fbpx

Veolia moet busreiziger in rolstoel helpen

28 apr 2014 10:54

Veolia in Limburg discrimineert een reiziger doordat buschauffeurs niet helpen bij het bedienen van uitklapplanken en omdat elektrische uitschuifplanken vaak niet werken. Dat blijkt uit een maandag gepubliceerde uitspraak van het College voor de Rechten van de Mens.

De vrouw reist bijna dagelijks met de bussen van Veolia. Ze kan vanuit haar rolstoel de uitklapplank niet zelf bedienen. De buschauffeurs helpen haar echter niet bij het in- en uitstappen, omdat de geldla dan onbeheerd is en er vertraging ontstaat.

Veolia heeft wel een oplossing geboden, zoals de mogelijkheid een begeleider mee te nemen en voor vervoer te zorgen als ze zich een uur van tevoren aanmeldt. Toch voldoet dat niet aan de wetgeving voor gelijke behandeling, die vereist dat een reiziger met een beperking zelfstandig reizen kan, aldus het college.

De bij wet ingestelde toezichthouder op mensenrechten in Nederland vindt bovendien dat van een chauffeur mag worden verwacht dat die een reiziger een handje helpt. Het college doet een "dringend beroep´´ op staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) om Veolia aan te spreken op zijn plichten en om na te gaan of dit probleem ook voorkomt bij andere vervoerders.

De afgelopen jaren zijn bussen, bushaltes, treinen, stations, trams en metro´s toegankelijker geworden, stelt het college. Toch zijn veel onderdelen van het openbaar vervoer nog niet aangepast. Het betreft veel voorzieningen en daarom past de overheid het ov aan in termijnen tot het jaar 2030.

(c) ANP