fbpx

NS voert actie tegen agressie

12 mrt 2014 12:03

Onder het motto Handen af van onze collega´s voert de NS de komende drie weken een publiekscampagne tegen agressie en geweld jegens haar personeel. De actie met onder meer posters, filmpjes en de website handenaf.nl wil het publiek bewust maken van de problemen met agressie. Dat heeft NS woensdag bekendgemaakt.

Afgelopen jaar waren er in de treinen en op de stations 6461 meldingen van agressie, waarvan het vervoersbedrijf er 774 als ernstig kwalificeert. Met ernstig bedoelt NS onder meer diefstal, beroving, het gebruik van of dreigen met een wapen en spugen. De andere gevallen hebben onder meer betrekking op intimidatie, wangedrag, vandalisme en schelden.

Al die agressie leidt maandelijks bij 13 medewerkers tot letsel. Als getuigenis daarvan is als begin woensdag op posters en paginagrote foto´s in de kranten Jelle te zien, een NS´er met een gehavend en met bloed besmeurd gezicht.

Het railbedrijf besteedt elk jaar ruim 100 miljoen euro aan het bevorderen van de veiligheid, onder meer door cameratoezicht, veiligheidsteams (ruim 660 medewerkers) en trainingen. Alle hoofdconducteurs zijn buitengewoon opsporingsambtenaar. Verder worden beveiligers ingehuurd die weten hoe ze in onveilige situaties moeten optreden. Tot in de late uren worden er rondes gelopen op stations en zijn er controles bij de in- en uitgangen.

Het publiek krijgt tegelijk tips van NS over wat het bedrijf moet doen in geval van agressie. Aan de eigen veiligheid denken staat bovenaan het lijstje. Verder wordt aangeraden 112 te bellen en indien er een slachtoffer is, bij die persoon te blijven. Als het kan, wordt omstanders verzocht verdachten aan te houden.

(c) ANP