fbpx
Foto: Kialna Photography

NS wil op 1 augustus volledig over op OV-chipkaart

21 jan 2014 12:22

Op 1 augustus willen de Nederlandse Spoorwegen volledig zijn overgestapt op de OV-chipkaart. Een deel van de stations zal vanaf die datum alleen nog maar toegankelijk met een OV-chipkaart of een wegwerpkaartje. Dat is althans de huidige planning, bevestigt een woordvoerder van NS tegenover Treinreiziger.nl.

Als NS in augustus volledig is overgeschakeld op de OV-chipkaart, wil dat nog niet zeggen dat de poortjes ook overal dicht gaan. Op sommige stations wel, zoals Woerden, maar andere stations volgen mogelijk later. Zo zullen de poortjes te Den Haag Centraal pas in 2015 sluiten.

Tot 1 augustus worden de poortjes bij wijze van proef al wel op sommige stations tijdens de spits (6:30u-10:30u en van 15u-19u) gesloten. Dat gebeurt sinds gisteren al op station Woerden. Servicepersoneel opent daar de poortjes handmatig voor reizigers die nog met een papieren kaartje op de trein stappen.

Volgens het AD Groene Hart moesten reizigers maandag nog erg wennen en waren sommige reizigers geïrriteerd. De 78-jarige Jacobus Roman zegt in het AD Groene Hart juist erg blij te zijn. "Anders vergeet ik in te checken. Dat is me al een paar keer overkomen. Of ik zit in de trein en ik ga twijfelen of wel heb ingecheckt. Nu moet ik wel." NS geeft aan dat de pilot dinsdag al soepeler verloopt dan maandag.

Volgende week vrijdag maakt NS bekend op welke andere twee stations de poortjes binnenkort ook al dicht gaan tijdens de spits. Op die stations zal net als in Woerden servicepersoneel aanwezig zijn voor reizigers die toch met een papieren treinkaartje willen reizen.

Eerder gaf NS aan in het eerste kwartaal van dit jaar het papieren treinkaartje volledig te willen afschaffen. Er wordt nu meer tijd uitgetrokken, zodat ook andere spoorvervoerders en concessiehouders de tijd hebben om het papieren treinkaartje te vervangen. NS heeft al papieren wegwerp-treinkaartjes met een chip, die onder andere met treinkaartacties met Blokker al worden ingezet. Andere vervoerders kunnen de chip van die wegwerpkaartjes echter nog niet lezen. Dat moet 1 augustus wel het geval zijn.

Foto: (c) Kialna photography