fbpx

Rover: Cultuur bij NS niet verziekt

04 feb 2016 22:25

Reizigersvereniging Rover herkent het beeld niet van minister Dijsselbloem dat de cultuur bij NS verziekt is. Dijsselbloem liet zich deze zomer uiterst kritisch uit over de Nederlandse Spoorwegen, aanleiding was de fraude bij de Limburgse aanbesteding van het openbaar vervoer.

Volgens Rover-voorzitter Arriën Kruyt is de Limburgse fraude "gierend uit de hand gelopen" en is het spoorbedrijf daarmee absoluut in de fout gegaan. "Maar ik herken niet het beeld dat Dijsselbloem eerder schetste. Ik heb niet de indruk dat de cultuur bij NS verziekt is en NS een zwak normbesef heeft."

In de top van NS is er nu een speciale directeur aangesteld, die moet toezien dat het spoorbedrijf niet opnieuw in de fout gaat. Susi Zijderveld vervult die rol sinds 1 februari. Volgens Kruyt is het onnodig dat het spoorbedrijf op aandringen van de aandeelhouder (het ministerie van Financiën) zo´n directeur heeft benoemd.

Kruyt is kritisch op Dijsselbloem. Zo is de aandeelhouder naar oordeel van Rover niet duidelijk genoeg over de rol van NS-topman Rogier van Boxtel. Het is volgens Kruyt onduidelijk of Van Boxtel na een jaar moet vertrekken of langer zal blijven. "Daardoor is zijn taak onduidelijk. Ik heb niets tegen Van Boxtel, maar de situatie is onduidelijk. Een interimmanager houdt zich met hele andere dingen bezig dan iemand die voor langere tijd wordt benoemd." Kruyt vindt dat Dijsselbloem daarom duidelijkheid moet scheppen.

Tegenover Treinreiziger.nl wilde Van Boxtel maandag niets kwijt of hij na dit jaar beschikbaar blijft voor NS. Van Boxtel is benoemd tot 1 augustus, maar het is niet uitgesloten dat hij vervolgens wordt benoemd voor een langere periode.