fbpx

Extra internationale treinen in Europa vanwege sluiting luchtruim

16 apr 2010 11:18

Het luchtruim van Nederland en diverse andere Europese landen blijft voorlopig gesloten. Dat zorgt voor extra drukte op het spoor. Niet alleen bij NS International, maar ook bij de Duitse en Oostenrijkse spoorwegen. In Europa worden diverse extra treinen ingezet of worden bestaande treinen versterkt.

Dat geldt ook voor NS. De komende tijd bekijkt NS International van dag tot dag bekijken of er extra internationale treinen moeten worden ingezet. Door de problemen bij de luchtvaart heeft NS International donderdag een record aantal boekingen verwerkt. Vanwege de enorme drukte adviseert het bedrijf zo veel mogelijk online treintickets te boeken.

Thalys Amsterdam – Parijs
Vanochtend zijn er enkele Thalys treinen versterkt vertrokken. Het gaat om reguliere ritten waarbij een extra Thalys treinstel wordt ingezet. De extra zitplekken zijn online niet te boeken. "Vaak kort van te voren wordt duidelijk dat een reguliere Thalys trein versterkt kan worden. We kunnen nu niet zeggen of en wanneer er vandaag meer versterkte Thalys treinen zullen rijden" zegt een woordvoerster van Thalys.
Thalys zet voorlopig in elk geval geen extra ritten in. "We kunnen niet zomaar extra treinpaden krijgen. Bovendien staan de meeste Thalys treinstellen al ingepland voor de reguliere ritten." De reguliere zitplaatsen zijn in elk geval volgereserveerd.

ICE Schiphol / Amsterdam – Keulen
Net als donderdag rijdt er vrijdag een extra ICE Schiphol – Keulen. De extra ICE vertrekt om 21:19u uit Schiphol en om 21:41u uit Amsterdam. Kaartjes voor deze extra trein zijn verkrijgbaar via de kaartautomaat. Normaal rijdt er geen rechtstreekse ICE vanuit Schiphol naar Keulen.

Oostenrijk
De Oostenrijkse Spoorwegen (ÖBB) meldt dat er een extra Railjet trein van Wenen naar München wordt ingezet. Daarnaast worden er treinen versterkt. In Wenen zet de ÖBB extra personeel in om reizigers te informeren.

Duitsland
Ook de Deutsche Bahn heeft te maken met extra reizigers. Verschillende ritten worden versterkt. Reizigers die per trein naar de luchthaven zouden reizen, maar nu te maken hebben met een geannuleerde vlucht, kunnen hun treinticket kostenloos annuleren. Reizigers met tickets bij luchtvaartmaatschappijen Lufthansa (LH) en German Wings (4U) mogen in Duitsland gratis met de trein.

Zweden
Net als in Nederland, Duitsland en Oostenrijk zien de Zweedse spoorwegen (SJ) een enorme vraag naar treintickets ontstaan. "SJ doet er nu alles aan om extra capaciteit te regelen. Zodat getroffen luchtvaartreizigers met de trein kunnen reizen" zegt een woordvoerder. De Zweedse hogesnelheidstrein X2000 wordt tussen Stockholm en Malmö en tussn Stockholm en Göteborg versterkt. Daarnaast rijden er extra treinen tussen Stockholm en Göteborg en tussen Göteborg en Malmö. Tot slot worden de nachttreinen vanuit Stockholm naar Luleå en Malmö versterkt.

Eurostar Brussel – Londen
De negen Eurostar treinen Brussel en Londen zijn volledig volgeboekt. Reizigers zonder tickets worden sterk afgeraden om op reis te gaan.

  •  Update: zaterdag rijden er extra treinen tussen Brussel en Londen. Ticketverkoop via 0900-9296. De extra rit uit Brussel vertrekt om 12:59 uur, om 17:27 uur vertrekt de trein uit Londen weer terug naar Brussel.