European Sleeper zet stap richting nachttrein naar Barcelona, maar materieel blijft obstakel
14 feb 2025 10:29
Uit een haalbaarheidsstudie van de Franse spoorbeheerder (SNCF Reseau) is gebleken dat in Frankrijk een acceptabele dienstregeling mogelijk is voor de European Sleeper nachttrein naar Barcelona. Dat vertelt European Sleeper aan Treinreiziger.nl. Dit is een belangrijke stap in de realisatie van de verbinding.
Toch blijft een cruciale uitdaging bestaan: het benodigde materieel. Op dit moment beschikt European Sleeper nog niet over de benodigde rijtuigen om de verbinding te kunnen starten. Mede-oprichter Chris Engelsman bevestigt tegenover Treinreiziger.nl dat het daarom niet reëel is om te verwachten dat de trein al in 2026 kan gaan rijden. “Al zullen we daar wel op inzetten als we toch materieel vinden.”
Startpunt Amsterdam?
De plannen voor de nachttrein naar Barcelona bestaan al langer, maar er was in Frankrijk geen zicht op een acceptabele dienstregeling. Dat is nu veranderd, al is er nog geen precieze dienstregeling. Vanwege de rijtijden in Frankrijk is het nog niet duidelijk of de nachttrein uiteindelijk in Amsterdam zal starten. Dit blijft wel het streven, maar als de trein te vroeg moet vertrekken, bestaat de kans dat hij in Brussel begint en eindigt. Engelsman benadrukt dat de optie om de trein vanuit Amsterdam te laten vertrekken nog steeds op tafel ligt, en de voorkeur heeft.
European Sleeper werkt verder aan de voorbereidingen, maar een concrete startdatum is niet duidelijk. Eerder had de vervoerder laten weten dat het streven was dat de trein in 2025 gelanceerd zou worden, later werd dat verplaatst naar 2026. European Sleeper heeft altijd gezegd dat de nieuwe verbinding ook later kan komen. Voor reizigers die hopen op een rechtstreekse nachttrein naar Barcelona blijft het dus voorlopig afwachten.
Stapsgewijze uitbreiding
De maatschappij wil gefaseerd uitbreiden. In mei 2023 lanceerde European Sleeper zijn eerste nachttrein tussen Brussel en Berlijn, met onderweg een stop in onder meer Amsterdam. Deze verbinding is in 2024 doorgetrokken naar Dresden en Praag. Dit jaar is er in de winter een nachttrein Brussel – Eindhoven – Innsbruck (- Venetië) gelanceerd. Barcelona zou de volgende grote uitbreiding betekenen, waarmee European Sleeper zijn ambities op het gebied van duurzame en grensoverschrijdende nachttreinverbindingen verder wil waarmaken.
(c) Treinreiziger.nl
Mooi dat er nieuwe nachttrein verbindingen bijkomen, maar als nachttreinbedrijven naar meer “nieuw” gebruikt nachttreinmaterieel zoeken wordt de spoeling steeds dunner en gaat de kwaliteit van de wagons achteruit. Uiteindelijk zal men dus toch nieuwe nachttreinen moeten gaan bouwen of bestaand zitplaatsen materieel ombouwen tot nachttreinmaterieel. Aan beide zit toch een behoorlijk prijskaartje aan.
De Öbb (Nightjet), die zich in het duurdere marktsegment positioneert laat wel nieuw materieel bijbouwen voor hun eigen nachttreinen, maar nieuwere bedrijven in het goedkopere segment zoals European Sleeper kunnen zich dit nog niet veroorloven.
Uiteindelijk denk ik dat de uitbreiding van het aantal nachttrein verbindingen alleen mogelijk is als er linksom of rechtsom meer materieel bijgebouwd gaat worden of bestaande zitrijtuigen omgebouwd gaan worden. Denk bijv. aan de ICR rijtuigen, die vroeger van de NS waren, maar die zijn ook al zo een 40 jaar oud en dus economisch afgeschreven.
Nieuw of omgebouwd materieel is veel duurder dan de afgeschreven rijtuigen waar ES nu mee rijdt. Sowieso heeft ES dan een financieel probleem.
