Antwoord aan  Brabo

Klopt.

1) Maar naarmate meer open gaat komen ook wel meer reizigers terug. Ik denk dat de werkelijke terugkeer van reizigers pas komt als alle Corona maatregelen afgeschaft zijn en mensen niet meer bang zijn. – Ondanks ik ook soms creatief met het reizigersadvies ben geweest voor mijn sociale contacten (destijds max 1 persoon dat weer wel en reizen met een KN95 mondkapje) viel er anders niet veel te reizen. En het was ook allemaal in de regio in de relatief lege treinen van Blauwnet. Maar aan de andere kant zal de internet het OV gebruik deels vervangen en mensen, die ten tijde van de horkerige houding van de NS een tweede hands auto hebben aangeschaft komen ook niet meer snel terug.

2) Webshops bieden de mogelijkheid om dingen te kopen, die ik in de reguliere winkels niet kan vinden. En hier word ik steeds bewuster van. Vroeger veel last van zaken zoeken in winkels, die ik niet kan vinden. Zag bijv. mooie posters bij Redbubble, linuxtelefoon zoals Pinephone64 en ook qua kledingstijl en sierraden (baardstaartkralen – weinig mannen hebben een zgn Viking of Dwergenbaard) is ineens veel meer mogelijk. Dit zijn allemaal uitgaves, die ik niet meer in reguliere winkels ga doen.

Frans Eekhout
3 jaren geleden

We hebben het steeds over de drukte in het openbaar vervoer, maar zijn wij er soms ook van bewust dat niet alleen het vervoermiddel particulier of OV het nodige haken en ogen kent als we eenmaal op de plaats van bestemming massaal in de drukke binnensteden begeven waar 99 % géén mondkapje draagt. Dat ze bijvoorbeeld in een stad als Maastricht op de vrijdag een “gezellige” markt hebben is één, maar toen ik 14 mei j.l. er even moest zijn schrok ik mij rot wat voor “mierenhoop” aan mensen te zien was, zelfs de marktkooplui en “security” mensen hadden geen mondkapje op en stonden er meer te kletsen dan toezicht te houden. Anderhalve meter ruimte houden vergeet het maar. Ik ging een tijdschrift bij een boekhandel halen, liep niet verder de binnenstad in en keerde snel huiswaarts. Gedurende mijn rondje Zuid-Limburg had ik overal en constant een mondkapje op. Ik liet de volle terrassen links liggen. Daarom kan men wel zeggen dat men de drukte in trein, tram, bus, metro moet vermijden maar de plaats van bestemming speelt een nog crucialer rol om dit gevreesde virus te vermijden en ook ik merk dat online bestellen soms veiliger is en graag de portekosten voor over heb dan speciaal naar de winkel te gaan wat mijn extra reiskosten bezorgd en misschien tot meer aankopen aanleiding kan geven. Nu de hopelijk warme zomer na de herfstachtige lente in aantocht is, bezint eer ge begint als men op stap gaat met of zonder vervoermiddel…!

Baardstaart
3 jaren geleden
Antwoord aan  Frans Eekhout

Als je je niet veilig voelt in publieke gebruik dan een echt mondmasker als een KN95 of FFP2. Voor de zorg liggen er genoeg in de opslag en we hebben sinds kort ook een mondkapjes fabriek, dus voor de schaarste hoef je het niet te laten. Deze maskers verkopen ze o.a. op bol.com.

Besef wel dat steeds meer mensen immuun zijn geraakt door de ziekte gehad te hebben of een bezoekje aan de prikstraat gebracht te hebben en het Nederlandse lente/zomer weer vinden Corona virussen over het algemeen ook niet fijn en dan verdwijnt het weer voor enkele maanden. Besef wel dat heel veel mensen inmiddels naar meer dan een jaar maatregelen moe zijn en ze naar een normaal leven willen de de risico op Corona maar op de koop toenemen. Zo zijn in het verleden de meeste pandemieën geëindigd

Johan
3 jaren geleden
Antwoord aan  Baardstaart

Bedenk wel dat het vaccinatie-effect op dit moment nog voornamelijk beperkt is tot de groep 70+. In een drukke trein of winkelstraat ben je meestal met voornamelijk 70-‘ers, dus daar heb je nu nog niet zo veel aan.

De ziekenhuizen hebben vergelijkbare aantallen covid-patiënten als een paar maanden geleden, maar daarbij zijn ondertussen minder ouderen, en dus meer niet-ouderen. Wie nog niet ‘immuun’ is loopt nu dus eigenlijk een groter risico op besmetting (die voor een deel daarvan ernstig verloopt) dan een paar maanden geleden.

Ik ben die voorzichtigheid ook beu, maar ik wacht toch liever nog even op mijn prikbeurt, dan dat ik toch nog besmet raak en dan misschien wel maandenlang niet kan ruiken en proeven bijvoorbeeld. Dan zou alles wat ik de afgelopen 14 maanden gelaten heb, alsnog voor niets geweest zijn (voor wat betreft mijn eigenbelang).

Disclaimer: Inderdaad, je hoeft het niet eens te zijn met mijn afweging.

Baardstaart
3 jaren geleden
Antwoord aan  Johan

Het is aan een ieder om zijn eigen afwegingen te maken en ik denk dat we ook zoveel mogelijk ieders afwegingen moeten respecteren. Mijn situatie is anders; namelijk heb Corona gehad en ben er idd een week goed ziek van geweest, daarna nog een paar weken na kuchen en verder geen klachten aan over gehouden. En wat is schrijf over het sociale einde van een pandemie scheelt het per persoon wanneer men de boel zat is. Het is zeker ook feit dat 60000 mensen bij de fysio terecht zijn gekomen met post-Corona klachten en ik denk dat na het nieuwsbericht zich nog meer hebben gemeld. Ben zelf 50+

Otto
3 jaren geleden
Antwoord aan  Frans Eekhout

Ik blijf om die reden ook zoveel mogelijk via internet kopen.