fbpx

ProRail wil roken op stations totaal verbieden

31 jul 2019 7:31

Over twee jaar moet roken op het station helemaal verleden tijd zijn. ProRail wil daarin “zelf het voortouw” nemen, zegt woordvoerder Jaap Eikelboom in De Telegraaf. De spoorbeheerder, die eigenaar is van de vierhonderd treinstations in Nederland, krijgt namelijk veel klachten van reizigers die zich storen aan het roken bij de rookpalen.

Niet afwachten

De woordvoerder zegt dat ProRail zijn verantwoordelijkheid wil nemen. “Met het instellen van het rookverbod komen we tegemoet aan de wens van een sterk groeiend deel van de reizigers. Iedereen moet op het station kunnen verblijven zonder in de rook van een ander te hoeven staan”, aldus Eikelboom tegen de krant. “Wij willen niet afwachten tot het kabinet in het kader van het Nationaal Preventie Akkoord voor een gezonder Nederland zo’n totaalverbod landelijk gaat instellen.”

Draagvlak

Voor het plan zoekt ProRail steun bij de vervoerders, vakbonden en reizigersverenigingen. Reizigersorganisatie Rover steunt het plan, ook het ministerie van Volksgezondheid is positief. Volgens FNV moet het treinpersoneel ergens kunnen roken, zolang reizigers er geen hinder van ondervinden. In een bericht op de ProRail-website stelt de spoorbeheerder dat uit onderzoek is gebleken dat het draagvlak voor het instellen van rookvrije perrons de afgelopen tien jaar is toegenomen.

Nieuw beleid

NS pleit voor genoeg draagvlak onder reizigers en personeel. Een woordvoerder zegt dat de NS met alle aanbieders van openbaar vervoer in overleg is over het rookbeleid. “Het is belangrijk dat er op dit gebied landelijk een eenduidig beleid komt. Daarmee schep je duidelijkheid voor met name de reizigers en het personeel dat moet handhaven.”

Rookzones sinds 2004

Sinds 1 januari 2004 geldt een rookverbod op stations en in de trein. Dit verbod geldt voor stationshallen, trappen, liften, tunnels en in overkapte stations. Om rokers tegemoet te komen zijn op onoverdekte plekken op de perrons rookzones ingesteld. In die rookzones mag tot nu toe nog gerookt worden.

© ANP / Treinreiziger.nl

0 0 stemmen
Artikel waardering
42 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Janneke 1
5 jaren geleden

Even vooropgesteld dat ik zelf niet rook,vind ik wel dat rokende reizigers daar gelegenheid voor moeten hebben. Mensen die er last van hebben hoeven niet bij de rookpalen te staan.

Johan
5 jaren geleden
Antwoord aan  Janneke 1

Dan kun je wel voor elke verslaving een paal op het station zetten: Lachgaspaal, heroïnepaal, sekspaal, …

Roken doe je ook maar thuis.

Janneke 1
5 jaren geleden
Antwoord aan  Johan

NEE, er is al meer dan genoeg betutteling in Nederland.

Martijn Kösters
5 jaren geleden

Kan me niet herinneren wanneer een rokende treinreiziger me voor het laatst opviel. Daarom zou ik zeggen, laat ze toch.
Prorail doet z’n imago niet veel goed trouwens, overgangen weg, asbakken weg, afbraakbedrijf.

Eef Hartman
5 jaren geleden
Antwoord aan  Martijn Kösters

Mij wel, ze komen al met een sigaret in de mond uit de trein of de trap op, steken hem aan zodra ze op het perron zijn en (als het de goeden zijn) lopen dan evt met die brandende sigaret naar de rookpaal.
Ook bij internationale treinen (zoals Thalys) gaan ze meteen voor de deur staan te roken, want binnen mag het niet.

Frans Eekhout
5 jaren geleden

Als niet roker moet men rokers toch in de gelegenheid stellen om in een goed geventileerde rookkamer op het perron of in het station te gaan roken. Voordeel is, dat men voorkomt dat rokers anders illegale en ontoelaatbare capriolen uithalen om toch te gaan roken. De niet rokers blijven op deze wijze buitenschot en kunnen dan van de relatieve “verse” lucht blijven genieten. Of onze atmosfeer nu echt zo schoon is valt soms ook weleens te betwijfelen. Gun elkaar z’n ding of je nu rookt of niet…

Simon
5 jaren geleden
Antwoord aan  Frans Eekhout

Mee eens. De rond de stinkpaal verzamelde nicotineverslaafden zijn mijns inziens de beste reclame tegen het roken.
Kennelijk is het bij ProRail ook komkommertijd.
Soms moet je zo lang op een trein wachten dat je van ellende zou gaan roken.

appie H.
5 jaren geleden
Antwoord aan  Frans Eekhout

Die rookruimtes moeten juist niet geventileerd worden,houden ze dr van zelf mee op.

dries molenaar
5 jaren geleden
Antwoord aan  Frans Eekhout

Waarom MOET dat?