Ik denk in de basis hetzelfde segment zitten. Maar European Sleeper heeft inderdaad alleen oude rijtuigen, en vooral lig. Die combinatie zorgt dat ze niet of beperkt aan de wensen van hogere segment voldoen. Maar dat is niet zozeer een bewuste keuze volgensmij, maar de uitkomst wat er op de markt beschikbaar is aan materieel. Ik verwacht dat voor European Sleeper heel moeilijk of ondoenlijk zal zijn om volledig nieuw materieel te vinden / kunnen kopen.
Barcelona per trein vanuit Nederland us nu al.prima të en snel të doen. Echter de overstap Parijs is een knelount. zeker als je geen achttien meer bent. Dus ga eens denken.over een alternatieve overstap op een ander tussenstation.
TGV tussen Parijs en Barcelona stopt op diverse plaatsen. Trek de Eurostar wat verder door en zorg voor passende aansluitingen. Denk eens praktisch en onderzoek bestaande mogelijkheden. Met alleen beren op de weg komt er nooit een acceptabel (en betaalbaar) alternatief voor vliegen.
Stap over in Brussel Zuid. Er gaan diverse treinen van daar naar bestemmingen ten zuiden van Parijs waarmee je het omslachtige overstappen in Parijs kunt omzeilen. Weliswaar moet dan nog één keer overstappen (afhankelijk van het tijdstip in Avignon, Montpellier of Nimes) maar dan hoef te tenminste niet in Parijs per metro van Gare du Nord naar Gare de Lyon te reizen.
Vanuit Brussel de TGV 🚄 nemen is vaak duurder dan via Parijs.
Amsterdam Barcelona is theoretisch misschien op een zeer lange dag te doen, maar is het wenselijk? Een overnachting in de buurt van Gare de Lyon in Parijs, maakt de hele reis wat relaxer. Een overstap op de Ave Lyon – Barcelona is vaak handig ivm de reserveringen die veel gemakkelijker te verkrijgen voor Interail, dan Parijs Barcelona. Een tip: Als je verder Spanje in reist, is een overnachting in Girona een aanrader. Heeft hotels en is leuke plaats en van daaruit vertrekken hogesnelheidstreinen naar Madrid of Alicante. Veel handige dan het drukke Barcelona.
De ICR rijtuigen zijn voor een deel al vertrokken naar Tsjechië om daar verbouwd te worden. De overige, welke nog in Nederland zijn kunnen misschien wel verbouwd worden samen met de witte rijtuigen van de IC Berlijn . Die laatste kunnen verbouwd worden als de nieuwe ICE L van Talgo zijn goedgekeurd en na lang wachten nu zoetjes aan ons land binnenstromen. Verder zijn er in Nederland geen andere personenrijtuigen beschikbaar. Misschien een idee om de Belgische M4 of I11 rijtuigen te gebruiken, als alternatief of wanneer het binnen Nederland of Duitsland lukt.
European Sleeper moet niet naar ouwe meuk blijven zoeken, maar gewoon investeren in nieuw materieel! Die mooie nieuwe cabines in de nieuwe ÖBB nightjet treinen dat is de toekomst, relatief betaalbaar maar toch privacy met het slapen!
Precies, het beste oude materiaal is er ook al tussenuit gehaald
De lege portemonnee trekken?
Het kan geen kwaad om eens te kijken naar de financiële stukken die gedeponeerd zijn. Daarin stellen ze dat de waarde van de onderneming ruim 10 miljoen euro is. Ze komen tot die waarde op basis van het aantal certificaten. Dat aantal wordt vermenigvuldigd met de prijs die voor een certificaat gevraagd is. Maar, er is maar 5,5 miljoen aan investeringen opgehaald. Er wordt bij lange na niet break even gedraaid (wat op zich niet zo erg is), dus daaruit kan de waardevermeerdering niet worden verklaard. Blijft over de optie dat voor minimaal een dikke 44% van de certificaten geen inleg heeft plaatsgevonden. Voorts hebben ze de ‘kleine’ (lees ‘alle’) deelnemers aan de coöperatie buitengesloten van inspraak door daarvoor een hele hoge lat neer te leggen. Die komt in de praktijk neer op 1,4 miljoen euro aan certificaten. Dan mag je meepraten. De coöperatie (de houders van de minimaal 44%) heeft echter wel in overleg besloten geen/nooit dividend uit te keren.
Ik kwam wel meer dingen tegen waar ik vraagtekens bij zet. Dat doet een bank ook als ze daar aankloppen. Er is geen ander scenario mogelijk voor European Sleeper dan dat het als een nachtkaars uitgaat.
