fbpx

Directe treinen naar Zwitserland

Op dit moment rijdt er dagelijks één directe trein vanuit Nederland naar Zwitserland. Het gaat om de ICE Amsterdam – Basel SBB. Naast de directe trein zijn er ook allerlei verbindingen mogelijk met overstap. Je kunt vanaf 6 maanden voor vertrek een treinkaartje kopen bij NS International en bij Trainline.

Dienstregeling trein Amsterdam – Basel

De dienstregeling kan afwijken tijdens bijvoorbeeld werkzaamheden. Al jaren is de standaard dienstregeling dat de trein rond 8 uur uit Amsterdam vertrekt, en rond 15:15 uur uit Basel naar Nederland. De dienstregeling 2020:

 • 8:08 Amsterdam Centraal, 8:37 Utrecht Centraal en 9:07 Arnhem. (ICE 105). Deze trein rijdt met twee stellen. Houdt er rekening mee dat de trein soms later is dan gepland. Aankomst Basel SBB: 14:47 uur.
 • De terugrit  (ICE 104) vertrekt om 15:13 uur uit Basel SBB en komt om 21:58 uur aan te Amsterdam Centraal. Een uur eerder is de trein in Arnhem. De trein stopt ook te Utrecht Centraal (21:31).

Zie ook artikel ICE van Amsterdam naar Basel SBB. 

Nachttrein Amsterdam – Zürich

Er zijn plannen om de nachttrein Amsterdam – Zürich nieuw leven in te blazen. Tot december 2016 reed de City Night Line dagelijks van Amsterdam naar Zürich. Maar sinds die trein is afgeschaft is alleen de directe ICE overgebleven. De SBB en NS onderzoeken nu samen met de ÖBB of de Nightjet per december 2021 kan gaan rijden tussen Amsterdam en de grootste stad van Zwitserland.

Verbindingen met overstap

Je kunt via Trainline, Bahn.de of NS International ook tal van verbindingen vinden met overstap. Let op: bij verbindingen via Parijs moet je in Parijs een transfer maken met de metro, die is niet bij de prijs inbegrepen. Reizen via Duitsland is wat dat betreft eenvoudiger.

Leuke tip voor de terugweg: om 11:00 uur vertrekt er uit Zürich een EuroCity richting Düsseldorf (en verder naar Hamburg). Deze vertrekt om 12:20u uit Basel SBB. Deze EuroCity is weliswaar een uur langzamer dan de ICE, maar rijdt in Duitsland langs de Rijn. Dat levert mooi uitzicht op. Het gaat om het stuk Mainz – Koblenz – Bonn. In Düsseldorf kan er overgestapt worden op de ICE naar Amsterdam, de Regio Express naar Arnhem of de regionale trein naar Venlo. Deze treinroute kun je het makkelijkst vinden via bahn.de. Omdat de EuroCity langzamer is dan de ICE, zijn er ook vaak meer goedkope treinkaartjes.

Wil je meer weten over treinreizen Zwitserland? Lees dan over de mooiste treinreizende steilste tandradbaan of over de trein naar de JungfraujochOok hebben we voor je tips verzameld over rondreizen door Zwitserland.

4 gedachten over “Directe treinen naar Zwitserland”

 1. CBoekhorst schreef:

  De Regio Express naar Arnhem rijdt pas naar zeggen vanaf 2026.

  1. Guus schreef:

   Naar eigen ondervinding rijdt deze Regio-Express (RE19) al vanaf april 2016 elk uur tussen Arnhem Centraal en Düsseldorf HBF. Reistijd ong. 1,5 uur.

   De regionale trein tussen Venlo en Düsseldorf/Hamm is ook een Regio Express (RE13) welke elk uur rijdt.

   Allebei prima alternatieven als aansluitend vervoer voor de ICE in Düsseldorf wanneer je in de wijde omgeving van Arnhem of Venlo wil vertrekken of aankomen.

 2. Arnold schreef:

  Paris gare du Nord en Paris gare de l’Est liggen vlakbij elkaar, voor de verbinding van Nederland naar Zwitserland via Parijs is dus geen metro nodig.

  1. Hildebrand (Treinreiziger.nl) schreef:

   Late reactie, maar toch belangrijk. De treinen naar Zwitserland vertrekken echter niet vanaf l’Est, maar vanaf Gare de Lyon. Dan is een transfer per metro dus wel noodzakelijk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.