fbpx

Reizen tijdens stakingen van de Franse spoorwegen

De afgelopen tijd is er in Frankrijk fors gestaakt. Precies in de periode dat Christiaan en Marijke van der Tol op huwelijksreis waren. Treinreiziger.nl verzorgde de treintickets en was benieuwd hoe de reis verliep.

Heenreis
Op de heenreis was er nog iets bekend over een aanstaande staking. De reis verliep dan ook voorspoedig. Christiaan en Marijke: "Het gaat lekker snel. De aansluiting in Brussel was ook goed. We hadden nog tijd om een bakje koffie te drinken."
De leeslampjes in de TGV werden minder gewaardeerd. "Wat zijn die lampjes tussen de stoelen in irritant. We hebben er bijna een hersenschudding aan over gehouden. Is het speciaal tegen ongewenste (en gewenste!) intimiteiten?" 

Liften
Tijdens de huwelijksreis brak de stakingsgolf uit. Dat betekende niet alleen uitval van treinen, maar ook het huisafval werd daardoor niet meer opgehaald. Tijdens de vakantie waagde Christiaan en Marijke er nog wel op om vanuit Marseille naar Cassis te gaan. Op de heenreis verliep de reis zonder problemen, maar terug vervliel de trein. Maar voor echte problemen zorgde dit niet. "We zijn gaan liften. We werden al door de tweede auto opgepikt, door een Smart. Het was een gezellige terugrit (er passen echt 5 mensen in een Smart!), we hebben een prachtig uitzicht gehad en we werden bijna voor de deur van ons appartement afgezet" vertellen Christiaan en Marijke na afloop.

Terugreis
Een dag voor de terugreis gingen Marijke en Christiaan naar het station om zich te laten informeren door SNCF. Zou de TGV naar Brussel de volgende dag gewoon rijden? De SNCF kon het antwoord niet geven. Gelukkig kon de hulplijn met Nederland worden ingeschakeld en maakte wij een inschatting – op basis van de treinen die de voorgaande dagen waren geschrapt – dat hun trein niet zou rijden. Die inschatting bleek correct. Gelukkig bleek ook de inschatting dat een eerdere TGV (welke zo´n 5 uur eerder vertrok) wel zou rijden ook correct.

Voorspoedig
Zodoende verliep de terugreis toch voorspoedig. "We moesten nu allen heel vroeg op staan. We mochten vanwege de staking zonder nieuwe reservering met betreffende TGV mee. We konden gewoon zitten, al was het wel even spannend of we misschien op gereserveerde plaatsen waren gaan zitten. Dat bleek niet het geval."
Onderweg maakte de TGV een paar extra stops waardoor de trein een half uur later dan gepland in Brussel was. Maar dankzij de ruime aansluiting maakte dit verder niet.

Volgende keer weer? 
Op de vraag of ze de volgende keer op pad zouden gaan als ze zouden weten dat de Fransen weer zouden staken, geven Christiaan en Marijke aan dat het wel een avontuur was. "Hmmmm…. het lijkt me wel avontuurlijk…. rellen enzo. Maar als huwelijksreis is het misschien niet aan te raden: je weet nooit of je nog over de bergen van niet opgehaald afval rond het station kan heenklimmen :-)".