fbpx

Nog steeds geen oplossing voor Intercity Dordrecht – Breda

08 mrt 2016 20:16

Er is nog steeds geen oplossing gevonden voor de verbinding Dordrecht – Breda. Vanaf december dreigen alle snelle treinen weg te vallen. Als de plannen doorgaan wordt het aantal treinen tussen de twee steden gehalveerd.

De frequentieverlaging is het gevolg van de vernieuwde route voor de Intercity Den Haag – Eindhoven. Die rijdt vanaf december via de hogesnelheidslijn waardoor de stop te Dordrecht vervalt. Al jaren wordt er inmiddels gesproken over een oplossing voor de steden Dordrecht en Breda.

NS gaf aanvankelijk aan een Intercity tussen Dordrecht en Breda te willen behouden (2014). Inmiddels blijkt dat het spoorbedrijf alleen een Intercity wil laten rijden als er geld komt van de overheid. Het zou om een uurlijkse Intercity gaan die start in Dordrecht en eindigt in Breda. Volgens NS is die trein niet rendabel. Volgens redacteur Hildebrand van Kuijeren van Treinreiziger.nl komt dat doordat het NS-plan uitgaat van een pendeltein. "Als we alle Intercity´s opdelen in pendeltreintjes, dan zijn er heel veel treinen niet rendabel. Voor de reiziger is een doorgaande trein het meest interessant."

Tweede Kamerlid Eppo Bruins van de ChristenUnie heeft inmiddels kamervragen gesteld aan staatssecretaris Dijksma. De ChristenUnie vraagt wat de staatssecretaris tot nu toe heeft gedaan om een Intercity te behouden. Ook wil de partij niet alleen een oplossing voor dienstregeling 2017 maar ook een visie op dienstregeling voor de lange termijn. Eerder werd er op initiatief van D66 al een motie aangenomen, waarin wordt opgeroepen de Intercity Dordrecht – Breda te redden.

Eppo Bruins: “Een doorgaande trein kan extra reizigers trekken. Het is van economisch belang voor de regio dat er tussen Dordrecht en Breda een Intercity blijft rijden en dat de reistijd tussen Dordrecht en de Brabantse steden niet toeneemt. Anders zal het aantal reizigers op deze corridor dalen."

Omdat de Intercity Den Haag – Eindhoven straks sneller is, wordt deze interessanter voor andere treinreizigers waardoor het aantal treinreizigers kan groeien. In dat geval heeft het spoorbedrijf meer inkomsten. "Ik vind het daarom vreemd dat de regio wordt gevraagd geld op tafel te leggen om een Intercity te behouden. Dordrecht krijgt dan wel de kosten maar niet de baten”, stelt Bruins.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *