fbpx

Ook zorgen bij Rover om verdwijnen politieposten op stations

18 jan 2014 23:09

De vakbonden gaan maandag 20 januari in gesprek met minister Opstelten over geweld tegen treinpersoneel. Rover deelt de zorgen van de vakbonden over de komst van de Nationale Politie; de aanwezigheid van goede gespecialiseerde politieagenten in stations blijft noodzakelijk. 

Bij een vorige reorganisatie van de politie verdween de spoorwegpolitie in de vergaarbak van het Korps Landelijke Politie Diensten (KLPD). Rover vreest dat dit niet stimulerend werkt voor het op peil houden van spoorwegkennis. De voormalige spoorwegpolitie van NS was gespecialiseerd in spoorwegen: zij kenden het tariefsysteem, de stations, treinen en locomotieven en de voorschriften van NS. Zij waren voor de conducteurs en het stationspersoneel goed bereikbaar.

Spoorkennis
Reizen moet veilig kunnen gebeuren. Dat is van belang voor het personeel van de vervoerbedrijven én voor de reizigers. Gespecialiseerde spoorwegpolitie hoort hierbij. “Door de vorming van de Nationale Politie dreigt nu het laatste restant spoorwegkennis bij de politie verloren te gaan. Politieposten in of nabij stations gaan dicht. Het personeel van de vervoerbedrijven voelt zich terecht in de steek gelaten. En in feite geldt dat net zo zeer voor de reizigers”, stelt Rover-voorzitter Arriën Kruyt.

Meer incidenten
De Nederlandse Spoorwegen hebben in 2013 het aantal geweldsincidenten tegen conducteurs opnieuw zien stijgen. Nadat het aantal incidenten in 2010 en 2011 afnam, zijn er nu weer meer incidenten als voor 2009. In 2010 waren er 579 ernstige agressie-meldingen (fysiek geweld, bedreigd met een wapen, spugen of diefstal). In 2013 is dit toegemomen naar 774. Dat is een stijging van 33%.

Eerdere brandbrief
NS maakt zich dan ook net als Rover en de vakbonden zorgen. In december stuurde Ingrid Thijssen – directeur NS Reizigers – een brandbrief naar minister Opstelten. "Er dreigen al langer meer spoorpolitieposten op grote stations te sluiten, dan wel na verbouwing niet meer open te gaan (Utrecht, Rotterdam en Amsterdam). Permanente aanwezigheid van de politie op dit soort drukke knooppunten is ons inziens echter belangrijk" schreef Thijssen toen. Naar aanleiding van die brief brengt Opstelten maandag een werkbezoek aan het NS-station in Amsterdam.