fbpx

Gemeenteraad Den Haag akkoord met deal HTM – NS

05 apr 2013 9:24

De samenwerking tussen vervoerbedrijven NS en HTM gaat door. Dat meldt Omroep West vrijdag. De Haagse gemeenteraad stemde rond middernacht in met de deal. Den Haag verkoopt 49 procent van de aandelen in HTM aan NS.

NS betaalt 45 miljoen euro aan de gemeente voor het belang in HTM Personenvervoer. De aandeelhouders gaan in totaal de komende jaren ruim 75 miljoen euro investeren in het openbaar vervoer in de stad. Zo krijgen de trams gratis wifi en wordt het strand beter bereikbaar door het doortrekken van twee tramlijnen. De doorgetrokken lijnen zijn 11 en 17, die vanaf 2014 naar de Strandweg gaan rijden en vanaf 2017 naar het Norfolkterrein.

Het voornemen van NS om een minderheidsbelang in HTM te nemen werd in september bekend. Een definitief akkoord liet echter op zich wachten, onder meer omdat de gemeenteraad stelde dat de verkoop in het belang van de reiziger moest zijn.

Er kan nog een streep door de deal komen als HTM in 2017 toch niet de Haagse tramconcessie gegund krijgt. Dan zal de gemeente Den Haag de aandelen van NS terugkopen. NS zal zich er echter voor inspannen dat de concessie onderhands gegund wordt. 

(c) Novum / Treinreiziger.nl