fbpx
Foto: Thalys

Vanaf wanneer zijn internationale treinkaartjes te boeken?

07 jan 2020 11:19

Wil je goedkoop met de trein? Dan kun je het beste zo vroeg mogelijk een treinkaartje kopen. Maar wie maanden voor vertrek een treinkaartje probeert te kopen, ontdekt dat dit lang niet altijd mogelijk is. Daarom zet Treinreiziger.nl op een rij vanaf wanneer internationale treintickets te koop zijn.

De treinkaartjes kun je vaak kopen via meerdere kanalen. NS international heeft vaak dezelfde prijzen als Bahn.de, Thalys.com, b-europe, Trainline en Eurostar.com. Maar zeker niet altijd zijn de tarieven hetzelfde: oebb.at (Oostenrijkse spoorwegen) en cd.cz (Tsjechische spoorwegen) bieden vaak andere tarieven aan.

Overzicht

  • Thalys is in de regel vanaf 4 maanden voor vertrek te boeken, soms al langer. De verkoop van de Ski-Thalys start meestal begin september, de verkoop van de Zon Thalys begin februari.
  • Eurostar is vanaf 6 maanden voor vertrek verkrijgbaar.
  • Ook treinkaartjes naar Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland zijn in de regel 6 maanden voor vertrek verkrijgbaar. Dit geldt dus zowel voor de ICE als de Intercity Berlijn.
  • Treinkaartjes naar België zijn normaal gesproken vanaf 4 maanden voor vertrek te koop
  • Internationale treintickets naar Polen, Tsjechië en Hongarije zijn in de regel vanaf 2 maanden voor vertrek te koop.
  • Bij TGV ritten van, naar of via Frankrijk geldt: in de regel tenminste 3 maanden voor vertrek. Voor de verkoop van drukkere periodes zoals het zomerseizoen wordt de verkoop eerder geopend. De Franse spoorwegen SNCF bepalen zelf wanneer.

Uitzonderingen

De bovengenoemde periodes kunnen wijzigen. Zo kon je in het verleden naar de meeste bestemmingen pas vanaf 3 maanden voor vertrek een internationaal treinkaartje kopen. De bovengenoemde periodes wijken ook af als er een nieuwe dienstregeling in gaat. De tweede zondag van december wijzigt in Europa de dienstregeling. Meestal kun je pas rond half oktober een treinkaartje kopen voor reizen na half december. Ook bij werkzaamheden kan het zijn dat de verkoop later start.

0 0 stemmen
Artikel waardering
5 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ana Gram
4 jaren geleden

Vroegboeken bij Ryanair kost minder tijd dan bij NS.

Waarom is er voortijdig geen agenda in te zien die aangeeft welke dagen voordeliger zijn?

Is er überhaupt een dag aan te wijzen waarop je voordelig internationaal (Duitsland) reist met de trein?

Arnout
4 jaren geleden
Antwoord aan  Ana Gram

Ik heb nog een screenshot van hoe het toen jaar terug was
comment image
van voor 2009 heb ik ook nog ergens screenshots, maar waar het om gaat is dat die prijskalender is afgeschaft. Was het oranje/ster dan betrof het een speciale aanbieding. groen was promo, blauw was semi-promo, paars/rood was volledig tarief. Zeer overzichtelijk en met een enkele klik kon je de goedkoopste prijzen vinden. Dat is sinds 2017 helemaal veranderd, nu zie je door de bomen het bos niet meer en moet negen maal doorklikken voordat je een prijs te zien krijgt. Wil niet zeggen dat je geen koopjes meer kunt vinden, integendeel ik zag geregeld kaartjes met 2x overstap naar Bazel en Praag voor 30 EUR, en wel 2½ week voor vertrek. Het is wel in 9 van de 10 gevallen alleen leuke prijzen voor reizigers die zzeeeeeer flexibel zijn.

Guus
4 jaren geleden

Het is nu 16 juni en ik probeer een TGV te boeken voor begin september (Brussel-Valence). Dat blijkt echter nog niet mogelijk. Dus die regel van “tenminste 3 maanden voor vertrek” lijkt niet te kloppen. De laatste jaren merk ik dat het bij de SNCF steeds lastiger wordt om vooraf te weten vanaf wanneer je kunt boeken. Ze hebben ook een “alert”-sevice, om je te informeren vanaf wanneer je kunt boeken. Heb ik eens geprobeerd. Twee weken voor vertrek kreeg ik een mailtje dat ik kon boeken. Ik had de tickets toen al 2 maanden in huis… Er zit blijkbaar weinig anders op dan regelmatig te proberen.

danny
3 jaren geleden

ik wil naar anwerpen medio ianuari, Wanneer kan ik boeken ?

Wout
1 jaar geleden

Bij “Uitzonderingen” staat oa:
“De tweede zondag van december wijzigt in Europa de dienstregeling.” Dit is onjuist. Het is de zondag, ná de tweede zaterdag in december.

Ik schrijf dit op 14/10/2022 en ik kan nog steeds het merendeel van de dienstregelingen, na ingang winterdienst, niet zien / boeken. Het wordt tijd dat de Europese overheden de de regie op het spoor gaan overnemen. Zodat het gericht wordt op de reiziger ipv. de vervoerder.