fbpx
Foto: Yves Alarie / Unsplash Yves Alarie

Ontdek Sri Lanka per trein

01 jan 2022 11:25

Met zijn rijen kokospalmen, dichte bossen en het heldere water van de Indische Oceaan, vormt Sri Lanka een fantastische bestemming voor een verre reis. Een van de beste manieren om Sri Lanka te ontdekken is per trein. Rijdend langs de grote steden of slingerend door de smaragdgroene theeplantages en tropisch regenwoud, kan men genieten van de spectaculaire uitzichten op de diverse landschappen, andere reizigers ontmoeten en lokale gerechten proeven. Veel mensen kennen de treinroute tussen Kandy en Ella, maar Sri Lanka’s spoorwegnetwerk heeft zoveel meer te bieden. Stap aan boord en reis mee langs twee van prachtige alternatieve treinreizen door Sri Lanka.

Van Colombo naar Galle

Deze treinroute is uitermate geschikt voor toeristen die zowel de stad als het platteland willen ontdekken. Vertrek vanuit de hoofdstad van Sri Lanka en rijd langs het kustlandschap terwijl de Indische Oceaan bijna tot aan de spoorrails spoelt op de rit naar het zuiden van Colombo naar de stad Galle.

Als je aan de rechterkant van de trein zit, heb je uitzicht over de oceaan als de trein Colombo uitrijdt. Als de lokroep van de grote blauwe zee te groot wordt, kunnen passagiers van de trein stappen in strandstadjes als Moragalla, waar bovendien gesnorkeld kan worden tussen de koraalriffen, of Hikkaduwa, waar op de golven gesurft kan worden. De trein van Colombo naar Galle rijdt eerst door de stad, vlak langs de kust en dan naar het platteland dicht bij de zee. Het landschap is anders dan in het heuvelland, maar niet minder indrukwekkend. Probeer onderweg wat lokale lekkernijen van de verkopers die de treinreizigers opwachten bij de verschillende stations. Er zijn enkele privé-treinen met comfortabelere zitplaatsen en een theeservice, maar sommige reizigers zijn van mening dat het nemen van een privé-trein afbreuk doet aan de charme van het ervaren van de Sri Lankaanse spoorwegen.

Van Anuradhapura naar Jaffna

De spoorlijn naar het uiterste noorden van Sri Lanka werd geteisterd door gevechten tussen zuidelijke boeddhisten en hindoeïstische Tamils tijdens de burgeroorlog van Sri Lanka. Op 13 juni 1990 reed de Yal Devi Express voor de laatste keer Jaffna binnen. Daarna werden de lege wagons omgebouwd tot militaire bunkers, sporen werden gesloopt en stations vervielen tot ruïnes. Bijna 25 jaar lang was reizen per spoor naar het hindoeïstische noorden van Sri Lanka niet mogelijk. In 2014 keerde de Yal Devi Express weer terug. Vandaag biedt de 3,5 uur durende rit van de oude boeddhistische stad Anuradhapura naar Jaffna een kijkje op een ander Sri Lanka. Men laat de glanzend witte dagoba’s (stoepa’s) in Anuradhapura achter zich, en in plaats daarvan beginnen de veelkleurige kovils (tempels) het landschap te kleuren. Tevens laat de trein Sri Lanka’s grote toeristenmassa’s achter zich.

Naarmate de trein het schiereiland Jaffna nadert, wordt het landschap vlakker en verschijnen er meren en zoutpannen als de trein de Elephant Pass oversteekt. Hoge palmbomen rijzen op over een landschap dat nog steeds de littekens van de oorlog draagt. Aan het eind wacht Jaffna zelf, een levendige hindoestad met een koloniaal hart. Jaffna is een gemakkelijk vertrekpunt naar enkele van Sri Lanka’s meest idyllische, ongerepte eilanden en stranden.

Met de trein reizen in Sri Lanka

Er rijden treinen naar bijna alle uithoeken van het eiland. Per trein reizen door Sri Lanka is iets duurder dan met de bus, maar het biedt ook meer sfeer en een beter uitzicht. Op de website van Sri Lanka Railways vindt men veel informatie over de verschillende routes.

Wie me een klein budget reist kan kiezen voor een reis in de derde klas, maar houd er rekening mee dat je zult moeten vechten voor een plekje (op de grond) in de wagon. In de tweede klas kun je plaatsnemen op een comfortabele stoel. De eerste klas biedt zelfs airconditioning, wat aantrekkelijk klinkt, maar het nadeel daarvan is dat de ramen en deuren niet open kunnen tijdens het rijden. In de tweede klas kun je daarentegen wel met het hoofd uit het raam hangen, om nog meer te genieten van de spectaculaire uitzichten.

Reserveer een aantal dagen voor je reis op het station om een zit- of slaapplaats in de eerste of tweede klas te bemachtigen. Als je een plaatsje in de “observatie salon” wil, dan kun je beter een aantal weken van tevoren reserveren.

Foto: Unspalsh

Visum Sri Lanka aanvragen

Naast het kopen van de treintickets, moeten Nederlandse reizigers ook een visum Sri Lanka aanvragen voordat zij überhaupt naar dit prachtige land kunnen reizen. Over het algemeen komen Nederlanders in aanmerking voor het elektronisch visum Sri Lanka. Dit zogenaamde e-visum, dat online aangevraagd kan worden, heeft een geldigheidsduur van 30 dagen. De geldigheidstermijn gaat in vanaf het moment van aankomst in Sri Lanka.

Reizigers die na afloop van deze 30 dagen nog steeds geen genoeg hebben kunnen krijgen van dit spectaculaire eiland en graag nog meer treinreizen willen afleggen, kunnen hun visum Sri Lanka eenmalig verlengen tot maximaal 90 dagen. Reizigers moeten hiervoor een bezoek brengen aan het Immigration Services Centre in Colombo.

Dit bericht is een partnerbericht en valt buiten de verantwoording van de redactie van Treinreiziger.nl.