fbpx
Foto: (c) Shutterstock.com / Longfin Media

Trenitalia breidt uit in Frankrijk – Renfe dreigt land te verlaten

18 mrt 2025 11:47

De Italiaanse spoorwegmaatschappij Trenitalia breidt verder uit in Frankrijk. Vanaf 15 juni rijdt Trenitalia Frecciarossa hogesnelheidstreinen tussen Parijs en Marseille. Het Spaanse Renfe op zijn beurt dreigt Frankrijk juist te verlaten.

Kaartjes voor de Frecciarossa Parijs – Marseille zijn er al vanaf 27 euro. Daarmee zit Trenitalia tussen de prijs van de TGV Inoui (vanaf 41 euro) en de Franse budget-TGV van Ouigo (vanaf 16 euro), beide zijn merken van de Franse spoorwegmaatschappij SNCF. De Frecciarossa-treinen rijden in drie uur en twintig minuten van het Parijse station Gare de Lyon naar station Marseille Saint-Charles. Dat is dezelfde tijd als de Ouigo TGV’s. De TGV Inoui heeft een reistijd van drie uur en vijf minuten.

De Frecciarossa’s stoppen tussen de twee grootste steden van Frankrijk onderweg ook in Lyon, Avignon en Aix-en-Provence. Trenitalia rijdt al langer een directe Frecciarossa tussen Parijs en Lyon en een tussen Parijs en Milaan. Door een landverschuiving nabij de Frejustunnel lag de laatste verbinding er lang uit maar vanaf 1 april is deze weer hersteld.

Eurostar staakt trein naar Marseille

Eurostar besloot eerder dit jaar om de jaarlijkse zomertrein Eurostar Sun van Amsterdam naar Marseille juist niet meer te rijden. Eurostar verklaarde dit te doen omdat het spoorbedrijf zich wil concentreren op ‘kernroutes’ tussen stadscentra. De Eurostar Sun was altijd populair en had een hoge bezettingsgraad.

Renfe dreigt verbindingen met Frankrijk te staken

De Spaanse krant La Vanguardia meldde onlangs dat de Spaanse spoorwegmaatschappij Renfe momenteel juist overweegt de treinverbindingen met Frankrijk te staken. Renfe rijdt tussen Lyon en Barcelona en tussen Marseille en Madrid en heeft toestemming voor een derde verbinding tussen Toulouse en Barcelona voor volgend jaar.

De Spanjaarden willen graag naar Parijs rijden, maar volgens het artikel werpen de Fransen zoveel obstakels op dat Renfe nu overweegt zich helemaal uit Frankrijk terug te trekken. Er zouden onder meer problemen zijn om toelating te krijgen voor de hogesnelheidstreinen van Renfe.

In plaats van 2024 wellicht pas in 2029

Volgens het artikel zijn de huidige verbindingen van Renfe met Frankrijk niet rendabel en zou een trein naar Parijs veel rendabeler zijn. Renfe heeft al enkele jaren de wens voor een verbinding met Parijs. De Spanjaarden hadden de verbinding graag al vorig jaar in bedrijf willen hebben tijdens de Olympische Spelen, maar moesten die streefdatum al verlengen naar eind vorig jaar en ook die werd niet gehaald. Het zou nu zelfs pas in 2029 zover kunnen zijn.

Ook European Sleeper werd geconfronteerd met bureaucratische obstakels om over het Franse spoor te rijden. De Nederlandse nachttreinvervoerder wil vanaf Amsterdam of Brussel, door Frankrijk, een nachttrein rijden naar Barcelona. Inmiddels zouden deze obstakels geslecht zijn.

(c) Treinreiziger.nl / Mark Koghee

5 5 stemmen
Artikel waardering
26 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Drs.P
1 maand geleden

Zoveelste maatschappij met eigen regels en tarieven. En dat in een land waar concurrentie flink tegen gewerkt wordt.

S.O. de Mieter
1 maand geleden
Antwoord aan  Drs.P

Het zijn allemaal staatsbedrijven die, aangestuurd door nationale politici, elkaar vliegen proberen af te vangen. In de goederenwereld is dit gesodemieter allang afgelopen.
Kijk, ter illustratie, even naar de verbindingen die bijvoorbeeld door een bedrijf als Metrans worden verzorgd. De druk vanuit Brussel moet gewoon worden opgevoerd!
https://metrans.eu/solutions/metrans-rail-solutions/timetable/

Baardstaart
1 maand geleden

Als je het maar moeilijk genoeg maakt om de zaken te regelen dan haken het aantal buitenlandse vervoerders af, die gebruik willen maken van je spoorweg net. Ook heeft Frankrijk geen enkele regionale trein geliberaliseerd. Vakbonden kunnen hier aan meehelpen door als men in Parijs (in Belgie – ook zoiets, maar dan Brussel) 2 seconden aan welke vorm van liberalisering denken meteen een flinke meerdaagse staking aan te kondigen.
Wellicht kan de Nederlandse regering iets van Frankrijk/Belgie leren als ze de NS zo graag op het hoofdnet willen behouden. (sarc off).

