Spoor biedt noodoplossing voor defecte sluis
24 jan 2012 13:16
Bedrijven die getroffen zijn door de defecte sluis bij Eefde, krijgen hulp van de spoorsector bij het vervoer van goederen. Momenteel is de vaarroute tussen Rotterdam en Twente geblokkeerd wat grote maatschappelijke schade veroorzaakt. Spoorbeheerder ProRail en de gemeente Almelo hebben mede op verzoek van Combi Terminal Twente nu een noodvoorziening getroffen.
Op een laad- en losplaats in Almelo kunnen containers tussen trein en vrachtwagen worden overgeheveld. De oude laad- en losplaats – die al enkele jaren buiten bedrijf was – is in allerijl weer gereed gemaakt voor goederenvervoer. Een woordvoerder van ProRail noemt het een geluk bij een ongeluk dat de oude laad-en-losplaats nog geen nieuwe functie had gekregen. "Het voornaamste dat er moest gebeuren was het neerzetten van een kraan. Verder hebben we ervoor gezorgd dat vrachtwagens het terrein weer kunnen bereiken."
Alternatief
De trein kan zodoende een tijdelijk alternatief bieden op de binnenvaart. De noodvoorziening is ingericht om enkele weken tot enkele maanden dienst te kunnen doen, zolang de sluis niet operationeel is. Het is van belang om op korte termijn alternatief vervoer te bieden om de A1 en A12 te ontlasten. Het vervoer per trein start deze woensdag, 25 januari. Het bedrijfsleven is al geholpen met dagelijks een tot twee treinen van en naar Rotterdam. Zowel het treinvervoer als het laden en lossen gebeurt overdag. De extra treinen kunnen zonder hinder worden ingepast.
Rijroute
Begin dit jaar raakte de sluis bij Eefde defect (3 januari) waardoor de vaarroute tussen de havens in Rotterdam en Oost-Nederland, zoals die van Combi Terminal Twente in Hengelo geblokkeerd raakten. De trein die nu een deel van deze vrachten tijdelijk overneemt, rijdt tussen Rotterdam en Almelo. De laatste kilometers tussen Almelo en bedrijven zoals Combi Terminal Twente in Hengelo, worden per vrachtwagen verzorgd. De gemeente Almelo heeft een speciale route aangewezen voor het vrachtverkeer om van en naar het stationsgebied te rijden. Het gebied is erop berekend.
Stremming
Het gemeentebestuur heeft dinsdag een gedoogbeschikking afgegeven voor het overladen van de containers zolang de sluisdeur gestremd blijft. De gestremde vaarroute tussen Rotterdam en Oost-Nederland kost het bedrijfsleven enkele tonnen per dag. Rijkswaterstaat verwacht dat de sluis over zeven weken weer volledig kan worden gebruikt. Ook richt Rijkswaterstaat een noodhefconstructie in. Daardoor moet over drie weken al zestig tot tachtig procent van de schepen weer door de sluis kunnen.