fbpx

Trein Engeland

Met de trein naar Engeland? Dat kan prima! Vanuit Brussel rijden er tot 11 treinen per dag naar Engeland. Deze hebben altijd als eindbestemming Londen. Vanuit Londen rijden er echter snelle treinen naar alle delen van Engeland. Ook kunt u kiezen voor de combinatie boot + trein. In dit artikel alles over reizen naar en binnen Engeland. 

Trein naar Engeland
Een treinreis naar Engeland begint met de trein naar Brussel. Dat kan met de Thalys (10x per dag) of met de InterCity Brussel (deze rijdt in 2013 vanaf Den Haag HS). In Brussel stapt u over op de trein naar Londen. Deze wordt uitgevoerd door Eurostar. Anders dan bij een normale trein, moet u bij de Eurostar inchecken. Hiervoor dient u 30 minuten voor vertrek aanwezig te zijn. Vanuit Brussel rijdt de Eurostar in ongeveer twee uur naar Londen. De rit door de vijftig kilometer lange Kanaaltunnel duurt circa 30 minuten. Sommige Eurostar-treinen stoppen ook te Ebbsfleet Int´l en Ashford. Treinkaartjes naar Engeland kopen? Bij Voyages SNCF, Eurostar.com, NS International en NMBS Europe kunt u vanaf 4 maanden voor vertrek treintickets kopen naar Eurostar-bestemmingen. Treintickets zijn verkrijgbaar vanaf ca. 70 euro (enkele reis).

Treinpas Engeland
Wilt u niet alleen naar Londen? Dan is een treinpas voor Engeland erg handig. Daarmee kunt u bijvoorbeeld ook reizen naar Manchester, Newcastle, Leeds of juist naar Penzance of Plymounth. Er zijn twee varianten: met flexibele reisdata of onbeperkt reizen gedurende een aaneengesloten periode. De goedkoopste variant kost 89 euro voor 2 dagen. Maar hoe langer de periode, hoe goedkoper de kaart per dag wordt. Zo is een Treinpas Engeland voor een maand verkrijgbaar voor minder dan 15 euro per dag. De pas geeft vrij reizen op alle treinen in Engeland en zelfs op de nachttrein naar Schotland. Voor de nachttrein moet u echter wel reserveringskosten betalen en eventueel een toeslag voor een bedplaats.

Boot + Trein Engeland
Eerder bespraken we de optie Trein Engeland via Eurostar, maar u kunt ook kiezen voor de optie tren + boot via Stena Line. Dat is bijna altijd goedkoper dan de Eurostar naar Londen. Daar staat tegenover dat u met de boot wel langer onderweg bent. Een boot + treinticket Londen is verkrijgbaar vanaf €45.Vanuit Hoek van Holland vaart er dagelijks om 14:30u en 22:30u een boot naar Engeland (Harwich). Behalve met Stena Line, kan er ook via PO Ferries (Hull) en DFDS (New Castle) naar Groot-Britanië gereisd worden. Zie meer details op onze pagina Boot Londen / Engeland.

Londen Travel Card
De treinpassen zijn niet geldig in de London Underground. Transport for London heeft echter wel een speciale Londen Travel Card voor toeristen. Daarmee kunt u één dag onbeperkt met de metro door Londen reizen, maar ook met de typische Engelse dubbeldekkerbussen. Een andere mogelijkheid is de Oyster Card Londen. Dit is de OV-chipkaart van Londen. Met deze kaart betaalt u per traject.

Veiligheid
Ook de treinen in Engeland zijn veilig. In de beginjaren na de privatisering haalde Groot-Brittannië wel eens het nieuws vanwege treinongelukken. Na een ongeluk met 4 doden in 2001 is er ingegrepen. Vele miljoenen zijn er geïnvesteerd om de infrastructuur weer op peil te brengen. Het bedrijf dat de infrastructuur beheerde is overgenomen door de staat. Dit geeft aan dat de Britten de veiligheid (weer) serieus nemen. De trein is daardoor weer net zo veilig als in Nederland, en daarmee veiliger dan de auto, bus, fiets en scooter.