Critical D
1 maand geleden
Antwoord aan  Baardstaart

Precies.

Joost2
1 maand geleden

Renfe is in Frankrijk behoorlijk genaaid. Klassiek voorbeeld van protectionisme.

Critical D
1 maand geleden
Antwoord aan  Joost2

Dit terwijl SNCF in Spanje voor bodemprijzen hogesnelheidsdiensten exploiteert.

Dries Molenaar
1 maand geleden

In NL hebben we flink pech met ambitiloos spoorondernemen.
SNCF INOUI zit er bovenop, CNN is verliefd op Europese treinontwikkelingen:
https://edition.cnn.com/2025/03/18/travel/france-new-tgv-design-inoui-intl-scli/index.html

CNN — 
France’s national railway operator has unveiled its next-generation high-speed trains, equipped with stylish interiors that are already causing a stir online.

….
Journeys will start on the Paris-Lyon-Marseille line in 2026, taking travelers from the capital to the south coast in three hours.

Critical D
1 maand geleden
Antwoord aan  Dries Molenaar

Woutertje Koolmees die met zijn wet DBA duizenden ZZP’ers heeft genaaid. Naast ons nu ons met zijn ambitieloze leiderschap bij NS.
Waar vroeger een president directeur bij NS uit de organisatie kwam zijn het tegenwoordig uitgerangeerde politici en bewindspersonen.

T-hijs
1 maand geleden
Antwoord aan  Critical D

Wat een onzin!
Thom de Graaf kwam ook uit de politiek (D66, net als Wouter Koolmees) en heeft NS heel groot en succesvolgemaakt. Marjan Rintel heeft de boel vervolgens vakkundig verstierd en Wouter Koolmees mag nu puin ruimen.
Wat zijn bemoeienis met de wet DBA hiermee te maken heeft ontgaat mij overigens volledig.

Henk Lubbers
1 maand geleden
Antwoord aan  T-hijs

Thom de Graaf heeft volgens mij nooit bij NS gewerkt. U bedoelt Roger van Boxtel, dat is heel iemand anders.

Erno-Berk
1 maand geleden
Antwoord aan  Dries Molenaar

SNCF heeft het regionale en interregio-vervoer flink verwaarloosd. Het aantal treinen dat steden als Lyon, Marseille, Bordeaux en Lille aandoen is flink kleiner ten opzichte van het aantal treinen dat middelgrote Duitse steden aandoen en ook bijvoorbeeld Rotterdam wordt door meer treinen aangedaan ten opzichte van de Franse steden Lyon, Marseille, Bordeaux en Lille. SNCF is leuk voor vervoer naar en in Paris, maar daarbuiten is de SNCF waardeloos.

Joost2
1 maand geleden
Antwoord aan  Erno-Berk

Dit heeft ook wel voor een groot deel met de verdeling van de inwoners te maken. Als je een cirkel maakt rond Rotterdam met een straal van 100 kilometer, dan zitten daar veel andere steden in van 50.000+ inwoners. Rotterdam biedt veel werkgelegenheid met als gevolg dat vanuit verschillende kanten vraag is naar vervoer richting Rotterdam. Doe je hetzelfde bij Bordeaux, dan zie je dat binnen de straal van 100 kilometer hooguit een paar flinke dorpen te vinden zijn.

Dries Molenaar
1 maand geleden
Antwoord aan  Joost2

Volgens berichten zit de TGV Bourdeax-Paris dagelijks vol met forenzen die in Parijs gaan werken. Het is voor velen haalbaarder en leuker om in Bourdeaux te wonen dan in Paris. Je moet de reistijd rekenen en niet zozeer de km’s.

In sommige gebieden als rond Parijs en Tokyo zijn reistijden van twee uur heel normaal. In Japan wordt ook veel meer gewerkt per dag en moet je ook iedere dag met het werk uit eten. In feite reist men op en neer om thuis laat naar bed te gaan en te vroeg weer op te moeten. Geen wonder dat men er zoveel zelfmoord pleegt. Bel 113 voor hulp.

Joost2
1 maand geleden
Antwoord aan  Dries Molenaar

Het gaat inderdaad om reistijd en niet zozeer om kilometers. Maar een HSL van Bordeaux naar om het even welk provinciestadje met 20.000 inwoners zit er niet in. Slechts 8% van het Franse woon-werkverkeer heeft meer dan een uur reistijd enkele reis. Met conventioneel spoor kom je dan dus niet verder dan 100 kilometer.

