fbpx

Directe treinen naar Zwitserland

Je kunt dagelijks rechtstreeks met de trein naar Zwitserland. Dat kan overdag met de directe ICE Amsterdam – Basel (t/m 15 juli 20224). Daarnaast rijdt er elke avond een nachttrein Amsterdam – Zürich. Ook zijn er tal van mogelijkheden met overstap. Je kunt vanaf 6 maanden voor vertrek een treinkaartje kopen bij NS International en bij Trainline. In de loop van 2024 zal er een nieuwe trein van GoVolta naar Zwitserland gaan rijden.

Dienstregeling trein Amsterdam – Basel

Vanaf 15 juli 2024 komt de trein Amsterdam – Basel te vervallen. Wel zal er naar verwachting in 2024 een nieuwe particuliere trein van GoVolta gaan rijden van Amsterdam naar Basel. Wanneer deze trein precies gaat rijden is nog onbekend.

De dienstregeling kan afwijken tijdens bijvoorbeeld werkzaamheden. Al jaren is de standaard dienstregeling dat de trein rond 8 uur uit Amsterdam vertrekt, en rond 15:15 uur uit Basel naar Nederland. Let op, vanaf 15 juli 2024 komt de ICE Amsterdam – Basel te vervallen.

  • 8:08 Amsterdam Centraal, 8:37 Utrecht Centraal en 9:07 Arnhem. (ICE 105). Deze trein rijdt met twee stellen. Houdt er rekening mee dat de trein soms later is dan gepland. Aankomst Basel SBB: 14:47 uur.
  • De terugrit  (ICE 104) vertrekt om 15:13 uur uit Basel SBB en komt om 21:58 uur aan te Amsterdam Centraal. Een uur eerder is de trein in Arnhem. De trein stopt ook te Utrecht Centraal (21:31).

Zie ook artikel ICE van Amsterdam naar Basel SBB. 

In de zomerperiode is reserveren voor de ICE Amsterdam – Frankfurt verplicht.

Nachttrein Amsterdam – Zürich

Vanaf 12 december 2021 rijdt de nachttrein Amsterdam – Zürich. Deze nachttrein rijdt dagelijks en begint te Amsterdam Centraal. vervolgens stopt de trein te Utrecht Centraal en Arnhem Centraal. Tijdens werkzaamheden vervalt de stop te Arnhem. De trein heeft zit-, lig- en slaaprijtuigen. De slaaprijtuigen bieden het meeste comfort. De zitrijtuigen bieden de beste prijs. Dankzij de nieuwe nachttrein naar Zwitserland rijden er dagelijks dus twee directe treinen naar het Alpenland.

Verbindingen met overstap

Je kunt via Trainline, Bahn.de of NS International ook tal van verbindingen vinden met overstap. Let op: bij verbindingen via Parijs moet je in Parijs een transfer maken met de metro, die is niet bij de prijs inbegrepen. Reizen via Duitsland is wat dat betreft eenvoudiger.

Leuke tip voor de terugweg: om 11:00 uur vertrekt er uit Zürich een EuroCity richting Düsseldorf (en verder naar Hamburg). Deze vertrekt om 12:20u uit Basel SBB. Deze EuroCity is weliswaar een uur langzamer dan de ICE, maar rijdt in Duitsland langs de Rijn. Dat levert mooi uitzicht op. Het gaat om het stuk Mainz – Koblenz – Bonn. In Düsseldorf kan er overgestapt worden op de ICE naar Amsterdam, de Regio Express naar Arnhem of de regionale trein naar Venlo. Deze treinroute kun je het makkelijkst vinden via bahn.de. Omdat de EuroCity langzamer is dan de ICE, zijn er ook vaak meer goedkope treinkaartjes.

Treinrondreis Zwitserland

De trein is niet alleen een ideaal vervoermiddel om naar Zwitserland te reizen, maar ook om Zwitserland te ontdekken. De mooiste spoorlijnen van Europa vind je in dit land. Reis bijvoorbeeld met de wereldberoemde Glacier Express van St. Moritz naar Zermatt. Of met de Bernina Express over sporen die zelfs door UNESCO zijn uitgeroepen tot werelderfgoed. Via treinrondreis.nl – onderdeel van Treinreiziger – kun je compleet verzorgde pakketreizen boeken. Hotel, treintickets en toeslagen zijn dan allemaal bij de prijs inbegrepen. Op deze pagina vind je alle Zwitserse rondreizen.

Wil je meer weten over treinreizen Zwitserland? Lees dan over de mooiste treinreizende steilste tandradbaan of over de trein naar de JungfraujochOok hebben we voor je tips verzameld over rondreizen door Zwitserland.

0 0 stemmen
Artikel waardering
4 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
CBoekhorst
4 jaren geleden

De Regio Express naar Arnhem rijdt pas naar zeggen vanaf 2026.

Guus
4 jaren geleden
Antwoord aan  CBoekhorst

Naar eigen ondervinding rijdt deze Regio-Express (RE19) al vanaf april 2016 elk uur tussen Arnhem Centraal en Düsseldorf HBF. Reistijd ong. 1,5 uur.

De regionale trein tussen Venlo en Düsseldorf/Hamm is ook een Regio Express (RE13) welke elk uur rijdt.

Allebei prima alternatieven als aansluitend vervoer voor de ICE in Düsseldorf wanneer je in de wijde omgeving van Arnhem of Venlo wil vertrekken of aankomen.

Arnold
4 jaren geleden

Paris gare du Nord en Paris gare de l’Est liggen vlakbij elkaar, voor de verbinding van Nederland naar Zwitserland via Parijs is dus geen metro nodig.

Hildebrand (Treinreiziger.nl)
3 jaren geleden
Antwoord aan  Arnold

Late reactie, maar toch belangrijk. De treinen naar Zwitserland vertrekken echter niet vanaf l’Est, maar vanaf Gare de Lyon. Dan is een transfer per metro dus wel noodzakelijk.