fbpx

Petitie voor wc in nieuwe sprinters

(Novum) – Patiëntenorganisaties, reizigersorganisatie Rover en de vakbond voor rijdend treinpersoneel VVMC hebben dinsdag bij de Tweede Kamer nog eens aangedrongen op de noodzaak van toiletten in de nieuwe stoptrein. Zij overhandigden daartoe een petitie aan de vaste Kamercommissie van Infrastructuur en Milieu.

De ondertekenaars van het verzoekschrift vinden dat personeel en reizigers recht hebben op een fatsoenlijk toilet in de trein. Dat de nieuwe stoptreinen geen sanitaire voorzieningen hebben is vervelend voor het personeel en mensen met darmaandoeningen of een zwakke blaas, ouderen en kinderen. De NS en de overheid nemen dit probleem niet serieus, staat in de petitie.

De Tweede Kamer debatteert woensdag met minister van Infrastructuur Melanie Schultz (VVD) over het spoor. Over de wc-kwestie wordt al lang gesteggeld. Haar voorganger heeft zich altijd verzet tegen het inbouwen van toiletten, omdat het ten koste ging van de ruimte en veiligheid. Ook zou het niet nodig zijn, omdat met de treinen alleen maar korte ritjes worden gemaakt. Wel zegde hij toe om op 114 toiletloze treinstations alsnog wc´s te bouwen.

In de Tweede Kamer maakt vooral oppositiepartij GroenLinks zich hard voor het inbouwen van de toiletten. Dat kost enkele tientallen miljoenen euro, maar dat kan de spoorsector zelf betalen van de meevallers van afgelopen jaren, vindt Kamerlid Ineke van Gent.