fbpx

Geen bonus meer voor NS-top bij boetes

De top van de Nederlandse Spoorwegen hoeft niet te rekenen op een bonus als het kabinet het bedrijf een boete heeft opgelegd. De Tweede Kamer nam dinsdag hiertoe een motie aan.

NS kreeg deze maand een voorwaardelijke boete van 2,75 miljoen euro van staatsecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld (PvdA) omdat de dienstverlening ondermaats was. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) zei vorige week al dat hij zich kon vinden in het idee om geen bonus uit te keren als NS een boete heeft gekregen.

Volgens SP-Kamerlid Arnold Merkies is de boete een onvoldoende stimulans voor de top van NS om beter te gaan presteren. Omdat NS een staatsbedrijf is gaat de boete slechts ten koste van het dividend dat NS aan de staat uitkeert. Door de boete te koppelen aan de bonus moet dit wel stimuleren tot betere prestaties.

NS-topman Bert Meerstadt kreeg in 2010 en 2012 geen bonus vanwege de winterproblemen op het spoor. In 2009 waren er ook winterse problemen, toen besloot Meerstadt zijn bonus aan een goed doel te geven. In 2011 waren er minder winterse problemen en kreeg de directie wel een bonus. Wel besloot de Raad van Commissarissen toen de bonussen te korten, omdat het bedrijf zich niet goed genoeg had voorbereid op de winterse omstandigheden. 

(c) Novum