fbpx
Foto: HTM

HTM bestelt 20 extra Avenio trams bij Siemens

De Siemens-divisie Rail Systems gaat twintig extra trams van het type Avenio voor het vervoersbedrijf HTM in Den Haag bouwen. De waarde van opdracht bedraagt 55 miljoen euro. Eind 2011 kreeg Siemens al de opdracht voor 40 voertuigen, waarbij een optie voor meer Avenio’s was overeengekomen.

Het aanvullende contract is donderdag in Den Haag getekend. De eerste voertuigen zullen naar verwachting deze zomer worden uitgeleverd, nadat er eerst uitgebreide rijtesten worden uitgevoerd op de Siemens-testbaan in het Duitse Wildenrath. Elke Avenio voor Den Haag is 35 meter lang en biedt 70 zit- en 168 staplaatsen. De nieuwe trams zullen worden ingezet op de lijnen 1, 9, 11, 15 en 17.

De nieuwe order komt op de dag dat stadsgewest Haaglanden heeft bekendgemaakt dat HTM tot 2026 de trams mag blijven rijden. In de overeenkomst tussen Haaglanden en HTM staat onder meer dat het personenvervoer binnen vijf jaar zonder subsidie moet kunnen. Als de HTM erin slaagt winst te maken op het vervoer van personen, gaat het grootste deel terug in een pot van Haaglanden dat wordt geïnvesteerd in openbaar vervoer. Op het openbaar vervoer moet de komende jaren bijna tien miljoen worden bezuinigd, maar dat gaat niet ten koste van de reiziger benadrukten beide partijen.

Foto: Siemens