Max
1 maand geleden
Antwoord aan  Joost2

U pikt nu net de enige stad uit voor dewelke dat klopt. Trek een cirkel rond Lyon en zeker Rijssel en je komt aan een heel andere conclusie. De Eurometropolis Rijssel–Kortrijk–Doornik heeft 2,5milj inwoners, de ruimere regio Lyon kent ook vele grotere steden (Annecy, Grenoble, Valence etc) en voor Marseille geldt hetzelfde.
Het is dus zeker niet vooral bevolkingsverdeling, maar Parijs egocentrisme. Kijk naar het spoornet: alles moet via Parijs gaan

Joost2
1 maand geleden
Antwoord aan  Max

Annecy en Grenoble liggen op meer dan een uur reistijd van Lyon. Eigenlijk net te ver voor een omvangrijke forenzenstroom. Lille heeft een grote stedelijke agglomeratie. Daar zijn de verbindingen dan ook al een stuk beter.

bemmelen
1 maand geleden

nachttrein met WL naar Barcelona ideaal ook voor cruisers

Beheerder
Hildebrand (Treinreiziger.nl)
1 maand geleden
Antwoord aan  bemmelen

Ik heb je naam maar even aangepast, je kunt beter niet je mailadres als naam gebruiken.

Dries Molenaar
1 maand geleden
Antwoord aan  bemmelen

WL? Wagon Lits?

Critical D
1 maand geleden

Al meerdere keren heb ik geroepen dat Frankrijk een vies spelletje speelt. Zelf rijd de SNCF in allerlei vormen buiten Frankrijk naar bestemmingen in België, Groit Britannie, Duitsland, Zwitserland, Italie en Spanje onder de namen SNCF, Fret, Thalys/Eurostar, InOui, Lyria, Ouigo etc.
Echter indien een andere Europese spoorwegmaatschappij in Frankrijk wilt rijden worden er allerlei tegenwerpingen opgeworpen.

Passepartout
1 maand geleden
Antwoord aan  Critical D

Plusje van mij. Maar Renfe is hier ook niet helemaal onschuldig. Zo is de nachttrein van Parijs naar Port Bou ingekort tot Cerbère (5 km noordelijker) omdat de spoorbeheerder het onveilig vindt dat er op die 5 km machinisten rijden die het Spaans onvoldoende beheersen.
We moeten echt af van het denken dat Renfe en SNCF aartsconcurrenten zijn, de grootste concurrenten zijn auto en vliegtuig: de taart kan groter dus focus niet op het verdelen ervan.
Belachelijk hoe weinig treinen er bij Perpignan de grens over gaan. En ze zitten allemaal nokvol.

Hanzeboog
1 maand geleden

EU heeft de Vierde Spoorwegpakket aangenomen met het doel om het Europese spoor te liberaliseren.

De gedachte dat meer internationale spoorbedrijven kunnen concurreren in Europa met elkaar kunnen concurreren werkt in Frankrijk en België absoluut niet. Internationale spoorvervoerders krijgen geen eerlijke kans. Frankrijk wordt er blijkbaar niet op aangesproken. Terwijl in Nederland de EU de concessie van NS bestrijdt. Meten met twee maten is dat!

Ooit participeerde SNCF in NTV met de AGV Italo. Dat kreeg in Italië tegenwerking van Trenitalia. Daar is de vete tussen Trenitalia en SNCF ontstaan. Trenitalia slaagt erin de monopolie positie van SNCF te doorbreken. Maar dat zal niet massaal zijn. Alleen op de belangrijkste verbindingen in Frankrijk kunnen ze concurreren met SNCF in Frankrijk.

RENFE wordt in Frankrijk getraineerd. Terwijl ADIF (Spaanse ProRail) SNCF en Trenitalia wel concessies heeft gegeven op de Spaanse HSL net wordt toelating van RENFE in Frankrijk tegengewerkt.

Eend
1 maand geleden
Antwoord aan  Hanzeboog

De Franse TGV duplex hebben een draai in de trap naar boven. Spanje heeft al strenge wetgeving met betrekking tot toegankelijkheid . Indien de wetgever eist dat de bovenste verdieping beter toegankelijk moet zijn, kan de Spaanse regering de SNCF een hak zetten. De Spaanse regering heeft al klacht ingediend in Brussel. De Talgo treinen hebben altijd een gelijkvloerse instap. Het zou jammer zijn als de Renfe niet naar Frankrijk of verder gaat exploiteren.

Annemiek
1 maand geleden
Antwoord aan  Eend

Waar lees ik meer over de Spaanse klacht waarover je schrijft?

Eend
1 maand geleden
Antwoord aan  Annemiek

O.a Spaanse la Via libre en de Spaanse pers. Ze zijn al aan het onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om tegenmaatregelen te nemen De trap is mijn suggestie.