fbpx
Foto: archief van een bewaakte overgang

Ministerie haalt donatiespotje toch terug na uitspraak commissie

17 okt 2013 22:50

Een spotje voor orgaandonatie van het ministerie van Volksgezondheid wordt van de televisie gehaald. Een woordvoerder van het ministerie meldt donderdagavond dat Volksgezondheid zich neerlegt bij een uitspraak van de Reclame Code Commissie.

Die oordeelde donderdag na een klacht van FNV Spoor dat de uiting in strijd is met de Nederlandse Reclame Code. Wanneer het spotje precies verdwijnt, is nog onduidelijk. De woordvoerder laat weten dat de reclame ´zodra dat kan´ van de buis wordt gehaald. "Wanneer dat zal zijn, bekijken we nog even."

FNV-bestuurder Roel Berghuis had de klacht ingediend omdat de spot een verkeerd voorbeeld geeft. Volgens hem wekt het filmpje de indruk dat als je maar hard genoeg rent, je nog net voor een trein kan oversteken. Hij wil dat beeld juist voorkomen omdat het oversteken van een spoorovergang op het laatste moment elk jaar tot veel ongelukken leidt.

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) liet eerder nadat FNV Spoor ertegen had geageerd nog weten achter de commercial te staan. "Ja, het is een prikkelend spotje. Wat je ziet in het spotje is natuurlijk niet de werkelijkheid, dat is in film en reclame vrijwel nooit het geval", zei ze.

(c) Novum