fbpx

Trein naar Schiphol Airport: Vanuit heel Nederland vaak en goedkoop

Ga je op vakantie of op zakenreis? Dan is de trein naar Schiphol Airport erg handig. Daarmee bespaar je veel parkeerkosten op Schiphol. Een enkele reis kun je regelmatig al vanaf 10 euro kopen. Vanaf ieder station in Nederland. Daarmee is de trein naar Schiphol een stuk goedkoper dan de auto. Ook handig is dat vanuit veel plaatsen in Nederland rechtstreekse treinen rijden naar Schiphol Airport. 

Vanuit welke stations rijden er treinen naar Schiphol?

Dit artikel zou te groot worden als we alle stations zouden opsommen die een rechtstreekse verbinding hebben met de luchthaven. We beperken ons daarom tot de belangrijkste verbindingen. Je kunt altijd in de Reisplanner bekijken hoe jouw reis er precies uit zal zien. De belangrijkste treinen naar Schiphol Airport:

 • Trein Schiphol – Amsterdam: 8x per uur (intercity)
 • Trein Rotterdam – Schiphol: 4x per uur via HSL + 2/3x p/u regulier
 • Trein Schiphol – Utrecht: 4x per uur (intercity)
 • Vanuit Nijmegen, Arnhem en Ede-Wageningen: 2x per uur
 • Vanuit Sittard, Roermond, Weert, Eindhoven en Den Bosch: 2x per uur
 • Trein Heerlen – Schiphol: 2x per uur
 • Den Haag – Schiphol: 2x per uur vanuit Den Haag HS en 2x per uur vanuit Den Haag Centraal
 • Lelystad – Schiphol Airport (via Almere): 4x per uur
 • Trein Hoorn (via Purmerend en Zaandam) Schiphol: 2x per uur
 • Trein Groningen – Schiphol: 1x per uur (intercity)
 • Trein Leeuwarden – Schiphol: 1x per uur (intercity)
 • Vanuit Zwolle: 2x per uur
 • Trein Enschede – Schiphol: 1x per uur (intercity)
 • Vanaf Amersfoort: 2x per uur

Vanuit welke stations rijden GEEN directe treinen naar Schiphol?

 • Niet vanuit Maastricht (maar wel vanuit Heerlen en Sittard).
 • Niet vanuit Zeeland (Vlissingen / Middelburg): overstappen op Leiden of Rotterdam
 • Niet vanuit Den Helder of Alkmaar: overstappen in Amsterdam Sloterdijk
 • Niet vanuit Haarlem. Tussen Haarlem en Schiphol Airport rijden echter bussen.

De trein naar Schiphol of de auto?

In de trein naar Schiphol kun je nog lekker even uitrusten. Nagenieten van de vakantie. Of juist nog even lekker zitten voordat het gedoe met inchecken begint. Zeker als je een rechtstreekse treinverbinding met de luchthaven hebt, wordt de trein aantrekkelijker. Wij adviseren echter altijd extra tijd in te plannen. Op de weg of op het spoor kan er altijd iets gebeuren. Het is vervelend als je opeens moet stressen omdat er één trein uitvalt. Neem dus een trein eerder naar Schiphol Airport. Het is ook verstandig om voordat je op pad gaat al een treinkaartje te kopen. Dan kun je veel geld besparen. Regelmatig worden er al enkeltjes vanaf ieder station in Nederland verkocht vanaf 10 euro. Je kunt met onze prijsvergelijker checken of er voordelige treinkaartjes zijn. Let wel op: deze zijn doordeweeks meestal niet voor 9:00 uur geldig. Met de trein vanuit Amsterdam betaal je altijd slechts maar een paar euro voor een ritje naar de luchthaven.

Met de auto ben je vaak veel meer kwijt. Niet alleen vanwege de benzine kosten. Maar ook omdat Parkeren Schiphol erg duur is. Een weekje parkeren kan al snel richting de 50 euro kosten. En als je twee of drie weken op pad gaat, lopen de parkeerkosten misschien wel op richting de honderd euro. Weliswaar zijn er allerlei parkeerbedrijven rond Schiphol, maar je bent dan wel weer afhankelijk van een pendelbusje. Die rijdt volgens de beloftes altijd binnen een paar minuten, maar in het hoogseizoen klagen mensen dat ze soms lang moeten wachten. Niet echt prettig.

Toch heeft de auto ook voordelen. In de nacht rijdt de trein vanuit Schiphol alleen naar Leiden, Den Haag, Delft, Amsterdam en Utrecht. Terwijl je met de auto kan rijden wanneer je wil. En als je gebruik maakt van Valet Parkeren Schiphol, kun je zelfs tot aan de vertrekhal doorrijden. Je betaalt dan weliswaar meer dan bij de trein, maar je reist wel direct van je huis tot aan de luchthaven.

0 0 stemmen
Artikel waardering
5 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
M.aerts
5 jaren geleden

Hoe laat vertrekken treinen uit Maastricht naar Schiphol in weekend

Sarah de Leeuw
5 jaren geleden

Fijn dat je vanuit heel Nederland goedkoop naar Schiphol kan reizen. Zowel de trein als de auto hebben hun voor- en nadelen. Zelf woon ik in Leeuwarden en de treinverbinding naar Schiphol vind ik erg goed.

Chris
5 jaren geleden

Eerlijk gezegd heb ik vanuit Limburg slechts overdag behoorlijke verbindingen kunnen vinden.
Vanuit badstad dien je dan toch een paar keer over te stappen.
Later op de avond is de laatste aansluiting om om pakweg 21.30 vanuit Maastricht. Nogal vervelend wanneer je vroeg in de ochtend vertrekt.
Goedkoop zijn op het moment de twee enkeltjes die sinds kort kunt kopen.

Hans
4 jaren geleden

Er is een persoon door een trein aangereden. Trein stopt. Onderzoek Politie volgt. Bussen worden geregeld om je reis naar Schiphol voort te zetten. Dit kost allemaal te veel tijd en je mist je vlucht. Je schade kun je nergens verhalen. Weg vakantie, weg 3000 euro.. NOOIT MEER MET DE TREIN NAAR SCHIPHOL.

Redacteur
Erwin Wessels
4 jaren geleden
Antwoord aan  Hans

Er is een stukje voor je op de snelweg een ernstig ongeluk gebeurd. De rijbaan is geheel afgesloten en daardoor kom je in de file en kun je geen kant op. Daardoor kom je te laat aan op Schiphol en mis je je vlucht. Weg vakantie.

Kortom: Je kunt altijd je vlucht missen, hoe je ook naar het vliegveld toe gaat. Gewoon ervoor zorgen dat je extra vroeg vertrekt, zodat je iedere vorm van vertraging kunt opvangen.