fbpx

Vervoerders verdienen 17 miljoen aan vergeetachtige reizigers

19 jun 2014 8:15

Vervoerders als NS, Arriva en Connexxion verdienen kapitalen aan de OV-chipkaart. De bedrijven houden jaarlijks 22,9 miljoen euro over aan reizigers die vergeten uit te checken, blijkt uit berekeningen van het onafhankelijke onderzoeksbureau Panteia, meldt De Telegraaf.

Vorig jaar schatte De Telegraaf de inkomsten van vergeetachtige reiziger op zo´n 30 miljoen. Vervoerders ontkenden dat, volgens hen ging het om veel minder. Reizigersvereniging Rover en de ANWB wilden een onafhankelijk onderzoek, dat er uiteindelijk is gekomen.

Vergeetachtige reizigers leveren weliswaar volgens de huidige berekeningen van Panteia bijna 23 miljoen euro omzet op, de winst die vervoerders maken is lager. Die wordt door het onderzoeksbureau momenteel op 17 miljoen euro geschat, meldt De Telegraaf. De vervoerders maken namelijk ook kosten voor vergeetachtige reizigers, bijvoorbeeld bij de klantenservice als reizigers geld terugvragen.

Volgens De Telegraaf is het onderzoek nog niet openbaar, omdat vervoerders niet instemmen met de berekeningen. Die blijven volhouden dat ze slechts enkele miljoenen verdienen aan vergeetachtige reizigers. Het was de bedoeling het eind juni te openbaren, maar omdat de vervoerders niet akkoord gaan met de berekeningen is dat uitgesteld naar augustus. "Dan kunnen we er iets aan doen”, zegt voorzitter Janse de Jonge van het Nationaal Openbaar Vervoer Beraad.

NS zou de helft van de miljoenen ontvangen. NS wil dat tegenover de krant niet bevestigen. "Wij willen het graag teruggeven, maar dan moeten de reizigers die vergeten hebben uit te checken, zich melden”, zegt een woordvoerder.