fbpx

Staking dreigt bij Belgische spoorwegen (NMBS)

06 okt 2010 12:58

Treinreizigers naar België moeten de komende tijd rekening houden met kans op stakingen. Zo gaat de Belgische spoorwegen mogelijk op maandag 11 oktober en op maandag 18 oktober staken. Dat melden diverse Belgische media.

De stakingsdreiging voor 11 oktober heeft niet alleen betrekking op de NMBS, maar ook bij het Waalse openbaarvervoersbedrijf TEC. De vakbonden hekelen de bezuinigingsmaatregelen, die onder meer resulteren in een geringere dienstverlening op zondag. Ook prijsverhogingen en het niet vervangen van natuurlijke afvloeiingen kunnen op weinig begrip rekenen.

18 oktober
Voor 18 oktober heeft de de vakbond Autonoom Syndicaat van Treinbestuurders (ASTB) een staking aangekondigd. Ze claimen dat ze niet gehoord worden door het bestuur van de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS), ook niet na de twee treinongelukken bij Buizingen en Aarlen. Ze zijn niet tevreden met het nieuwe beveiligingssysteem en eisen de invoering van het Europese ETCS-systeem. Daarnaast zou de werkdruk veel te hoog zijn.

Brussel
Tijdens de staking van 18 oktober wil de vakbond protesteren op station Brussel Zuid. Hier willen de stakers de sporen blokkeren, waardoor vele treinen hinder zullen ondervinden. Brussel Zuid is het belangrijkste spoorwegknooppunt van België.