Wim Lubbers
5 jaren geleden

Ik ken veel stations waar op de perrons volstrekt onduidelijk is, waar de rookzone zijn. Gevolg, er wordt gepaft van voor tot achter. Toezicht is er toch nooit.
Toen roken in treinen verboden werd, schreeuwden de rokers ook moord en brand. Na 2 jaar kon je je al niet meer voorstellen, dat het ooit toegestaan was.

P.Heesakkers
5 jaren geleden

Er zijn landen als USA en Canada, en vast nog anderen, waar roken absoluut niet mag of getolereerd wordt. Ook de burger komt naar je toe, en vraagt of je met wat tenslotte een vervelend aanwensel is, geen nut alleen schade, ermee te stoppen. Het roken is een pure verslaving. m.n. In Canada moet men tenminste 10 mtr. van openbare terrassen staan. Vreemd dat roken hier in ons land nu pas als hinderlijk ervaren wordt, in iemands nabijheid. Als de roker zich dat al aantrekt.

Tonny Schonewille
5 jaren geleden

Democratie wordt steeds meer het dictaat van de meerderheid…

Simon
5 jaren geleden
Antwoord aan  Tonny Schonewille

Het lijkt een dictaat van een bepaalde groep binnen de samenleving.
Roken is tegenwoordig toch vooral een gewoonte van mensen die ‘praktisch’ zijn opgeleid. Die zullen zich weer in de kou voelen gezet.

lezer
5 jaren geleden
Antwoord aan  Simon

Nu we het over die boeg gooien: hoe zit het de gidsrol van Nederland voor de wereld op het gebied van cannabis? Vooral een hobby uit de intellectuele, hoger opgeleide hoek van Nederland. Ongetwijfeld minder slecht dan roken maar ook niet gezond. (En ja, ik ken de grote beperkingen van cannabisgebruik maar dat is ondanks en niet dankzij de ‘Gidslandcultuur’).

Simon
5 jaren geleden
Antwoord aan  lezer

Tja, cannabis.
Die groep rokers vind je toch voornamelijk buiten het station?
We hebben in de stationsomgeving wel vaker last gehad van verslaafden. Een combinatie van optreden en tegelijk hulpverlenen werkte het beste.
Misschien kunnen we de piano’s op de grote stations vervangen door een kiosk met gratis nicotinepleisters.
Zijn we gelijk weer een ‘gidsland’.

dries molenaar
5 jaren geleden
Antwoord aan  lezer

Dat zou u dan willen toestaan? Dat is ook slecht voor iemands longen. Net als vapen.

lezer
5 jaren geleden
Antwoord aan  lezer

Het ging me er vooral om dat de legalisering en de taboe-doorbreking rondom cannabis een hobby van hoger opgeleiden was en is.

Het onderliggende is dat als je als organisatie/bedrijf/politiek stroming iets wil propageren dat je het dan brengt als iets moderns en positiefs. En als je het juist niet wilt dat je het verschijnsel dan zoveel mogelijk negatief belicht, dus bijvoorbeeld benoemt als een hobby voor loosers. Hoewel er behoorlijk wat afgerookt werd op de studentensociëteiten in mijn studietijd.

lezer
5 jaren geleden
Antwoord aan  lezer

En bij die sociëteiten heb ik het uiteraard over nicotine.

dries molenaar
5 jaren geleden
Antwoord aan  Tonny Schonewille

Impliciet is dat altijd al zo. De soep wordt niet zo heet gegeten en normale mensen accepteren meerderheidsbesluiten. Het is ook wel de gewoonte om minderheden wat ruimte te laten zolang niemand daar onder lijdt.

Johan
5 jaren geleden

“Om rokers tegemoet te komen zijn op onoverdekte plekken op de perrons rookzones ingesteld. In die rookzones mag tot nu toe nog gerookt worden.”

Dat klopt niet helemaal. Momenteel mag roken nog op alle stukken perron waar geen overkapping boven is én in de rookzones rond de rookpalen die meestal juist wel onder een overkapping zijn.

Brabo
5 jaren geleden
Antwoord aan  Johan

Roken buiten de overkapping mag formeel nu ook niet maar wordt gedoogd.

Johan
5 jaren geleden
Antwoord aan  Brabo

Ik heb het eens nagezocht en we hebben allebei niet helemaal gelijk.

