fbpx

Belgische justitie onderzoekt aanbesteding Fyra

04 jun 2013 15:49

De Belgische justitie buigt zich over mogelijke onregelmatigheden bij de aanbestedingsprocedure voor de Fyra-treinen. Dat meldden Vlaamse media dinsdagmiddag.

De top van de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS liet de afgelopen maanden een onderzoek uitvoeren naar de aanbestedingsprocedure. Wat het resultaat van het onderzoek door advieskantoor Ernst & Young is, is niet openbaar gemaakt.

NMBS overhandigde het hele aankoopdossier aan het parket in Brussel. Volgens de krant De Tijd gebeurde dat omdat de wet bepaalt dat een overheid, een overheidsinstantie of een ambtenaar melding moet maken van elke misdaad waarvan die op de hoogte is.

De opdracht voor het onderzoek kwam van NMBS-topman Marc Descheemaecker. Hij handelde op eigen initiatief en zou zijn directiecomité niet op de hoogte hebben gebracht.

Descheemaecker benadrukte onlangs dat hij steeds tegen de aankoop is geweest. NMBS trok vrijdag de stekker uit de Fyra wegens de vele defecten. Maandag maakte ook NS bekend het voorbeeld te willen volgen. Dat besluit moet alleen nog goedgekeurd worden door minister van Economische Zaken Dijsselbloem.

(c) ANP