fbpx

Decentrale ov-autoriteiten gaan meer samenwerken

01 apr 2015 12:45

Provincie´s en vervoerregio´s gaan meer met elkaar samenwerken. Daarvoor is nu DOVA opgericht, het samenwerkingsverband van de Decentrale OV-autoriteiten. Door de samenwerking willen de overheden efficiënter worden en de kwaliteit verbeteren.

Landelijke ov-thema´s worden sinds 2013 besproken in het Nationaal Openbaar Vervoer Beraad (NOVB). In dit beraad zitten onder andere NS en de regionale vervoerders met elkaar om tafel. Ook de overheden doen mee. Voorheen werden de provincies vertegenwordigd door koepelorganisatie IPO en de voormalige stadsregio´s door de directeur van het SkVV. Die werkzaamheden worden nu overgenomen door het DOVA.

Op verzoek van staatssecretaris Mansveld zullen twee leden van het DOVA aanschuiven bij het NOVB. "Dat is om evenwicht binnen het overleg te houden", zegt directeur René Meijer. Bij het samenwerkingsverband werken zes mensen, in de oude situatie hadden de ov-autoriteiten nog acht personen nodig.

Meijer sluit niet uit dat DOVA straks zich ook met andere ov-onderwerpen gaat bezig houden. Wel wijst hij erop dat zo´n verzoek van de veertien decentrale overheden vandaan moet komen.