fbpx

Slechte herfst voor NS

Het herfstweer heeft vorige week voor veel vertraging gezorgd. Zo had vorige week donderdag 33 procent van de treinen een vertraging van 5 minuten of meer. De spoorwegen spreken van de slechtste herfstweek sinds 2002. Dat meldt de NOS.

De NOS vroeg niet alleen punctualiteitscijfers op bij ProRail en NS, maar deed ook zelf een eigen onderzoek. Voor het onderzoek hielden ruim vijftig reizigers vorige week de hele week een treindagboek bij. Samen maakten ze 400 treinritjes. De helft van die reizen had vertraging. Soms waren die licht; vijf tot vijftien minuten. Meestal moesten reizigers langer wachten. In het onderzoek zitten ook treinen die helemaal niet reden, waardoor mensen drie kwartier tot dik een uur vertraging hadden.

De vertragingen ontstonden door kabelbreuken, sein- en wisselstoringen en een glad spoor. Gladde sporen komen vaker voor in de herfst. De problemen kunnen ontstaan doordat bijvoorbeeld bladeren in combinatie met vocht op de rails liggen. Hierdoor krijgen sommige treinen minder grip op de rails.

De afgelopen dagen ging het weer beter op het spoor. "Het herfstweer was minder extreem, waarop je meteen een opleving zag", zegt de woordvoerder.