fbpx

Tips voor goedkope internationale treinkaartjes

Met slimme trucs kan je soms aanzienlijk besparen op een internationaal treinkaartje. Per bestemmingsland hebben wij een aantal tips en trucs op een rij gezet. Zo kun je niet alleen bij NS International, maar ook bij bijvoorbeeld DBNMBS EuropeSNCF Voyages en HappyRail een internationaal treinkaartje kopen. 

Eerst nog een algemene tip. Reis je regelmatig naar het buitenland en heb je een NS-abonnement? Dan kan de RailPluskaart ook aantrekkelijk zijn. Deze kaart kost 15 euro per jaar en geeft op veel internationale treinreizen (normaal voltarief) 15% korting (tot december 2017 zelfs 25%). RailPlus kan je bij NS alleen kopen als je ook een NS-abonnement hebt. Wil je heel Europa per trein verkennen? Dan is InterRail het meest geschikt voor je.

Treinkaartjes naar België

 • Het is vaakst het goedkoop om met een voordelig NS e-ticket naar Roosendaal te reizen (zie onze prijsvergelijker voor de beste aanbieding). En daarna met een NMBS Europe e-ticket van Roosendaal. Het voordeel van een e-ticket: je kunt gewoon in de trein blijven zitten.
 • Reis voordelig op één dag (vertrek op werkdagen na 9.00 uur) heen en weer met een Superdagretour. Dit is 30 tot 40% voordeliger dan een normaal internationaal treinkaartje.
 • In het weekend reis je goedkoop met een weekend retour. Dit scheelt 40% (2e klas) tot 50% (1e klas) ten opzichte van een normaal treinkaartje. Ook beschikbaar naar Luxemburg.
 • Jongeren (t/m 25 jaar) reizen voordelig naar België met een jongerenretour. Vanaf Roosendaal en Maastricht reizen ze voor circa 7 euro naar ieder Belgisch station (enkele reis). Alleen te koop bij de NMBS.
 • Senioren (65+) kunnen voor 9 euro vanaf Roosendaal of Maastricht een treinkaartje kopen naar ieder Belgisch station. Dit is alleen te koop via de NMBS. In de zomer niet geldig in het weekend.
 • Kinderen reizen met de normale trein in België gratis (per volwassene maximaal vier kinderen), in Nederland betaal je 2,50 euro (t/m 11 jaar).
 • De Thalys is het snelst, maar is vooral voordelig als je vroeg boekt en je wil vastleggen tot één specifieke trein. Als je met de Thalys naar Brussel wilt, kun je soms beter een kaartje kopen naar Parijs. Dat is regelmatig goedkoper.
 • Trein te duur? Overweeg de bus. Zo kun je met Flixbus al vanaf 8 euro een lastminute busticket kopen naar Brussel of vanaf 5 euro naar Antwerpen. DB rijdt met een bus vanuit Eindhoven en Roermond naar België. Verder rijden er bussen van iDBUS en Eurolines. Veel bussen hebben wifi. Soms zijn ze ook nog eens sneller dan de trein.

Treinkaartjes naar Frankrijk

 • Trein naar Parijs? Dan kun je geregeld al vanaf 29 euro (per enkele reis). Dit tarief wordt niet altijd aangeboden en alleen als je zeer ruim voor vertrek boekt (meer dan twee maanden). Standaard vanaf 35 euro.
 • Tussen Brussel en Parijs rijdt nu Izy, met tickets vanaf 10 euro. Izy is het budgetmerk van Thalys.
 • Al vanaf 10 euro (per enkele reis) kun je vanuit Parijs (station Marne la Vallee Disneyland) naar Zuid-Frankrijk reizen. Bijvoorbeeld naar Marseille. Je reist dan met de budget TGV Ouigo. Er zijn dan strikte eisen voor de bagage en je moet vooraf inchecken. Treinkaartjes voor Ouigo kun je kopen via SNCF Voyages of Ouigo.com (Frans).
 • Met de trein naar Frankrijk? We hebben een speciale pagina met tips voor goedkope TGV tickets naar Frankrijk.
 • Vanuit Nederland reis je naar Marne la Vallee Disneyland met één overstap te Brussel. Je kunt ook met Thalys naar Parijs Gare du Nord reizen en vervolgens met de metro naar dit station. Zorg voor voldoende overstaptijd als je met Ouigo verder wil. Mis je door vertraging de budget trein? Dan moet je een nieuw ticket kopen!
 • De trein te duur? Dan kan je ook de bus overwegen. Bijvoorbeeld de iDBUS van SNCF, die rijdt vanuit Amsterdam naar Lille en Parijs. Maar je kunt ook met MegaBus of Eurolines.

