fbpx

ChristenUnie wil noodstation Zwolle tijdens langdurige werkzaamheden

31 mei 2011 17:59

ChristenUnie fractievoorzitter Arie Slob zet vraagtekens bij de wekenlange sluiting van station Zwolle in de zomer van 2012 en heeft hierover Kamervragen gesteld aan minister Schultz. Volgens de huidige plannen is station Zwolle tussen 14 juli en 12 augustus niet bereikbaar per trein. Een noodstation zou volgens de ChristenUnie uitkomst kunnen bieden. Over de haalbaarheid van het plan zijn echter nog wel twijfels.

“De uitbreiding van het station is mooi. Mede dankzij een motie van de ChristenUnie is hiervoor geld beschikbaar gekomen. Maar ProRail houdt bij de uitvoering van de verbouwing te weinig rekening met de reiziger terwijl ProRail juist heeft beloofd voortaan het reizigersbelang voorop te zetten" zegt Slob die zelf ook woont in Zwolle.

Ruimte voor noodstation
Reizigers onderweg naar of afkomstig vanuit de noordelijke provincies en Zwolle zijn in 2012 vier weken lang aangewezen op busvervoer. “Dat leidt tot meer dan een uur extra reistijd terwijl dit helemaal niet hoeft”, aldus Slob. Het Kamerlid wil dat reizigers tegemoet worden gekomen en pleit onder meer voor een tijdelijk noodstation. Het noodstation zou gebouwd kunnen worden ten oosten van het huidige station bij de Deventerstraatweg. “Hier is voldoende ruimte is om met bouwsteigers een tijdelijk noodstation te maken. De meeste treinen kunnen dan blijven rijden.“

Minder extra reistijd 
Via het noodstation zouden de intercities uit Groningen en Leeuwarden gedurende vier weken rechtstreeks kunnen doorrijden naar Deventer en Arnhem. “Op deze manier blijft Zwolle bereikbaar en hebben reizigers uit de noordelijke provincies slechts 30 minuten reistijdverlies in plaats van meer dan een uur.”

Twijfels
Maatschappij Voor Beter OV betwijfelt alleen de haalbaarheid. "Behalve dat een noodstation duur is, vraag ik mij af hoe veilig zo´n noodstation is en of er dan geen capaciteitsproblemen ontstaan" zegt een woordvoerder. De reizigersvereniging heeft vragen gesteld aan ProRail over de haalbaarheid van een dergelijke oplossing, maar heeft daar nog geen antwoord op.

Arnhem
In Arnhem waren tijdens de omvangrijke werkzaamheden van 2010 aanvankelijk plannen voor een noodstation, maar dat ging uiteindelijk niet door omdat benodigde vergunningen niet werden afgegeve. Ook waren er protesten van bewoners en natuurorganisaties.

Foto: wikipedia / Martijn van Vulpen, foto onder GNU licentie.