In de AVR-NS staat “Roken is niet toegestaan op de stations en in de trein, behalve op plaatsen die door NS uitdrukkelijk zijn aangewezen als rookzones en op plaatsen waar roken volgens de huisregels is toegestaan . Onder dit rookverbod valt ook het gebruik van elektronische sigaretten en dergelijke;”

Die huisregels verschillen per station. Ze zijn ergens op het station opgehangen en voor zover ik weet niet op internet per station na te zoeken. Uit diverse foto’s van huisregelborden op te maken is het een ratjetoe:

“Op dit station is roken niet toegestaan, behalve op de aangegeven plekken en buiten de overkapping op het perron zolang dit geen overlast veroorzaakt”comment image
“In dit station is het verboden te roken, het is alleen toegestaan op plaatsen waar dit is aangegeven.”comment image
“In dit station is het verboden te roken op plaatsen waar dat is aangegeven.”comment image
“Dit station is rookvrij”comment image

Kennelijk moet je dus altijd eerst op zoek naar zo’n huisregelbord. Zo’n nutteloze onduidelijkheid draagt natuurlijk niet bij aan het naleven van de regels…

Tim H
5 jaren geleden

Symboolpolitiek. Sowieso is 2/3 van de stations onbemand dus wie gaat dit rookverbod handhaven? Gaat ProRail honderden controleurs aannemen?

dries molenaar
5 jaren geleden
Antwoord aan  Tim H

Verboden worden alleen nageleefd als er direct op toegezien wordt?

Tim H
5 jaren geleden
Antwoord aan  dries molenaar

Ja

Ari
5 jaren geleden
Antwoord aan  dries molenaar

Er is een groep die zich aan een verbod houdt simpelweg omdat het verbod er is. Daarnaast is er een groep die zich aan een verbod houdt vanwege de consequenties die het kan hebben als ze dat niet doen. Voor die tweede groep geldt dat hoe groter de ervaren kans op zo’n consequentie is (ervaren pakkans), hoe kleiner de kans dat ze het verbod overtreden. De grootte van het gevolg (waarschuwing, vermaning, weggestuurd worden, boete) speelt een kleinere rol. Eenvoud is ook belangrijk, dus simpele regels die op alle stations gelden zodat er geen onduidelijkheid heerst.

Als men werk wil maken van dit verbod, dan is het zaak dat de regels 100 % duidelijk en eenduidig zijn en dat de rokende reizigers het idee hebben dat er daadwerkelijk gehandhaafd wordt met een reële pakkans.

En als ProRail dan toch bezig is, kader gelijk even af dat roken rondom de ingangen van het station ook verboden is. Groepjes rokers op plaatsen waar ik geforceerd langs moet vind ik vele malen irritanter dan een paal op het perron die ik kan vermijden.

Stokbosveen
5 jaren geleden

Ik zag gisteren nog gewoon kantoorpersoneel roken op het stationsplein, ondanks dat er een rookverbod geldt. Meneer stond naast een pilaar te paffen met recht boven zijn hoofd het bord “verboden te roken”… En kantoormeneer accepteerde het niet dat hij daarop werd aangesproken door een reiziger.
Laten we eerst maar eens serieus werk maken van sociale controle en handhaving. Als dat eindelijk het juiste effect heeft, dan pas kan je gaan nadenken over uitbreiding van het rookverbod; en ook het alcoholverbod wat ook al te vaak genegeerd wordt.

Ann
5 jaren geleden

Ben zelf niet roker maar ik heb totaal geen last van rokers bij rookpalen. Die palen staan ver genoeg weg zodat ik er met een grote boog omheen kan.

Roken is een slechte gewoonte maar laat die rokers alsjeblieft hun ding doen op een plek waar niemand er last van heeft zoals bijvoorbeeld bij zo’n stinkpaal. Dit komt op mij persoonlijk over als rokertje pesten.

Johan
5 jaren geleden
Antwoord aan  Ann

NS wil graag dat we ons als reiziger verspreiden over de hele lengte van de trein, en dat is in de spits soms ook noodzakelijk als je nog in de trein wil passen. Daarvoor zul je op veel stations door de rookzone heen moeten lopen. Bovendien: Als de wind ongunstig staat, sta je in de niet-rookzone alsnog in de rook.

En laten we niet doen alsof rokers netjes alleen binnen het gele vak (= de rookzone) rondom de rookpaal roken.

Brabo
5 jaren geleden
Antwoord aan  Johan

Dat speelt misschien op een paar stations in de Randstad maar niet in Usquert, Reuver Of Krabbendijke.

Ann
5 jaren geleden
Antwoord aan  Johan

Dan is het maar te hopen dat de rokers zich straks aan de regeltjes houden en als ze dat niet doen dan heeft zo’n verbod alleen zin als er ook sprake van handhaving is.

Nu kan ik tenminste nog om de rokers heen.

