fbpx

Ruim 100 windmolens nodig voor klimaatneutrale treinreis

15 mei 2014 19:36

Vanaf 2018 rijden alle elektrische treinen van Nederland op groene stroom. Die groene stroom komt van nieuwe windmolens. Dat hebben NS, Eneco en de andere spoorvervoerders donderdag bekendgemaakt. 

Het contract omhelst een jaarlijks verbruik van 1,4 TWh (terawattuur), oftewel 1,4 miljard kilowattuur. Dat is vergelijkbaar met het stroomgebruik van alle huishoudens van Amsterdam. Volgend jaar moet de helft van de treinen al op groene stroom rijden. Nu rijdt 10 procent van de treinen op groene stroom. Volgens NS en Eneco gaat het om – voor zover bekend – het grootste ´groene contract´ ooit gesloten in Nederland. 

De stroom die de vervoerders gaan gebruiken komt van nieuwe windparken die stapsgewijs in gebruik worden genomen in Nederland, Noorwegen, Zweden en België. De helft van de stroom komt uit Nederland en de andere helft uit het buitenland. Volgens een woordvoerder van Eneco zijn er in totaal zo´n 100 a 120 windmolens nodig om in de behoefte van de spoorsector te voorzien. "In Nederland staan nu zo´n 1.000 windmolens, maar de nieuwe windmolens leveren vijf keer zoveel energie als oudere en kleinere windmolens." 

NS liet eind 2012 al weten een onderzoek begonnen te zijn naar de haalbaarheid van de overstap naar stroom opgewekt uit wind, zon, water en biomassa. Eneco kwam uiteindelijk naar boven als winnaar uit een aanbesteding voor het nieuwe stroomcontract voor het totale elektrische treinverkeer voor de periode 2015-2025. Niet alleen NS doet mee, maar ook de goederenvervoerders en regionale spoorbedrijven. Die kopen gezamenlijk stroom in met de nieuwe inkoopvereniging Vivens. NS is met 1,2 TWh verreweg de grootste afnemer. 

De reiziger gaat volgens NS niets extra´s betalen voor de duurdere groene stroom. Dat komt doordat de treinen zuiniger zijn gaan rijden en minder stroom verbruiken. De afgelopen jaren is er een reductie gerealiseerd van 30 procent. Hoeveel geld er met het contract gemoeid is, is niet bekendgemaakt.

Acht van de tien reizigers vindt het ook belangrijk dat wij dit doen zo blijkt uit onderzoek. 1,2 miljoen treinreizigers reizen per 2018 volledig groen met 0 gram CO2-uitstoot. Wij zijn daar erg blij mee,” aldus Timo Huges, president-directeur van NS. Hij sprak bij de presentatie over een belangrijke mijlpaal voor NS.