fbpx
Foto: Arriva / archief

Noordelijke lijnen krijgen ERTMS

26 mei 2021 11:21

De Noordelijke regionale spoorlijnen zullen in de toekomst worden voorzien van het nieuwe beveiligingssysteem ERTMS. Dat heeft Staatssecretaris Stientje van Veldhoven vorige week bekendgemaakt.

Vervangen goedkoper

Het gaat om de spoorlijnen Groningen – Roodeschool / Delfzijl / Bad Nieuweschans en om de spoorlijnen Leeuwarden – Harlingen Haven / Stavoren / Groningen. Dit komt neer op circa 270 kilometer spoor. De staatssecretaris noemt niet de spoorlijn naar Veendam. Voor 2030 moet het huidige systeem – ATB NG – vervangen zijn.

Het vervangen van het beveiligingssysteem is nodig omdat ATB NG aan vervanging toe is. “Investeringen in het oude systeem dat op den duur alsnog zal moeten worden vervangen door ERTMS, kunnen worden vermeden door vervroegd ERTMS aan te leggen” schrijft Van Veldhoven aan de Tweede Kamer.

Financieel

Met de vervanging is een investering van iets meer dan 400 miljoen euro gemoeid. Het overgrote deel is nodig om de infrastructuur aan te passen, daar wordt 315 miljoen euro voor uitgetrokken, dat komt dus neer op meer dan 1 miljoen euro per kilometer. Daarnaast moeten er ook aanpassingen aan het materieel worden gedaan. De kosten daarvan worden geschat op 90 miljoen euro, die in principe voor rekening van de provincie komen. Van Veldhoven weet door de vervroegde invoering echter 60 miljoen euro te besparen, en stelt dat bedrag ter beschikking aan de provincies. De overige 30 miljoen komt voor rekening van de provincies, waarbij Groningen het meest moet bijdragen (20 miljoen).

Gerelateerde berichten

0 0 stemmen
Artikel waardering
25 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Hanzeboog2012
3 jaren geleden

Logische reactie van de staatssecretaris. Direct door pakken i.p.v. te investeren in een beveiligingssysteem dat toch al vervangen gaat worden.

Is alleen de vraag of de vervoerder Arriva de ERTMS kan laten inbouwen in hun treinen. Weet niet of de Arriva Flirt net als NS Flirt voorbereid is op inbouw van ERTMS.

En dan zullen treinmachinisten opgeleid moeten worden. Het is bij NS bekend dat sommige treinmachinisten moeten wennen aan bediening van ERTMS treinen als ze voorheen ATB treinen gewend waren. Digitale techniek is anders.

Anoniem
3 jaren geleden
Antwoord aan  Hanzeboog2012

Arriva rijdt op de Noordelijke lijnen met WINK treinen. De FLIRT (drielandentrein) die in Limburg rijdt worden al wel van ERTMS voorzien.

Ron Swart
3 jaren geleden
Antwoord aan  Anoniem

@Anoniem, na inbouw van ERTMS kan de Flirt hopelijk doorrijden naar Luik, als de NMBS tenminste geen roet in het eten gooit.

Maaslijn-er
3 jaren geleden
Antwoord aan  Ron Swart

@Ron: volgens mij kwam dit ‘njet’ van de Belgische minister met een Waalse achtergrond (waar de bonden sterk zijn) en niet van de NMBS

Johan
3 jaren geleden

In de bijgevoegde stukken is te lezen dat die 90 miljoen bestaat uit 50 miljoen voor het retrofitten van de GTW’s (=Spurt), 20 miljoen voor het retrofitten van de WINK’s en nog eens 20 miljoen voor opleiding personeel.

Een niet onbelangrijk detail is dat de zogenaamde STM ATB NG nog ontwikkeld moet worden. Dat is de module die ervoor zorgt dat de treinen na inbouw van ERTMS nog steeds over een ATB NG baanvak kunnen rijden.

https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/brieven_regering/detail?id=2021Z08636&did=2021D19002

Ad
3 jaren geleden
Antwoord aan  Johan

Ik zie goed mogelijk wat over het hoofd,maar waarom zou je een STM voor ATB-NG ontwikkelen? Als je buiten de ATB-EG eilanden Groningen en Leeuwarden als Dual signaling eerst ETCS level 2 aanlegd naast de ATB-NG , kun je in de volgende stap de treinen gaan aanpassen en kiest de trein bij verlaten van de ATB eilanden zelf het voor hem bruikbare systeem. Zijn alle treinen omgebouwd kun je ATB-NG deactiveren

Johan
3 jaren geleden
Antwoord aan  Johan

@Ad
Dat kan, maar daar kiezen ze niet voor. Die strategie is ook geen gratis lunch, want dual signaling installeren langs 270 km spoor is ongetwijfeld duurder dan ATB-NG eruit, ETCS erin. En dat bestaat voor de combinatie ATB-NG + ETCS ook nog niet, als ik me niet vergis.

hanzeboog2012
3 jaren geleden
Antwoord aan  Johan

Ad:

Bij de uitrol van ETCS in Nederland hebben ze de volgorde dat eerst de treinen voorzien worden van ETCS. En dan pas de spoorlijnen met uitzondering van Betuweroute, HSL Zuid, Hanzelijn en Utrecht – Amsterdam Bijlmer.

Dual signalling lijk me een prima idee. Maar wat te lezen is lijkt het erop dat ze de ATB gaan vervangen door ETCS. Dual signalling zoal op de Hanzelijn en Oostlijn Amsterdam Bijlmer – Utrecht zal wel te duur zijn.

Otto
3 jaren geleden
Antwoord aan  Hanzeboog2012

Logisch? Het lijkt me nogal onlogisch om de trajecten Roodeschool-Eemshaven en Zuidbroek-Veendam dan weer niet om te bouwen.

