fbpx

Zelfrijdende minibus in Den Haag voor de ‘last mile’ naar het ziekenhuis

De Haagse stadsvervoerder HTM gaat – in samenwerking met een aantal partners – binnen enkele maanden een zelfrijdend busje inzetten naar het HagaZiekenhuis. Nu moeten reizigers vanaf de halte Leyweg nog een paar honderd meter lopen. Dat is door de komst van de zelfrijdende minibus straks niet meer nodig.

Interactie met weggebruikers

“Op een paar plekken in ons land rijden zelfrijdende elektrische minibussen. Echter zonder interactie met andere gebruikers van de openbare weg in een grote stad als Den Haag”, legt HTM-woordvoerder
Ernst Moeksis uit. Het voertuig zal maximaal 15 kilometer per uur rijden. Vanwege de veiligheid zal er altijd een servicemedewerker aanwezig zijn. Moeksis: “Die kan het voertuig indien nodig altijd tot stilstand brengen.”

Stimulans voor het OV

Volgens de HTM is de minibus een uitkomst voor patiënten en bezoekers die slecht ter been zijn. “Bezoekers van het ziekenhuis hoeven straks niet meer ver te lopen, maar hebben comfortabel vervoer tussen de OV-halte en de hoofdingang van het ziekenhuis”, legt Moeksis uit. Hij vervolgt: “De minibus is een mooie stimulans om met het openbaar vervoer naar het ziekenhuis te komen”. Ook mensen met een rolstoel kunnen met de minibus mee.

5 minuten

De bedoeling is dat de minibus nog voor de zomer de weg op gaat. Voor het zover is moet de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) toestemming geven. De minibus gaat nadat de goedkeuring geregeld is tenminste vier jaar rijden en krijgt de naam ‘Haga Shuttle’. Het ritje tussen de bushalte en de ingang van het ziekenhuis duurt ongeveer 5 minuten.

Onlangs kocht Haga Shuttle in Lyon de eerste minibus van de Franse fabrikant Navya. Het HagaZiekenhuis draagt bij aan de financiering en de ondersteuning van de exploitatie. Van het voertuig zijn er al zo’n honderd verkocht aan partijen in andere landen.

Last Mile

Behalve HTM is ook Rebel en The Future Mobility Network bij het initiatief betrokken. HTM wil met de proef ervaring opdoen met zelfrijdende voertuigen en het vervoer op de last mile van de reiziger verbeteren. “Er zijn in Nederland heel veel locaties, ook in Den Haag, waar dit soort vervoer uitkomst kan bieden bij de last mile van de reiziger”, legt de HTM-woordvoerder uit. De vervoerder benadrukt dat de minibusjes niet bedoeld zijn om de bestaande lijnen te vervangen. “Het is echt een aanvulling.”

Op welke termijn er meer minibusjes komen is nog onduidelijk. “Maar we gaan tijdens de proef in elk geval niet vier jaar op onze handen zitten”, aldus Moeksis.

0 0 stemmen
Artikel waardering
3 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Puck
5 jaren geleden

Voor zolang dat ziekenhuis er nog is…

Eef Hartman
5 jaren geleden
Antwoord aan  Puck

Het Haga ziekenhuis (vroeger Leijenburg) is voor zover ik weet niet bedreigd. Dat is het Bronovo (van de “andere” ziekenhuis groep in Den Haag) wel.

Anita de Boer
5 jaren geleden

Wat een goed idee van HTM en het Haga! Ik hoop dat ze nog meer busjes gaan laten rijden op andere plaatsen in Den Haag!