fbpx

Geen internationale treinen naar Hongarije

03 sep 2015 16:13

Het treinverkeer in Hongarije verloopt uiterst moeizaam door de grote stromen vluchtelingen. Het internationale treinverkeer richting Oostenrijk, Tsjechië en Slowakije is zelfs volledig gestopt. Journalisten die verslag wilden doen van de problemen werden weggejaagd.

Normaal rijden er frequent treinen tussen Wenen en Boedapest, waaronder Railjet-treinen die vaak doorrijden naar München. De Railjet-treinen rijden donderdag niet van en naar Hongarije. ÖBB adviseert niet per trein naar Hongarije te reizen. Mogelijk zullen er donderdag toch één of twee treinen van Hongarije naar Wenen rijden. Oostenrijk heeft direct verklaard geen treinverkeer met vluchtelingen tegen te houden. 

Reizigers van internationale treinen mochten in Hongarije mee met binnenlandse treinen. Gevolg: overvolle treinen. Veel vluchtelingen proppen zichzelf en hun kinderen in een trein, die ze via deuren en ramen binnendringen.

Een trein naar de grensplaats Sopron werd 25 kilometer van Boedapest tegengehouden door de politie. Dat gebeurde in het plaatsje Bicske, waar een aanmeldcentrum voor asielzoekers is gevestigd. Alle vluchtelingen werden gedwongen de trein te verlaten. Andere treinreizigers konden overstappen op een vervangende trein. Vluchtelingen bonsden van buitenaf op de ramen van de trein, terwijl ze scandeerden: "Geen kamp, geen kamp!´´ De Hongaarse mobiele eenheid is met vijftig agenten aanwezig. Vluchtelingen hebben in Bicske de sporen geblokkeerd. 

De politie is niet blij met journalisten die verslag doen van de chaos. De pers werd met behulp van de wapenstok het station van Bicske uitgejaagd.

De politie en de Hongaarse spoorwegen zitten al dagen in hun maag met de grote stroom vluchtelingen. Eerder mochten ze in Boedapest het station Keleti niet betreden. Die blokkade werd donderdag eerder op de dag opgeheven. Twee dagen lang bivakkeerde een grote groep migranten op het plein voor het treinstation, maar de agenten die het hek bewaakten trokken zich donderdagochtend terug.

De vluchtelingenstromen in Europa zorgden woensdag al voor chaotische toestanden. Zo zaten honderden reizigers van Eurostar-treinen ´s nachts uren vast, omdat migranten in Calais op het spoor bij de Kanaaltunnel zouden lopen.