fbpx
Foto: (c) Bas Weetinik Fotografie

In beeld: Arriva test bus met aanhanger

In samenwerking met de provincie Gelderland en OVnetwerk start Arriva in de regio Achterhoek Rivierenland een pilot voor de ov-branche in Nederland. De primeur betreft een bus met aanhanger. Vanaf maandag 16 maart wordt tijdens diverse ritten een aanhanger achter de bus ingezet, waardoor er een extra lange bus ontstaat die meer capaciteit biedt voor reizigers.

Vandaag hebben Conny Bieze, VVD gedeputeerde mobiliteit provincie Gelderland, Renoud Dirksen, directeur van OVnetwerk en initiatiefnemer, en Ietze van der Meer, directeur Techniek Arriva Nederland, het startschot gegeven voor deze pilot. De gedeputeerde kwam overigens zelf niet per bus naar de bijeenkomst, Bieze verkoos de auto met chauffeur naar het busstation.

De bus met aanhanger is een bekend fenomeen in andere landen zoals Duitsland en Zwitserland, maar nog binnen het openbaar vervoer in Nederland. Dat wil zeggen in het huidige openbaar vervoer, in de jaren vijtig zette ook de RET in Rotterdam bussen in met aangangers.

Door een bus met aanhanger in gebruik te nemen worden er extra zit- en staplaatsen gecreëerd voor reizigers. Groot voordeel van de aanhanger is de flexibele inzetbaarheid. In de spitsperiode kan de bus met aanhanger worden ingezet, buiten de drukke perioden kan de aanhanger worden afgekoppeld. Als de bus met aanhanger rijdt is de bus in totaal 23 meter lang.

De bus met aanhanger betreft een test en rijdt in de periode van 16 t/m 26 maart tussen Doetinchem en Groenlo (lijn 74). Na de proef wordt op basis van ervaringen van personeeel, reizigers en nader onderzoek besloten of de bus met aanhanger voldoet aan de verwachtingen en of het haalbaar is om de bus op termijn structureel in te zetten op drukke spitslijnen.

Foto´s: Bas Weeting Fotografie in opdracht van Treinreiziger.nl