fbpx

EU start campagne voor reizigersrechten

18 apr 2011 12:28

De Europese Commissie is recent een campagne gestart om reizigers te wijzen op hun rechten. Speciaal voor treinreizigers zijn er zes basisrechten opgesteld die gelden in de Europese Unie. 

De basisrechten regelen onder andere dat reizigers veilig moeten kunnen reizen, gemakkelijk een kaartje moeten kunnen kopen en er informatie beschikbaar moet zijn voor reizigers met verminderde mobiliteit. De basisrechten liggen soms erg voor de hand, en dus waren wij benieuwd in hoeverre de rechten echt iets toevoegen voor de reiziger. Wij vroegen het een woordvoerder van de Europese Commissie.

Het zijn nogal voor de hand liggende rechten. In hoeverre zijn de basisrechten al niet geregeld in de nationale wetgeving?
"De rechten van reizigers kunnen per land verschillen. Daarom is het goed om minimale eisen te stellen. Landen mogen zelf hogere eisen stellen, maar dit zijn de minimale eisen."

Eén van de rechten is het makkelijk kunnen kopen van een treinkaartje. Een klant heeft de keuze om een kaartje te kopen bij bemande stations, kaartautomaten, of, in de meeste gevallen, ook via internet. Als geen van deze mogelijkheden beschikbaar zijn, dan moet de reiziger ook in de trein een kaartje kunnen kopen. Dat klinkt logisch. Is dit nu nog niet goed geregeld?
"Traditionele manier van het kopen van treintickets wordt aanbevolen (zoals internet, loket, automaten), maar als deze methoden niet beschikbaar zijn moeten reizigers ook in de trein een ticket kunnen kopen. Maar ook als deze verkoopmogelijkheden wel beschikbaar zijn dient de reiziger in staat te zijn een treinticket in de trein te kunnen kopen. We krijgen soms meldingen dat dit nu nog niet altijd goed geregeld is." 

Internationale treinreizigers kunnen volgens de rechten bij vertraging een beroep doen op terugbetaling. Geldt dat niet voor binnenlandse reizigers?
"Allereerst: er zijn basisrechten die gelden voor alle landen, en er zijn reizigersrechten waarbij landen vrijstelling kunnen krijgen. Er zijn landen die zowel voor binnenlandse als internationale treinen een regeling hebben, en er zijn landen die dit niet hebben en hiervan vrijgesteld zijn".