fbpx

KNV: bezuiniging OV zal file probleem vergroten

21 sep 2010 16:08

De voorgenomen €230 miljoen aan bezuinigingen op OV (BDU gelden) voor 2011 leiden tot ongekend lange files. Tot die concusie komt de werkgeversvereniging Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) . De vereniging wijst erop dat er forse bezuiniging worden doorgevoerd, waarbij alleen de uitbreiding van wegen en spoorcapaciteit worden ontzien. Dat in tegenstelling tot de budgetten voor openbaar vervoer.

KNV prijst het besluit dat investeringen in spoor- en weginfrastructuur onvertraagd worden uitgevoerd. De werkgeversvereniging waarschuwt echter dat bij de planning van deze projecten, er van werd uitgegaan dat een kilometerprijs zou worden ingevoerd en dat de kwaliteit van OV minimaal wordt gehandhaafd. Nu de kilometerheffing in de ijskast is geplaatst, op het OV wordt gekort, maar de capaciteitsuitbreiding wel doorgaat, leiden de werkzaamheden op korte termijn tot lange files.

Verslechterde doorstroming lange termijn
Studies hebben volgens het KNV aangetoond dat de doorstroming op de wegen aanzienlijk verbetert indien maar een relatief klein aantal autogebruikers naar het OV overstapt. Nu er wordt bezuinigd op OV, dreigen reizigers op de lange termijn sneller voor de auto te kiezen. Dit beleid ondermijnt de doelstelling voor een duurzame samenleving.

Overdragen bevoegdheden
Het OV is de afgelopen jaren efficiënter geworden. Dit is mede door het overdragen van bevoegdheden van Rijk naar provincies en stadsregio’s. KNV voorzitter Pieter Hofstra: “Eerst de verantwoordelijkheid voor OV naar de provincies delegeren en dan de geldkraan dichtdraaien. Dit komt bij de provinciale verkiezingen terug als een boemerang.”