fbpx

NS directeur: help conducteur bij geweld

NS doet er alles aan om geweld te voorkomen, maar het bedrijf kan het geweld niet alleen oplossen. Daarom doet het spoorbedrijf een beroep op de politiek, maar ook op treinreizigers zelf. Dat schrijft NS Reizigers-directeur Ingrid Thijssen in een open brief die zaterdag op de website van NS is gepubliceerd.

Vorige week zaterdag raakte een conducteur bewusteloos nadat een zwartreiziger de conducteur geslagen had. Thijssen: "Dit treurige incident staat niet op zich. Dit jaar zijn al enkele tientallen collega’s één of meerdere dagen uitgeschakeld geweest als gevolg van fysiek geweld." Ook werd afgelopen week een RET-medewerker het ziekenhuis ingeslagen

Maatregelen
De directeur zegt dat NS er alles aan doet om dit soort geweld te bestrijden. Zo heeft het bedrijf een veiligheidscentrale en worden er Service & Veiligheids-teams ingezet. Ook kan de hulp van de spoorwegpolitie worden ingeroepen. 

Politiek
"Maar hoeveel NS ook investeert in mensen en middelen, wij kunnen het nooit alleen" vervolgt Thijssen. NS doet daarvoor ook een beroep op de politiek. De nieuwe regering wil meer blauw op straat, de pakkans vergroten en sneller camerabeelden uitwisselen. Dat stemt de directeur hoopvol.

Getuige
Behalve aan de politiek, doet Thijssen ook een beroep aan reizigers. "Wij kunnen ook niet zonder de hulp van onze reizigers. Persoonlijke veiligheid staat uiteraard voorop, maar bent u getuige van een escalerend incident, houd uw oren en ogen dan open en biedt een helpende hand waar nodig en mogelijk. NS-personeel kan niet overal tegelijk zijn."

Anoniem aangifte
Maatschappij Voor Beter OV wil dat reizigers anoniem aangifte kunnen doen als zij getuige zijn geweest van geweld. "Angst voor represailles weerhoudt nu veel passagiers van het doen van aangifte. Op deze manier zullen reizigers mogelijk personeel bij incidenten eerder te hulp schieten, en wordt ook de bewijsvoering tegen daders krachtiger", zegt een woordvoerder van de vereniging. De woordvoerder zegt verder het van harte eens te zijn met de brief van NS.

Op de foto: Ingrid Thijssen tijdens presentatie renoveerde Sprinter. Foto: Manuel van der Wal.