fbpx

Nieuwe halte RandstadRail klaar op Den Haag Centraal

23 aug 2016 9:06

Bovenop Den Haag Centraal ligt een nieuw station. Dat is in de afgelopen twee jaar gebouwd en is maandag geopend. Het station is bestemd voor de RandstadRail-verbinding met Rotterdam. De eerste metro vertrok vandaag om 5.47 via Rotterdam Centraal naar Slinge.

De afgelopen maanden kon de metro vanwege werkzaamheden aan het nieuwe station en de sporen daar naartoe niet verder rijden dan Den Haag Laan van NOI. Nu het nieuwe station af is, rijden de Rotterdamse metro´s weer naar Den Haag Centraal.

Alhoewel de eerste metro al in de vroege ochtend vertrok, vond de officiële opening later op de dag plaats. In bijzijn van Tom de Bruijn, wethouder van de gemeente Den Haag en vice-voorzitter van de Verkeersautoriteit van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag, werd het station officieel geopend. Ook Cees de Vries, regiodirecteur ProRail, en Pedro Peters, directeur RET, waren daarbij.

De nieuwe metrosporen zijn direct naast en half boven het busplatform van Den Haag Centraal gebouwd. De metro’s bereiken het station op 12 meter hoogte via een lang viaduct. De grote blikvanger van het station is de overkapping van de perrons, die bestaat uit gebogen glas en staal. Een overdekte looproute in de vorm van een expressieve luifel verbindt het nieuwe metrostation met de stationshal van Den Haag Centraal.

NS-station Den Haag Centraal is in de afgelopen jaren fors op de schop gegaan. Zo is er een nieuwe stationshal gebouwd, met glazen dak. Nu het metrostation klaar is, kan het busplatform worden aangepakt.

(c) ANP / Treinreiziger.nl