fbpx

Bestuurders bedrijf OV-chipkaart verdienen ruim half miljoen

28 sep 2010 16:37

De drie topbestuurders van Trans Link Systems (TLS), het bedrijf achter de OV-chipkaart, verdienen gezamelijk 672.000 euro. Dat blijkt uit onderzoek van NU.nl. De SP wil nu dat TLS onder toezicht van minister Camiel Eurlings (CDA) komt te staan.

TLS is een BV met diverse vervoersbedrijven als aandeelhouders. Uit onder meer cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK) blijkt dat het bedrijf zwaar verlieslijdend is. In 2006 bedroeg het verlies negen miljoen euro. Dat liep op van 22 miljoen (2007) naar 23 miljoen in 2008. Over het afgelopen jaar 2009 verloor de onderneming bijna twintig miljoen euro. Tegenover NU.nl geeft TLS aan in de toekomst verwacht winst te maken. 

Balkenendenorm
In een reactie op de hoge topsalarissen zegt TLS een marktconforme beloning uit te keren. “Waarbij in de bedragen ook variabele beloning en pensioenregeling is meegerekend.” Het bedrijf weigert in te gaan op de vraag waarom het zich niet houdt aan de Balkenendenorm.

Geschillencommissie
Sinds haar bestaan krijgt TLS echter een storm van kritiek over zich heen. Bijvoorbeeld omdat de ov-chipkaart gemakkelijk gekraakt kan worden. Ook reizigers zijn niet te spreken over TLS. Wie een klacht indiend moet soms maanden wachten op antwoord en kan bij een klacht niet terecht bij een geschillencommissie.

Toezicht
SP-kamerlid Farshad Bashir heeft inmiddels de buik vol van de problemen rond TLS en vraagt dinsdag om permanent toezicht op TLS. "We hebben het over meer dan honderd miljoen euro aan publiek geld dat verdwijnt in de bodemloze put van een verliesgevend BV-tje en in de handen van notoire zakkenvullers”, zegt ze tegen NU.nl.