Johan
3 jaren geleden
Antwoord aan  Otto

De staatssecretaris schrijft in haar brief: “Concreet gaat het om de vervanging van ATB NG op alle regionale lijnen in de provincies Groningen en Fryslân.”

Ik denk dat Zuidbroek-Veendam niet geel gekleurd is op het kaartje, omdat ze een oud kaartje hebben gebruikt waar die lijn überhaupt nog niet op staat. De kosten voor de ombouw van de infrastructuur zijn ook ergens onverklaard verhoogd van 260 miljoen in een van de bijlage naar 315 miljoen in de brief. Dat zou kunnen komen door het toevoegen van dat vergeten traject.

Brabo
3 jaren geleden
Antwoord aan  Johan

25% verhoging komt natuurlijk niet van die twee kleine stukjes. Vraag is of ERTMS voor Veendam-Stadskanaal wellicht ook is meegenomen in de begroting

hanzeboog2012
3 jaren geleden
Antwoord aan  Johan

Brabo:

Wordt het spoor Veendam – Stadskanaal weer in gebruik genomen? Was dat geen museumspoorlijn?

Met alle respect. Dit spoor weer in gebruik nemen en dan ook ERTMS installeren. Lijk me te duur. Maar het schijnt dat de provincie Groningen en Drenthe een verbinding willen naar Enschede via dit spoorlijn. Wordt vervolgd.

Maaslijn-er
3 jaren geleden
Antwoord aan  Johan

@Johan: de Hanzelijn is in 2012 in gebruik genomen en staat wel op het kaartje, terwijl de lijn naar Veendam, opnieuw in gebruik genomen in 2011 (dus een jaar eerder) er niet opstaat. Vreemde zaak.

Vergeten? OF vond men deze paar kilometer niet de moeite waard? Of wil men dit financieren vanuit de Nedersaksenlijn?

@hanzeboog2012: is inderdaad museumspoorlijn en de spoorbedding naar Ter Apel ligt er nog. Misschien wil men op de Nedersaksenlijn met ATO rijden, en dan is ERTMS wel nodig.

Dries Molenaar
3 jaren geleden
Antwoord aan  Hanzeboog2012

we zullen er maar van uit gaan dat dit allemaal besproken is. Het zal ook wel belangrijk zijn dat op die lijnen een aparte operator zit.

hanzeboog2012
3 jaren geleden

De plannen met uitrol van ERTMS zijn dus al weer veranderd. Terecht overigens.

Want uitrol van ERTMS in Noord Nederland zou volgens eerdere plannen véél later zijn. Ergens tussen 2030 – 2040.

Er zal op meer plekken ATB vervangen moeten worden. Al moet dan losse ERTMS eilandjes gaan ontstaan als ATB vervangen is.

Tonny
3 jaren geleden

Een miljoen euro per kilometer? Wat in hememelsnaam is dat voor systeem? Zijn dat sensoren van goud en diamant en dan om de paar meter ofzo?

Verder vraag ik me af hoe vaak het spoor buiten dienst gaat moeten om dit aan te leggen.

Johan
3 jaren geleden
Antwoord aan  Tonny

Alleen één op één vervanging van de afgeschreven onderdelen van ATB-NG zou al op 100 miljoen uitkomen, dus 3,7 ton per kilometer.

Dries Molenaar
3 jaren geleden
Antwoord aan  Tonny

Je zou verwachten dat er wel wat te winnen is op de prijs bij zo’n grootschalig project. Het zou allemaal wel wat sneller mogen.
Er is nog meer laag hangend fruit op de kaart. Zoals de lijn naar Vlissingen. Zwolle naar het Noorden is ook wel aantrekkelijk om daar wat meer uit het bestaande spoor te persen. Al dat moderne spoor bij Delft kan ook wel gelijk opgepiept worden.

Juriaan
3 jaren geleden
Antwoord aan  Tonny

ERTMS is één grote geldgeldmakerij. De fabrikanten vragen maar raak, de belastingbetaler betaalt Immers weer onbeperkt voor dit gehobby.

Dries Molenaar
3 jaren geleden

NB Ooit wilde men bij VnW wat losse miljoenen besparen op de HSL van 7 miljard. Er is toen geen ATB aangelegd omdat men gelijk met ERTMS zou starten. Helaas lukte dat niet erg om dit in Thalys snel aan de gang te krijgen. Vooral foutvrij maken was een probleem.
Die slimme bespaarplannen zijn riskant.
We zullen maar hopen dat de treinenbouwers nu werkende systemen hebben. Waarom die paar 19 inch modules per trein zoveel geld moeten kosten is onduidelijk. En 20 miljoen voor scholing voor de bediening van een operator module?

Realist
3 jaren geleden

ERTMS is veel te duur systeem. Het zal nooit een Europese standaard worden omdat 80% van de EU-landen het helemaal niet kan betalen om hun hele spoorwegnet hier mee uit te rusten.

Jules Vismale
3 jaren geleden

Recent geleden ontdekte ik bij het station van Zuidhorn een
informatiebord waarop stond welke reden er waren om het spoorwegennet van Arriva daar niet te gaan elektrificeren. Dit zou namelijk veel te duur wezen, al rijden de treinen wel op waterstof, maar vooral omdat de infrastructuur daar gigantisch ver achterloopt op de rest van Nederland en daar ook veel minder mensen wonen!

FyraFlop34
3 jaren geleden

Nederland toont weer eens grote ambitie, misschien is elk stukje spoor aan het einde van deze eeuw uitgerust met ERTMS. En bovendien, hoe kan het dat dat zo belachelijk duur is? In België heeft infrabel al flinke stappen gezet en ik lees niks over miljarden.