fbpx

Belgische spoorwegen (NMBS) gaan opnieuw lang staken

09 jun 2016 16:43

Overleg tussen de directie van de Belgische spoorwegen (NMBS) en de vakbonden is donderdagmiddag na vier uur onderhandelen weer op niets uitgelopen. Daardoor lijken nieuwe spoorstakingen vanaf zondagavond zo goed als zeker. 

  • Update: De staking is toch uitgesteld. De spoorbonden gaan volgende week weer praten met de NMBS.

De socialistische spoorbond had al acties tussen 12 en 26 juni aangekondigd als het overleg zou mislukken. Van het al meer dan een maand durende arbeidsconflict dreigen voetbalfans die met de trein naar Frankrijk willen reizen de dupe te worden. De vakbondsorganisaties noemden het resultaat teleurstellend.

Een eerder overleg vorige week was ook al mislukt, maar daarna gingen de partijen toch weer praten. Van 25 mei tot en met 2 juni werd er al gestaakt. Toen was er nauwelijks treinverkeer in Wallonië mogelijk, maar bleef het treinverkeer in Vlaanderen grotendeels intact. De Thalys had toen geen last van de staking, wel vielen de treinen Maastricht – Luik veelvuldig uit. De redactie verwacht dat de hinder ook dit keer vooral in Wallonië zal voorkomen.

De bonden leggen het onderhandelingsresultaat wel nog voor aan hun achterban. Ook in andere overheidssectoren blijft het onrustig. In het gevangeniswezen en bij de post en de gerechtshoven zijn er ook acties. 

(c) Treinreiziger.nl / ANP