fbpx

Kabel breekt: nieuwe dubbeldekker in tweeen

UPDATE – Op het station in Sassenheim is vrijdagochtend een trein in tweeën gebroken. Een kabel die de twee treinstellen bij elkaar hield, brak door nog onbekende oorzaak af, waardoor de trein werd gesplitst. Uit voorzorg houdt de NS de overige elf treinen van hetzelfde type uit de dienstregeling, laat een woordvoerder weten.

Het gaat om dubbeldekkers die recent zijn gerenoveerd en worden aangeduid als Nieuwe Intercity Dubbeldekker (NID). Door de breuk raakte het harmonicagedeelte los, waarmee reizigers van het ene naar het andere treinstel kunnen lopen. Daar stond op het moment van de breuk, toen de trein wilde vertrekken van het station, niemand. De trein remde na de breuk automatisch af (beveiligingssyteem voor als de druk van de trein wegvalt).

Aanvankelijk stelde een woordvoerder dat er geen gevaar geweest zou zijn voor reizigers. Dat zorgde voor kritiek. Reizigersvereniging Voor Beter OV stelde dat NS het probleem bagatelliseerde. Gezien het feit dat de treinen nu uit de dienstregeling zijn gehaald en grondig worden geïnspecteerd, blijkt gelukkig dat het incident serieus wordt genomen. Volgens de NS traden alle veiligheidssystemen van de trein naar behoren in werking. Dat klopt, want de trein zette zichzelf stil direct na het incident.

De Inspectie Leefomgeving en Transport stelt een onderzoek in naar wat er precies is gebeurd. De Onderzoeksraad voor Veiligheid ziet geen aanleiding tot het instellen van een onderzoek. "We hebben vernomen dat de inspectie dat al doet, en het lijkt ons typisch iets voor hen", aldus een woordvoerder van de raad.

Doordat de treinen uit de dienstregeling zijn gehaald, vervallen vrijdag de Intercity´s Amsterdam Centraal – Schiphol – Den Haag Centraal. Reizigers lopen daardoor ongeveer een kwartier vertraging op. Fyra is de hele dag toeslagvrij om de drukte in de overige treinen beter te verdelen.

(c) Novum / Treinreiziger.nl