Treintickets naar Duitsland

 • Hoe eerder je boekt, hoe goedkoper je reis in het algemeen is. Vanaf 6 maanden voor vertrek kun je in de regel boeken. Alle Duitse bestemmingen zijn bereikbaar vanaf 39 euro per enkele reis met het Europa-Spezial ticket. Sommige bestemmingen zelfs al vanaf 19 euro. Wilt u de reis onderweg onderbreken? Dan kunt u op Bahn.de een via-station opgeven en aangeven hoelang u de reis wilt onderbreken (tot 48 uur), ook dan is het Europa-Spezial ticket soms beschikbaar.
 • Kinderen tot 14 jaar reizen in Duitsland gratis met hun ouders of grootouders mee. In Nederland betalen kinderen t/m 11 jaar 2,50 euro. Je moet je kinderen wel opgeven bij het boeken van je ticket.
 • Naar Berlijn is het soms goedkoper om bij de Tsjechische spoorwegen een kaartje naar Praag te kopen. Naar München kan het juist goedkoper zijn om bij de Oostenrijkers een ticket naar Innsbruck te kopen.
 • Mocht je bij NS International geen goedkoop treinkaartje kunnen vinden, dan kan je het ook proberen op bahn.de van de Duitse spoorwegen. Je kan dan niet met iDEAL betalen.
 • DB rijdt vanuit Eindhoven en Roermond ook met bussen naar Duitsland. Dit is relatief goedkoop: vanaf 9 euro per enkele reis. Zowel NS International als DB verkopen kaartjes.
 • Reis je vaak naar Duitsland? Dan kan je de BahnCard overwegen. Je krijgt dan 25 procent korting, ook op het Europa-Spezial ticket. De BahnCard is ook geldig als RailPlus, waardoor je 15 procent korting krijgt op veel andere internationale treinreizen (op basis van het normale voltarief).
 • Zie ook onze pagina goedkope treinkaartjes Duitsland.

Treinkaartjes naar Zwitserland

 • Basel Bad wordt gezien als zowel een Duits als Zwitsers station. Je kunt daardoor al een kaartje naar Basel Bad kopen vanaf 39 euro.
 • Soms is een kaartje goedkoper als je de reis in twee delen koopt. Bijvoorbeeld Nederland – Offenburg, Offenburg – Zwitserland. Dat kan tot 50% schelen. Als je de juiste trein selecteert, hoef je niet uit te stappen en kun je gewoon blijven zitten.
 • Wil je verder Zwitserland in? Dan kan je een Zwitserse treinpas kopen.
 • Is een Zwitserse treinpas relatief duur? Dan kun je ook kijken hoe duur een treinkaartje naar bijvoorbeeld Freiburg kost, en hoe duur een treinkaartje Freiburg – Zwitserland kost. Dat is soms goedkoper dan een kaartje Nederland – Zwitserland. Let goed op de treintijden en treinnummers. Want al splits je het treinkaartje, dat hoeft niet te betekenen dat je ook moet uitstappen in Freiburg. Zie verder ook: Zwitserland per trein.

Goedkope treinkaartjes naar Oostenrijk, Denemarken, Tsjechië, Hoengarije, Slovenië, Zweden, Italië.

 • Vaak is het voordeliger om je reis te splitsen. Koop één treinkaartje Nederland – Duitsland en één kaartje Duitsland – eindbestemming. Op die manier kan je gebruik maken van het Europa Spezial tarief: Een goedkoop treinkaartje van en naar Duitsland. Dit ticket wordt niet aangeboden als je in één keer je kaartje probeert te boeken.
 • Als je de reis splitst: let dan goed op de treinnummers en treintijden. Je kunt bijvoorbeeld een treinkaartje Amsterdam – Passau kopen en een kaartje Passau – Wenen, zonder dat dit betekent dat je in Passau hoeft over te stappen.
 • Er rijdt geen nachttrein meer naar Praag. Een alternatief kan zijn de rechtstreekse bus Amsterdam – Praag. Bij Flixbus vanaf 39 euro. Er rijdt zowel een dagbus als een nachtbus. De bussen zijn uitgerust met wifi en hebben een aanvaardbaar comfort.