Willem Veerman
5 jaren geleden

Ook de hinderlijke rookpalen bij de toegangen van de stations dienen te verdwijnen. Deze zijn juist erg irritant voor de komende en gaande reizigers. Het roken in abri’s op busstations moet worden verboden. Deze worden nog vaak gebruikt als luwe rookplek.

Arjan Krabbenbos
5 jaren geleden

In Groot-Brittannië mag er op stations niet gerookt worden en daar wordt vaak streng op gecontroleerd. Bij de Rotterdamse RET mag er op en in metrostations ook niet gerookt worden. Dit geldt dus ook voor de nieuwe Hoekse Lijn , welke nu eindelijk , hopelijk per eind september 2019 in dienst wordt genomen.

Misschien kunnen ze de rookpalen gaan transformeren tot paaldans-palen. Kun je Godzijdank nog steeds normaal voor paal staan, alleen dan zonder rooksignalen!

Bovendien zijn deze palen al verminderd en vervangen door omkaderde rookzones met asbakken in het perron zelf! Maar de bordjes met het woord Rookzones zijn soms , moeilijk te vinden. Meestal staan ze achter Kioskgebouwtjes of achter een bovenleidingportaal opgehangen. Maar ook niet altijd buiten het bereik van een perronoverkapping. Alleen in de ondergrondse stations (behalve Rijswijk!), is het verboden te roken op ondergrondse treinperrons!

Maurice
5 jaren geleden
Antwoord aan  Arjan Krabbenbos

Het leeuwendeel van de stations in Groot-Brittannië zijn kleine stations waar je helemaal geen personeel ziet. U praat alleen over enkele hele grote stations in de grote steden.

Frans Eekhout
5 jaren geleden

Stations, openbare gebouwen, gezondheidscentra, treinen, bussen, vliegtuigen, alles wordt niet roken met of zonder een paal, maar hoe zit het met winkelcentra al dan niet in de nabijheid van een station waar de roker buiten paft omdat er binnen niet meer gerookt mag worden. Zijn er bij winkelcentra soms ook rookpalen te vinden of rookzones waar oud en jong voorbij lopen en de geur van nicotine mogen opsnuiven, wat wordt de volgende stap in het welletjes, nietes “spel” ?…

Janneke 1
5 jaren geleden

Stel dat het echt zo wordt dat roken op stations helemaal verboden wordt en er is een urenlang oponthoud (niet ondenkbaar) waarbij honderden mensen vast zitten. Als men dan niet even een ontspannend sigaretje mag opsteken, breekt de hel los.

Michael van Heijningen
5 jaren geleden

Rookpaal verplaatsen naar buiten het station. Misschien is dat een optie voor de mensen die roken.
Dus op het voorplein van het station rookpalen neerzetten en/of een rookruimte

Simon
5 jaren geleden

Dus bij vertraging gaan al die mensen uitchecken, en wanneer de vertraagde trein eraan komt (hoe weten ze dat eigenlijk) gaan ze allemaal weer inchecken?
Klink alleen logisch als je van al je rokende klanten af wilt.

Annemiek
5 jaren geleden
Antwoord aan  Simon

Hoe je kunt weten hoe laat een (vertraagde) trein een station nadert? Dat kun je bijvoorbeeld zien via de actuele vertrektijden in de NS-app. Nog meer accuraat is de treinradar in de app.

Simon
5 jaren geleden
Antwoord aan  Annemiek

Ah, een app. Niet helemaal compatibel met mijn Nokia 3310 vrees ik.
Iets om in de gaten te houden als ik weer ga roken.
Bedankt voor de tip.

Johan F
5 jaren geleden

Alleen “het eigen straatje schoonvegen” kan het zijn als je niet kijkt naar het totale effect van een rookverbod. Mijn idee is dat er geen sprake is van schade aan iemands gezondheid als er op een tochtig perron op tien meter afstand een aantal mensen staan te roken. Indien deze mensen vanwege een eventueel verbod zich met andere vervuilende vervoermiddelen gaan verplaatsen kan dit wel nadeel geven voor de gezondheid van anderen en is er meer CO2 uitstoot.
Als niet-roker kan ik best begrip op brengen voor de roker als deze ook rekening houdt door zich aan de gezamenlijke afspraken te houden, wat het overgrote deel van de rokers daadwerkelijk doet.

Frank
5 jaren geleden

Er is veel overlast van verslaafden bij de bus- en tramhaltes en in- en uitgangen van de stations. Het is vrijwel onmogelijk om het OV te gebruiken zonder dat je een aantal keren door een walm van sigarettenrook moet. Bovendien vinden veel rokers het normaal om hun peuken gewoon op straat achter te laten. Het is dus goed dat hier verder paal en perk wordt gesteld.