Dat het financieel heel gammel is wel duidelijk. Het probleem blijft dat er met nachttreinen geen geld te verdienen valt.
Zowel Klm en andere luchtvaartmaatschappijen hebben enorme financiële steun van de overheid gekregen terwijl een trein maatschappij alles zelf moet financieren zonder garantie van de overheid. Wel vraag ik mij af of een coöperatie wel de juiste rechtsvorm is. Europa is van mening dat de verbinding Amsterdam naar Barcelona belangrijk is dan moet er ook financiële middelen c.q. garanties worden gegeven om op te starten.
De nieuwe Nightjet’s vind ik toch een beetje tegenvallen. De minicabines zijn fijn voor reizigers die alleen reizen, maar niet fijn als je met 2 personen bent. En de bagage ruimte is heel minimaal. Er zijn best veel minicabines, en best weinig ligcoupes. In slaaprijtuig is fijn dat er een wc is, dat is echt een grote plus, maar het ligcomfort vond ik tegen vallen. Ik vind het comfort van de bedden in oude slaaprijtuigen beter. Eigenlijk zijn de nieuwe Nightjets te vergelijken met goede hotels, met veel facaliteiten, maar één detail. met slechte bedden.
Een nieuwe Nightjet kost circa 15 miljoen euro. Dat is nog zonder locomotief, en voor 1 stam. De meeste treinen bestaan uit 2 stammen, dus 30 miljoen euro + locomotief. Dat is best een hoop geld.
De Boeing 737-serie, populair voor korte- en middellangeafstandsroutes, is verkrijgbaar in de goedkoopste versies vanaf ongeveer 76 miljoen dollar. En daar passen een stuk minder mensen in. Het gaat denk ik meer om de omzetsnelheid… Maar ik ben geen econoom en ben er ook wel benieuwd naar de eindsom.
Met een Boeing 737 maak je op een dag met gemak 6 vluchten met een bereik groter dan de nachttrein.
Die kan echter vaker heen en weer dus het gat ik kleiner en heeft als voordeel dat hij veel flexibeler is vandaag naar Wenen morgen naar Barcelona, er is buiten dat vliegveld in Tibet oid geen vliegveld dat speciale training, certificaten of goedkeuring vereist, er is maar 1 taal Engels de standaard en de brandstof ed is ook allemaal hetzelfde. De trein wordt oo veel fronten gehinderd maar veel is gewoon regels en koppigheid
Wat betreft de bagageruimte in de mini cabins nog twee tips:
1) Grotere bagage kan je ook kwijt in de bagagerekken nabij het zitrijtuig. Beveiligen kan door een staalkabel door het handvat te doen, deze kan dan worden vergrendeld met pincode of nfc.
2) Naast het standaard kluisje voor bagage (40 x 55 x 23) zit er onder de matras van de onderste mini cabins ook nog een ‘geheim’ extra opbergvak van 103x47x25 cm.
Verder vonden wij het gebruik van oordopjes (evt ook te koop bij de conducteur) welkom.
Hoe willen ze dat eigenlijk doen, heeft Spanje op het gewoon netwerk niet een andere spoorbreedte
Er rijden ook Franse treinen naar Barcelona, dus zal best een oplossing voor zijn!
Over het hsl netwerk ja, maar daar zal deze niet op rijden
Tegenwoordig zou men het Spaanse stuk over de HSL kunnen doen. Als dat mag. Je komt dan wel een beetje buiten de stad aan en volgens de deskundigen willen toeristen vooral op het Centraal aankomen om vandaar nog een heel stuk te reizen naar de kamer, Dat is minder erg dan vanaf een ander station.
Daar heb je gelijk in, maar verreweg de meeste langeafstandstreinen komen al aan op Sants (buiten het centrum) ipv França (in het centrum).
Sants is het centraal station van Barcelona. Dit station kun je via normaal spoor gemakkelijk vanuit Frankrijk bereiken.
França is het oude hoofdstation. Niet ver van de haven. Dit ligt gunstiger ten opzichte van belangrijke toeristische plaatsen in de stad, maar heeft alleen breedspoor.
Als men een relatief korte normaalspoorverbinding maakt van Franca tot het HSL-spoor even buiten de stad, dan kunnen via deze link ook overdag snelle treinen rijden van en naar Frankrijk.