Treinkaartjes naar Spanje

 • Je kunt via SNCF Voyages een treinkaartje naar Spanje kopen, maar dat is vaak heel duur. Een enkele reis Amsterdam – Barcelona kost al snel 100 euro, maar regelmatig ook veel duurder.
 • Binnen Spanje kan je met een Spain Pass voordelig reizen.

Treinkaartjes naar Groot-Brittannië

 • Naar Londen kan je vaak al vanaf 4 maanden voor vertrek een kaartje kopen. Ook hier geldt: hoe eerder je boekt, hoe goedkoper het treinticket.
 • Als je alleen met de trein naar Groot-Brittannië wilt, reis je met de trein via Brussel. vanaf Brussel reis je per Eurostar naar Londen. De Kanaaltunnel maakt de reis wat duurder. Je kunt ook de optie trein + boot via StenaLines overwegen of de bus.
 • Binnen Groot-Brittannië kun je voordelig reizen met een treinpas.
0 0 stemmen
Artikel waardering
11 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Marc van den Broek
6 jaren geleden

Hallo, bij het land België wordt verwezen naar tickets vanaf Roosendaal. Het is belangrijk om op de website dan ook aan te geven dat je het zg Roosendaal ticket wil hebben. In een tweede veld geef je een aan of je van of naar Roosendaal reist. Scheelt 50& in België .

Kees Harinck
6 jaren geleden

Komt er bij NMBS ook een ‘Breda-kaartje’, vergelijkbaar met het Roosendaal- en Maastricht-kaartje?

JMT
6 jaren geleden

Haal “Zie verder ook: Zwitserland per trein.” maar weg, alle links op die site lopen dood.
( http://www.zwitserlandpertrein.nl/ )

Jammer.

Treinreiziger.nl (Hildebrand)
6 jaren geleden
Antwoord aan  JMT

Klopt inderdaad dat die site momenteel niet werkt, ik zal even kijken of we die snel kunnen repareren.

JMT
6 jaren geleden

Haal “Zie verder ook: Zwitserland per trein.” maar weg, alle links op die site lopen dood.

Jammer

Jan-Willem Tinselboer
6 jaren geleden

Einde februari 2018 reisde ik (op een dag) Hengelo – Rheine en terug.
Internationaal vervoerbewijs gekocht aan het loket in Hengelo. Tijdens de rit door de trein gewandeld en vastgesteld dat je, uiterst laagdrempelig, ook in die trein, je vervoerbewijs aan de automaat kunt kopen.
Geen uitgebreid assortiment maar wel naar alle bestemmingen aan de lijn Hengelo – Bielefeld.
De ‘Schoenes Wochenende’ dagkaart en vergelijkbaar heb ik gemist.

Reza S
5 jaren geleden

Weet iemand of het Happy Ticket in Roosendaal gekocht kan worden of alleen bij eerst volgende Belgische station, Essen?
https://www.belgiantrain.be/nl/tickets-and-railcards/promotion/happy-ticket

Online tickets betalen bij http://www.nmbs.be lijkt niet meer te kunnen met iDeal.

Ingrid
5 jaren geleden

Wil je naar Oostenrijk is het altijd veel goedkoper het ticket bij de DB (Deutsche Bahn) te kopen, vanaf een duitse Bahnhof met SPARSCHIENE. Ik betaal nooit meer dan €59 tot € 79 vanaf Aachen tot Wenen.

Paul
5 jaren geleden
Antwoord aan  Ingrid

Ik heb sparschiene niet bij de db gevonden maar bij de obb de Oostenrijkse spoorwegen.de prijzen kloppen!

Tom van der Wal
3 jaren geleden

Graag een offerte naar Chisinau (via slaaptrein Wenen)

Stan
2 jaren geleden

Jammer dat ik nergens kan vinden bij de internationale treinreizen of dat de hulp hond mee mag en of daar extra kosten aan verbonden zijn.
Weet iemand wel een antwoord hierop.