fbpx

NS: belonen om buiten spits te reizen werkt

02 okt 2013 16:23

Een proef om het aantal treinreizigers meer over de dag te verdelen, is goed uitgepakt. Dat blijkt uit woensdag door de NS gepubliceerde cijfers van het project ´Spitsmijden´. De 1000 deelnemers reisden tijdens de proefperiode, die liep van augustus 2012 tot en met mei 2013, 20 procent minder in de spitsuren.

Naast de NS deden ook onderzoekers, adviseurs, regionale overheden en het ministerie van Infrastructuur en Milieu mee aan de proef, die uiteindelijk het doel heeft om voor meer doorstroming en een betere bereikbaarheid te zorgen.

De deelnemers konden 4 maanden lang zo´n 30 euro per week verdienen als ze de spits meden. De reisafstand en het reistijdstip werden geregistreerd met een app voor op de smartphone.

Vooral op de rustigere reisdagen, woensdag en vrijdag, kozen reizigers ervoor om eerder of later naar hun werk te gaan. Mensen uit de Randstad en het zuiden van Nederland waren het meest enthousiast. De regio´s uit het noorden en oosten kenden minder deelnemers.

Deelnemers die zelfstandig werken, pasten hun reistijden het minst aan. Mensen met een ondersteunende functie het meest. Vooral een kleinere kans op vertraging en kortere reistijden worden sterk gewaardeerd door de deelnemers.

Bijna driekwart van de ondervraagde werkgevers zegt op dit moment de mogelijkheid te bieden om flexibel te werken. Reizen buiten de spits om is vaker mogelijk dan thuiswerken of werken op een andere locatie.

(c) ANP