Barcelona Sants heeft breedspoor en normaal spoor. Het aantal sporen is onvoldoende en het station is overbelast. Er wordt een nieuw station niet ver van San Andres aangelegd. Er zijn genoeg slaap rijtuigen beschikbaar. De ex Elipsos Talgo rijtuigen. Waarschijnlijk ongeveer 140 rijtuigen. Een deel is van Renfe en ander deel van Talgo. De staat van deze rijtuigen na meer dan tien jaar niet gebruikt te zijn, is gewoon slecht. Renovatie is erg duur. Klassieke rijtuigen zijn vrijwel niet beschikbaar. De enige oplossing dure renovatie of nieuwbouw bij Talgo of CRRC in China te kopen. De SNCF gaat ook nieuwe rijtuigen kopen waardoor de levering lange tijd vergt.Er is een grote markt voor als de reistijd niet te lang is bijvoorbeeld maximaal 15 uur.
Met de aanleg van een paar kilometer normaal spoor naar Barcelona França levert dit geen extra druk op voor Barcelona Sants.
Hoezo zou het renoveren duur zijn. Die 140 zijn nog maar een paar jaar buiten dienst en kunnen grondig schoongemaakt, onderhouden en zo de rails weer op. Zijn die geschikt voor normaal spoor? Dan kan Renfe zo de wereld veroveren ten Noorden van de Pyreneeen 🙂
In Spanje is er toch een andere spoorbreedte, hoe gaan ze dat oplossen?
Spanje heeft steeds meer normale spoorbreedte gekregen.
Antwoord aan Ber Sitters. Op de hogesnelheidslijn ( 1435 mm) Perpignan naar Barcelona rijden ook goederen treinen. Dus klassieke treinen en getrokken Talgo treinen kunnen hier ook rijden.
De nachttreinen die nu rijden vanuit Nederland van ES zijn stokoud en vies. Heel teleurstellend. Ze reden al toen ik ging interrailen in de jaren ’80.
Dat is knap. De vijf persoons couchettes zijn in de jaren 90 gebouwd
Voor het probleem van de oude rijtuigen zie ik persoonlijk de oplossing in samenwerking.
European Sleeper zou in samenspraak met bedrijven als Regiojet, Snaltaget, Flixtrain en LeoExpress e.d. een groot aantal ruituigen moeten kopen. Niet de meest luxe, maar gewoon nieuwe standaard rijtuigen die voldoen aan de Europese basiseisen. Dit in combinatie met het kopen/leasen van standaard locomotieven zoals bij veel goederenvervoerders al gebruikelijk is.
Een grote afname van rijtuigen zal betekenen dat de aanschafwaarde per rijtuig zal dalen. En een moderne vloot rijtuigen met moderne locomotieven zijn goedkoper te onderhouden.
Op deze manier geloof ik dat nachttreinen rendabel kunnen zijn.
Toch denk ik dat dit nooit zal gebeuren, samenwerking tussen spoorbedrijven blijkt altijd lastig. De bovengenoemde bedrijven zijn immers concurrenten van elkaar…
Je zult enige luxe moeten bieden, kijk bv naar de slaaptrein tussen Schotland en Londen, sommige mensen zullen de trein nemen op basis van klimaat maar het overgrote deel zal de keuze tussen vliegen en trein maken op andere gronden en dan is prijs soms een factor maar dan zou het aanbieden van een comfortabel alternatief met geen luchthaven gezeik het grote punt zijn.
Ik ga binnenkort naar Wenen daar zijn wel wat trein opties maar tussen oud en beperkt bv en niet snel en vele overstappen was dat niet eens een serieus alternatief
De nachttrein naar Wenen? Is m.i. een zeer serieus alternatief.
Wenen is vanuit Amsterdam, Utrecht en Arnhem (of ‘s Hertogenbosch als er werkzaamheden zijn tussen Arnhem en Oberhausen) per ICE twee maal per dag met één overstap te bereiken.
Op zich een goed idee. Het grote probleem is dat in Europa bijna alle fabrikanten zich richten op treinstellen en niet op getrokken rijtuigen. Dit is ook het probleem van de aanschaf van 150 rijtuigen van de SNCF. Bovendien is er capaciteitsproblemen bij de productie. Op korte termijn kan alleen CRrC ( China).snel leveren.