fbpx

RET start voorzichtig met mobiel barcodeticket

18 dec 2018 14:22

De Rotterdamse stadsvervoerder RET biedt vanaf vandaag mobiele barcodetickets aan voor bus, tram en metro. Het bedrijf is opgetogen over de nieuwe betaalvorm. Vooralsnog worden er alleen enkeltjes verkocht als mobiel barcodeticket.

Later dan gedacht

Eigenlijk had de RET al in de zomer van 2017 willen beginnen met het barcodeticket, maar het bleek complexer dan gedacht. “We hebben eerst naar een oplossing gezocht waar we in heel Nederland verder op kunnen bouwen. Daardoor is de eerste stap moeilijk en heeft het langer geduurd”, legt RET-woordvoerder Diana van Stijn uit. Het systeem dat nu is ontwikkeld kan straks ook door andere vervoerders gebruikt worden. “Daardoor voorkomen we dat Rotterdam een ander systeem heeft dan de rest van Nederland.” Veel chipkaartpaaltjes zijn echter nog niet geschikt voor barcodes. Ook bij de RET kunnen nog niet alle poortjes de barcodes lezen. Alleen de poortjes met een rode barcodesticker zijn geschikt voor het nieuwe betaalbewijs.

Meer gebruiksgemak

Maurice Unck, Algemeen Directeur van de RET, is enthousiast over de nieuwe ticketvorm: “Met het barcodeticket bieden we onze reizigers meer gebruiksgemak in het OV in de regio Rotterdam en zetten we een volgende stap in de transitie richting mobiel betalen. Het nieuwe ticket biedt uitkomst voor reizigers die af en toe gebruik maken van ons vervoer. Zij kunnen voortaan hun kaartje vooraf online kopen en hoeven niet meer te zoeken naar een kaartverkoopautomaat.”

Dagkaarten

Dagkaarten zijn momenteel nog niet beschikbaar via de RET Barcode app. “We zijn nu begonnen met enkele reizen, dat sluit aan bij incidentele reizigers. Straks kunnen we het aanbod uitbreiden”, aldus de vervoerder. Een uitbreiding waar redacteur Hildebrand van Kuijeren van Treinreiziger.nl niet op kan wachten. “Ik reis nu ook op saldo als een dagkaart goedkoper is, omdat ik eerst met de bus moet en daar geen dagkaarten verkocht worden.”

Luxor Theater

In 2019 wil de RET ook gaan samenwerken met evenementen om bijvoorbeeld combitickets mogelijk te maken. Ook met bioscopen en andere partijen behoort een dergelijke samenwerking in de toekomst tot de mogelijkheden. Een samenwerking met het Luxor Theater ligt bijvoorbeeld voor de hand. RET had met hen al in 2017 willen beginnen met een proef met barcodetickets, maar door de vertraagde ontwikkeling is dat er toen niet van gekomen.