fbpx

NS wil belang van DB overnemen in Thalys

16 aug 2014 14:57

De Nederlandse Spoorwegen hebben interesse in het nemen van een belang in de hogesnelheidstrein Thalys. Dat liet een woordvoerder van NS zaterdag weten.

Thalys is eigendom van de Franse spoorwegen SNCF (62%), het Belgische NMBS (28%) en het Duitse DB. Maar DB heeft begin dit jaar aangegeven van zijn belang van 10 procent af te willen. Mocht dit belang vrijkomen, dan wil NS graag ook financiële verantwoordelijkheid nemen, aldus de zegsman. Nu heeft NS alleen een participatie in de ticketverkoop en bezit de Nederlandse spoorvervoerder twee Thalys-treinstellen. Een echt belang in de onderneming zou NS meer invloed geven op de koers van Thalys.

Thalys baat momenteel de hogesnelheidslijn uit tussen Parijs – Amsterdam / Keulen als coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid. Vanaf 2015 is het de bedoeling dat Thalys een volwaardig zelfstandig spoorbedrijf wordt. Daarmee willen de aandeelhouders inspelen op de geliberaliseerde Europese spoorwegmarkt.

Op de markt tussen Frankrijk en België worden SNCF en NMBS bij het commerciële beheer de enige aandeelhouders. In het aandeelhouderschap van de beheersmaatschappij Thalys International heeft DB nu nog 10 procent van de aandelen. Daarin zou NS nu dus interesse hebben.

Eurostar heeft eerder een transformatie ondergaan naar een volwaardig zelfstandig spoorbedrijf. Op lange termijn hoopt Thalys door een volwaardig spoorbedrijf te worden de vruchten te plukken van de verzelfstandiging. Daardoor moet Thalys straks sneller kunnen gaan inspelen op ontwikkelingen in de markt.

(c) ANP / Treinreiziger.nl