fbpx

TreinTramBus wil einde wilde stakingen in België (NMBS)

21 okt 2014 18:49

Voor de derde werkdag op rij wordt het Belgische spoor getroffen door een wilde staking.Voor reizigersverenigingen TreinTramBus en Navetteurs.be is de maat vol. Door een spontane staking in Luik is het treinverkeer dinsdagochtend verstoord.
 
Ook de treinen Maastricht – Luik hebben de hele dag hinder ondervonden en zijn veelal vervangen door bussen. Of woensdag de treinen weer volgens plan zullen rijden, is onduidelijk.

Een deel van het treinpersoneel van de NMBS protesteert daarmee tegen de in België aangekondigde besparingen, waardoor het spoor 2,1 miljard zou moeten inleveren. TreinTramBus en Navetteurs.be verzetten zich ook tegen de plannen van de Belgische regering. “Naar verwachting zullen de reizigers immers zwaar getroffen worden door de besparingen, in de vorm van minder treinen, slecht onderhouden stations en fors hogere tarieven”, zegt Jan Vanseveren, woordvoerder van TreinTramBus. 

De vereniging heeft begrip voor de onrust, maar wil een gemeenschappelijke actie. “Wij hebben de grote spoorbonden vorige week uitgenodigd voor overleg om tot een gemeenschappelijk standpunt te komen, maar op die uitnodiging is nog steeds geen reactie gekomen. We zijn ontgoocheld dat gekozen wordt voor wilde acties in plaats van overleg tussen reizigers en personeel. Door de onaangekondigde acties worden de reizigers compleet verrast: zij krijgen geen kans om op voorhand op zoek te gaan naar alternatieven.”